Hoe bespaar je op je verzekeringen? | Een stappenplan

Vandaag is er weer eentje in de categorie “besparen”. Het einde van het jaar is namelijk hét moment om te kijken naar je vaste lasten en jezelf bijvoorbeeld de vraag te stellen of jouw energieprovider nog de goedkoopste is. Maar kijk ook verzekeringen die je hebt. Neem vanuit het oogpunt “nu we er toch zijn” meteen een aantal ‘diepere’ beslissingen over je verzekeringen. Om dat wat te stroomlijnen, bedacht ik voor mijzelf een stappenplan.

Stappenplan ‘Besparen op verzekeringen’

Stap 1: Overzicht

Maak een lijstje van alle verzekeringen die je hebt: van overlijdensrisico- tot reis- en van fiets- tot rechtsbijstand. Schrijf puntsgewijs en kort op wat de inhoud is van de verzekeringen (bijv. “werelddekking” of “WA”).

Maak vervolgens een onderverdeling tussen de verzekeringen die je moet hebben en die je wilt hebben. In Nederland zijn de volgende verplicht:

 • zorgverzekering (d.w.z. de basis-zorgverzekering)
 • als je een auto, motor of brommer bezit: een WA-verzekering
 • als je eigenaar bent van een koophuis, eisen veel hypotheekverstrekkers dat je minimaal een opstalverzekering hebt voor dat huis. Je bent hierdoor verzekerd voor schade door brand of watersnood.*

Stap 2: Opzeggen

Vervolgens zoek je uit waarop je kan besparen door verzekeringen volledig op te zeggen. Ik laat daarbij de verplichte verzekeringen even links liggen, hoewel je natuurlijk prima rond kunt shoppen om de goedkoopste te vinden.

Welke niet-verplichte verzekeringen kies je? Aanvullend of niet?

Mijn algemene gedachte betreffende verzekeringen is vrij simpel: als ik het zelf kan betalen, dan verzeker ik me er niet voor. Ja, daarop zijn uitzonderingen, daarom schrijf ik ook ‘algemene gedachte’. Zo heb ik geen aanvullende zorgverzekering: ik maak vrijwel geen zorgkosten, anders dan misschien een bezoekje aan de huisarts eens per jaar – en dat zit gewoon in de basis.

Ext.INSP. Wat zit er in je basiszorgverzekering?

Tandartsverzekering? Ik ga eens per jaar naar de tandarts en betaal dan ongeveer € 75,- voor een controle. Verder is mijn gebit gezond. En ja, ik weet dat als er flinke kosten komen, ik die dan ook zelf op moet hoesten. Maar de gemiddelde tandartsverzekering kost zo’n € 12 tot 15 per maand en dus bespaar ik € 180 op jaarbasis. Mocht ik ééns in de twee jaar een gaatje hebben, heb ik daar technisch gezien dus € 360,- voor.

Bekijk dus of je bepaalde verzekeringen of bepaalde opties binnen de verzekering helemaal wilt opzeggen.

Stap 3: Aanpassen

Kijk waar je kunt besparen door beter te weten waarvoor of -tegen je verzekerd bent. Je kunt dan beslissen welke verzekeringen je wilt aanpassen, bijvoorbeeld in de dekkingsgraad. Hieronder een paar voorbeelden:

 • Is je auto ouder dan 12 jaar en ben je nog aanvullend verzekerd? Da’s in de regel gewoon zonde. Ga voor allrisk bij een auto t/m 5 jaar oud, schakel daarna over naar een WA-plus en als je auto ouder is dan 10 jaar, is alleen WA meestal prima. Al is en blijft dit natuurlijk een persoonlijke keuze.
 • Met de inboedelwaardemeter (PDF) kun je berekenen voor hoeveel je je bezittingen wilt verzekeren. Je betaalt namelijk een premie aan de hand van het verzekerde bedrag. Als je dat al wilt, want dit is dus geen verplichting. Ben je student en heb je weinig van waarde, denk dan eens aan skippen.

Vergelijk bij deze stap je verzekeringen ook onderling. Ik kwam er recent achter dat ik behoorlijk oververzekerd was wat betreft mijn medische kosten in het buitenland. Kennelijk vergoedt de basisverzekering al medische kosten tegen ‘Nederlands tarief’. Dat betekent dus dat je alleen wat zelf moet betalen, als de zorg in je vakantie- of zakenreisland duurder is dan in Nederland.

Andere veelvoorkomende manieren waarop je dubbele kosten maakt:

 • Inzittendenverzekering auto: passagiers vallen onder de WA-dekking van je auto, alleen de bestuurder niet.
 • Autoverzekering met rechtsbijstand vs. ‘gewone’ rechtsbijstand: in de meeste reguliere rechtsbijstandsverzekeringen zit ‘verkeer en ongevallen’ al.
 • Pechhulp: je kunt een abonnement bij de Wegenwacht (of soortgelijke dienst) afsluiten, maar je zorg- en/of reisverzekeraar biedt dit vaak ook aan. Kijk welke optie voor jou het goedkoopst is.
 • Ongevallendekking: deze is er alleen om een eenmalig bedrag uit te keren nadat je blijvend invalide raakt of overlijdt op vakantie, dus bijvoorbeeld niet om de terugreis te bekostigen. Dat laatste kan ‘gewoon’ onder de reisverzekering vallen.
 • Heb je een reisverzekering, zodat je geld terug krijgt als je koffer/backpack zoek raakt? De luchtvaartmaatschappij is in dit geval verantwoordelijk. Je kunt in zo’n geval noodzakelijke producten aanschaffen en die declareren tot een waarde van ongeveer €1.300.
 • Ga je alleen in Nederland op reis? Vaak vallen in Nederland gestolen goederen onder je inboedelverzekering.

Tot zover het stappenplan. Maak aan de hand hiervan voor jezelf een kort, eenvoudig to-do lijstje met de zaken die je wilt aanpassen en pak elke week een puntje of twee op. Voor je het weet, is het allemaal weer picobello.

Kom trouwens a.s. dinsdag terug voor een lijstje met nog wat meer manieren om te besparen op verzekeringen. Goede, simpele tips die ik her en der tegenkwam in mijn research.

xAnja

Meer weten over budget en besparen?

* Als je in een koopappartement woont, heeft de VVE een opstalverzekering voor je afgesloten.

Ik ben geen financieel expert of assurantiepersoon. Alle teksten op deze blog zijn geschreven aan de hand van mijn persoonlijke mening en ervaring.
Anja

4 reacties op ‘Hoe bespaar je op je verzekeringen? | Een stappenplan

 1. De opstalverzekering in een VvE kan wel beperkt zijn. Ik heb zelf ook nog iets moeten afsluiten, maar weet niet meer precies hoe het zat. Het eigenaarsbelang misschien? Ik heb dat één keer uitgezocht en ben daarna al een paar jaar niet overgestapt van verzekering, haha. In ieder geval belangrijk om te checken of alles wat je wil is inbegrepen bij de VvE denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook een leuke tip: als je student bent, zit je bij veel aansprakelijkheidsverzekeringen gewoon nog bij je ouders in. Dat houdt op als je gaat werken of als je ouder bent dan een bepaalde leeftijd. Hierdoor heb ik als student alleen zelf een zorgverzekering hoeven regelen (en een reisverzekering, maar ik heb alleen een kortlopende gedaan omdat ik niet ieder jaar iets bijzonders doe).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.