Nog niet zo lang geleden hield ik bij waar mijn geld naartoe ging in de no spend month, die eigenlijk een “spendeer alleen geld aan essentiële dingen” maand was. Ik zag toen ook hoeveel geld er naar de boodschappen ging en besloot daar ook eens goed naar te kijken. Daarom heb ik nu een blogje klaar met de 6 manieren waarop je kunt besparen op je boodschappen, zonder dat het al teveel gedoe is.
1 Restjes eten
Het restant van de avondmaaltijd van gisteren is de lunch van vandaag, zeg ik altijd maar. Je kunt echt heel veel met restjes. Van de meeste producten kun je vast een soep, salade, ovenschotel of roerbak- of wokgerecht maken. En is dat allemaal niks, kun je altijd nog een gevulde omelet maken.
- een restje gekookte pasta kan goed in een soep of wordt een pastasalade
- oud brood wordt een tosti, een wentelteefje of croutons
- met een restje gekookte rijst en wat melk en suiker maak je rijstepap
- fruit niet mooi/fris meer? Maak er een smoothie of vruchtenyoghurt van
2 Voorraadkoken
Als je gebruikt wat je in huis hebt, hoef je het niet te kopen. Ka-ching, toch? Weet je zelf niet wat je moet maken van de paar dingetjes die je hebt liggen? Check dan ingrediënten.nl. Daar klik je aan wat je nog hebt en voilá, een bijpassend recept.
3 Aanbiedingen
Een beetje een no-brainer deze, maar ik koop dan wél alleen de producten die ik op dat moment nodig heb. Als je een aanbieding koopt puur omdat het in de aanbieding is en je het niet op je lijstje staat (of je basisproduct / huismerkproduct is nog steeds goedkoper!) dan snijd je jezelf alsnog in de vingers.
4 Basiskoken
Een pot béchamelsaus van Grand’Italia kost bij Appie € 2,09. Maak je zelf een roux van bloem en boter en voeg je melk en zout toe ben je misschien € 0,75 kwijt. Dat is namelijk gewoon een béchamelsaus. Door jezelf aan te leren hoe je simpele sauzen (witte en bruine basissaus is a start!) maar bijvoorbeeld ook mayonaise maakt, bouillon trekt en cakebeslag mengt (ooh die is easy!) bespaar je echt een hoop geld. En je weet ook precies wat er ín je gerecht zit. Ook handig om zelf te maken: kruidenmixen, bijvoorbeeld een Mexicaanse taco-mix en een basis tomatensaus.
5 (Seizoens)Groenten
Weten wat je met een hele kool aan moet en hoe lang je postelein moet koken (“niet” is hier het antwoord, postelein blancheer je voor de optimale smaak) is superhandig om te besparen op je boodschappen. Groente (en fruit) van het seizoen is smaakvoller en goedkoper, als je het tenminste in z’n geheel koopt. Verwerkte groenten zijn vaak het hele jaar door ongeveer hetzelfde geprijsd.
6 Diepvries
Heb je per sé zin in groente die niet vers verkrijgbaar zijn, kijk dan eens in de diepvries. Hetzelfde geldt all year round voor vis en zeevruchten. Vaak worden zowel groente als vis geoogst/gevangen op het moment dat ze het meest verkrijgbaar zijn/het het juiste seizoen is. En dus kun je ze off-season nog steeds redelijk betaalbaar aanschaffen.
Sharing = caring 🙂 Hebben jullie nog tips voor mij?
xAnja
Meer bespaar- en boodschappentips?
Hele fijne tips! Ik hou zelf ook niet van eten weggooien en ben de afgelopen jaren ook iets handiger en creatiever geworden met koken 🙂
LikeLike
Goede tips! Wij houden de aanbiedingen ook altijd goed in de gaten!
LikeGeliked door 1 persoon
groenten uit het seizoen fermenteren is makkelijk, goed voor je darmen en heerlijk in salades en smoothy’s. En heel budgetvriendelijk. Zelfs het zuur-zoute vocht hoef je niet weg te gooien, maar kun je gebruiken in plaats van zout in bijvoorbeeld sausen en om vis te pocheren.
LikeLike
Wat fermenteer je allemaal, Petronella? Klinkt interessant!
LikeLike