Iets anders eten met hetzelfde ingrediënt

In eerdere blogberichten over voordelig en ‘minimalistisch’ eten, gaf ik al aan dat je prima meerdere keren van één product (of ingrediënt) kunt eten. Voorts kreeg ik de vraag hoe ik dat dan in de praktijk deed. Gisteren hoorden we dat het btw-tarief voor de dagelijkse boodschappen van 6 naar 9 procent gaat in 2019.

Het leken me genoeg reden om een bericht te schrijven met daarin verschillende manieren om met één ingrediënt iets totaal anders te eten. Om méér te kunnen doen met aanbiedingen en seizoensgroente. Stel dat je vandaag één kilo winterwortel/-peen koopt, en 500 g handperen. Beide zijn nu ‘van het seizoen’ en dus goedkoop en uit Holland te krijgen. Daar kun je dan heel wat mee doen:

Verander de vorm

Je bent waarschijnlijk gewend om worteltjes gekookt te eten, met wat aardappeltjes en een stukje vis. Niets mis mee, maar dat twee keer in een week is misschien wat saai. Je kunt voor een kleine twist de bereidingswijze veranderen: de wortelen roosteren in de oven. Of er een wortelpuree van maken. Ook kun je het gerecht helemaal omgooien door er een ovenschotel van te fabriceren, een soep van te maken of de wortel te raspen en het te veranderen in een salade (lekker met feta, komijnzaadjes, rozijnen en cashews).

Verander het maaltijdmoment

Het ingrediënt op een ander moment eten kan je ook creatiever maken. Bedenk: wat kan ik met wortel als ik het niet voor het diner wil gebruiken? De peer door je maaltijdsalade, de wortel als ontbijt: het kan prima!

Drie opties met winterwortel:

En drie met peer:

Verander de kruiden

Het gerecht wok­blok­jes met groen­ten in pin­da­saus bevat winterpeen. Het gerecht Deen­se bal­le­tjes met ui en dil­le heeft ook winterpeen erin, geraspt in dit geval. Andere kruiden, zelfs als je de andere ingrediënten redelijk gelijk houdt, maken er een totaal ander gerecht van.

Verander de ‘bijgerechten’

Neem de peer uit het voorbeeld. Die kan lekker door de yoghurt, is een prima tussendoortje, kan in een babyhapje, maar is ook heel lekker op een broodje met brie. De wortel wordt, geroosterd in de oven in een schaal met een stuk vlees, een boeuf bourguignon. Met nori-vellen en rijst is wortel ineens sushi. Dezelfde wortel in het cakebeslag… I rest my cake ehh case. Afhankelijk van wat je aan ‘zwaardere’ producten bij een gerecht voegt, kun je een totaal ander gerecht opmaken.

Zo, we kunnen weer even de keuken in! Heb jij aanvullende tips om met hetzelfde ingrediënt iets anders te koken?

xAnja

 

Meer lezen over budgetvriendelijk koken?

Anja

9 reacties op ‘Iets anders eten met hetzelfde ingrediënt

  1. Misschien niet helemaal ‘on topic’, maar wel een tip: ruim een (diepvries)bakje in voor je restjes. Vaak gooien we die hele kleine beetjes weg (want wie bewaart en nou dat laatste schepje worteltjes, boontjes of doperwtjes…) Tip: doe ze bij elkaar in een diepvriesbakje. Bakje vol = soepgroente!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.