12 Manieren om Sint te vieren zonder zooi en zorgen

Komende zaterdag (17 november) komt – als het goed is natuurlijk – de goedheiligman weer in het land. Heb je geen (kleine) kinderen in huis of in de familie, dan heb je hier misschien niet zoveel mee. Maar een vleugje Sinterklaassfeer in huis is toch best leuk, zeker in de donkere dagen.

De feestdagentijd kan echter ook wel stressy ervaren worden. Met een huis vol extra spullen, overal zoetigheid en een agenda vol (verplichte) activiteiten. Maar Sint vieren kan op vele manieren; en natuurlijk kun je het met je eigen familie zo gek maken als je zelf wilt. Vandaag mijn tips om Sinterklaas te vieren, zonder dat er al teveel extra zooi mee naar binnen komt. En het voor iedereen leuk blijft.

12 Tips voor een simpele, fijne Sint-tijd

 1. Een aftel- of schoenzetkalender – Ik heb er een paar in mijn Pinterest-album. Of knutsel er zelf een met de kinders: een aftelkalender of een schoenzetkalender. Prik ‘m gewoon op je reguliere prikbord. Tip: je kunt de kalenders met iets lekkers ook een keer zélf in de schoen stoppen. Het geeft zowel jou als je kids overzicht.
 2. Decoreer met je letterbox / lightbox of letterslinger – Je hebt vast wel zo’n letterbox, letterslinger of letterbord in huis. Die kun je gemakkelijk in Sint-stijl decoreren. Een simpele “Hoera Sint & Piet” of “5 december pakjesavond” geeft instant sfeer en is op 6 december zó weer weg.
 3. Kids in huis? Lees samen Sintboeken – Haal een (bibliotheek)boek vol Sintverhalen en geef elke avond de gift van tijd.
 4. Lekkers bakken – Wel eens speculaasbrokken gemaakt? Zelf marsepein gekneed? Moeilijk is het niet. Liever hartig knabbelen? Ga voor een tapasmaaltijd: ook Spaans en voor elk wat wils.
 5. Samen naar het Sinterklaasjournaal kijken – Ook als je 25 bent, mag dat 🙂 Ik vind het top dat er ook ‘volwassen’ grapjes verstopt zitten in het journaal.
 6. Drink Sinterklaaskoffie of Sint-chocomelk – Zwarte koffie met een scheut chocolademelk, een beetje slagroom en een snufje speculaaskruiden. Zonder koffie kan ook.
 7. De intocht op tv kijken – Waarom niet met de buurtkinderen of neefjes en nichtjes? Uiteraard met wat lekkers en onder dekentjes op de bank.
 8. Een lokale Sinterklaasintocht bezoeken – Want er gaat toch niets boven het zwaaien en het ‘live’ zien van Sint en Piet.
 9. Kids? Neefjes? Buurkindjes? Laat ze hun schoentje zetten – het is één van de spannendste dingen in deze periode. Er hoeft trouwens echt niet iedere keer een cadeautje in te zitten. Misschien is de rommelpiet geweest en liggen er “alleen” pepernoten. Of heeft de Sint hoogstpersoonlijk een brief of gedichtje geschreven.
 10. Pakjesavond met iets minder pakjes – Met een naam als ‘pakjesavond’ ontkom je niet aan cadeautjes. Dat is ook helemaal geen probleem, maar je kunt de avond ook anders of verder aankleden. Met een speciaal Sint-diner bijvoorbeeld. Of door gezellig te gourmetten met elkaar. Of een Sinterk(l)aas-Fondue 😀 Liedjes zingen, herinneringen ophalen met foto’s van voorgaande jaren: zo maak je er een mooi avondje van zonder dat het alleen maar over de cadeautjes gaat.
 11. Je kunt van het cadeaus-geven-en-krijgen ook een ‘groter’ moment maken, bijvoorbeeld door de cadeaus te verstoppen in huis of door gebruik te maken van een rebus, speurtocht of puzzel die eerst opgelost moet worden.
 12. De Sinterklaasbank zorgt voor cadeaus in gezinnen waar er door financiële nood geen ruimte is voor gevulde schoentjes en pakjesavond. Doneer een bedrag om zoiets verdrietigs te voorkomen. Het Humanitas Sinterklaasprogramma doet iets soortgelijks.

Sint gaat vooral om het genieten van elkaar, van het samenzijn. Koop met volle aandacht de cadeaus, zodat je een ander er echt blij mee maakt, klein en groot. Neem de tijd voor een mooi gedicht. Heel veel plezier en mooie momenten in deze bijzondere tijd van het jaar!

xAnja

Meer lezen over rustige, ‘mindvolle’ feestdagen?

Anja

10 reacties op ‘12 Manieren om Sint te vieren zonder zooi en zorgen

 1. Sinterk(l)aas-fondue, haha! Love it! Hoewel we in België Sinterklaas een beetje anders vieren, zitten er toch nog een heleboel bruikbare tips tussen! Leuk artikel!

  Like

 2. Heel leuk! Ik houd van die kleine sfeermakers. Wij doen een traditionele pakjesavond (met vooral ook heel veel gedichten, heerlijk!) en met de andere familie een spel met zelfgemaakte cadeautjes. De lol zit ‘m wat mij betreft grotendeels in de voorbereidingen. Het elkaar verrassen, gegniffel om de gedichten die je aan het schrijven bent.

  Like

 3. Op 5 december ga ik weer helpen met de Sinterklaasbingo in het bejaardenhuis voor mijn vrijwilligerswerk. Voor de bewoners erg leuk en ik heb er ook lol aan. Win-win situatie. ’s Avonds nog even de kruidnoten op tafel en dan vind ik het helemaal goed….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.