Hoeveel ik bespaar heb in 1 #NoSpendMonth | Update 2

Het is vandaag 4 februari, en hoewel dat voor de meeste mensen een doodgewone dag is, is het voor hét moment om de balans op te maken *tromgeroffel*. Op 4 januari startte ik namelijk met een no spend month (hoewel het technisch gezien een spend-only-on-essentials-month was, dat bekt niet zo lekker). Ik schreef eerder al over de cijfers die ik had verzameld op 22 januari. De rest van de maand verliep iets minder soepel, met afrekeningen en verjaardagen. Maar toen ik het totale uitgavenoverzicht van 4 jan – 4 feb wilde maken, zag ik dat er bepaalde afschrijvingen op andere momenten in de maand plaatsvinden (en dus niet elke maand op de 5e). Dat maakte het lastiger om goed in te zien wanneer ik wat uitgaf, dus besloot ik er een maandoverzicht van te maken, ook al ben ik pas op 4 januari begonnen met m’n no spend month.

Ik berekende dat ik in december 89% van mijn inkomsten had uitgegeven (en dus 11% had gespaard) en dat dit in januari was gedaald tot maar liefst 67% (33% gespaard). Ook berekende ik dat ik in totaal (inclusief huur etc) in januari ruim € 20 per dag minder had uitgegeven dan in december! Gewoon door een beetje op te letten en niet te shoppen. En zelfs mét kaartjes voor het concert van Lenny Kravitz (dat mocht dus eigenlijk niet van mijzelf, maar yeaaahhhh!).

Daarom kan ik nu € 449,62 toevoegen aan het spaarplan. Slechts 50 piek verwijderd van de € 500 die we samen wilden sparen! Iets wat ik echt waanzinnig vind, ik had nooit gedacht zo’n bedrag te kunnen overhouden! Ik denk dat ik de meeste kosten bespaard heb door:

  • bijna niet uit eten te gaan / af te halen
  • zeer weinig uitstapjes
  • de voorraad op te eten
  • niet te shoppen voor kleding/schoenen/huisdeco

Heeft het moeite gekost? Mwah, als je graag uit eten gaat is het best even omschakelen. Maar moeilijk? Nee. En dus is de vraag of ik ermee doorga ook niet erg relevant. Ik ga zeker door en ben heel benieuwd wat februari extra in het laatje gaat brengen.

xAnja

 

Meer lezen over besparen en budget: