Hoe maak je een minimalistisch interieur gezellig en persoonlijk?

Is mijn huis kaal, wit en leeg? Nee hoor, het is een stijl die ik zelf ‘eclectisch minimalistisch’ zou noemen. Ik vind het leuk als een huis iets geks, iets excentrieks heeft. En mijn mede-huisgenoten hebben (helaas 😉 ) ook iets te zeggen over de inrichting. Bovendien vind ik het belangrijk dat een huis laat zien wie er wonen, in plaats van dat het een plaatje uit een woonblad lijkt.

Maar hoe doe je dat dan: je huis persoonlijk, gezellig en ‘eigen’ maken? De meeste mensen denken dan snel aan veel prulletjes, dressoirs vol familiefoto’s in lijstjes, erfstukken en verzamelingen in vitrinekasten. Maar da’s niet erg minimalistisch. En, als je het mij vraagt, ook niet nodig. Vandaag 6 tips voor een minimalistisch, maar persoonlijk interieur.

Kies niet: massaproductie kunst
Kies wel: een uniek item wat goed past

Ik vind het persoonlijk echt een afknapper: zo’n ‘kunststuk’ wat je bij Ikea of welk ander warenhuis dan ook kunt aanschaffen. Het is meestal niet in de juiste maat voor jouw muur, omdat het maar in één maat en vorm te koop is. Misschien is het design ook niet helemaal jouw ding en is het een “we moesten toch wát hier” geworden. Geloof me: een kale muur is dan beter 🙂 Maar wat dan wel? Sluit een abonnement af bij je lokale kunstuitleen. Dat is een soort bibliotheek voor kunst, waarbij je voor een vast bedrag schilderijen en andere kunstitems mag huren voor een bepaalde periode. Een mooie eigen foto uitvergroten en inlijsten kan ook. Je kunt ook een lokale kunstenaar of student van de kunstacademie vragen iets op maat te creëren. Zij blij, jij een uniek stuk!

Kies niet: bankensets (2+3 zits)
Kies wel: op maat gemaakt exemplaar

Een lekkere zitbank is hartstikke handig en fijn. Maar om nu meteen een twee- en driezitter van hetzelfde model te kopen, dat gaat mij een beetje te ver. Het oogt stijf en vaak baken je er je hele zithoek totaal mee af. In de meeste woonkamers vind ik het ook helemaal niet passen – letterlijk: er is vaak helemaal geen ruimte voor twee joekels. Wat dan wel? Neem één lekkere bank die mooi in je ruimte past. Is de ruimte groot? Neem dan een grote bank, misschien met een hoek. Kies een stof uit die goed bij jou en je huis past. Tip: je kunt kartonnen dozen stapelen om een beetje een idee te krijgen van de grootte van de bank die je op het oog hebt.

Kies niet: verlichting uit het woonwarenhuis
Kies wel: tweedehands, unieke exemplaren

Voor ons nieuwe huis waren we op zoek naar ‘hele vette’ lampen. We vonden ze in een geweldig atelier in Rotterdam, waar ik binnenkort meer over zal schrijven. De lampen zijn vintage exemplaren, in stijl ‘opgelapt’ en van nieuwe elektrische bedrading voorzien. Hoewel de bekende woonwarenhuizen “best oké” lampen verkopen, is verlichting zo belangrijk in het interieur dat je beter een poosje een peertje kunt hebben hangen dan een plastic dingetje. Zoek ’n lokale shop, op Marktplaats, veilingsites, de rommelmarkt, de kringloop. Je komt soms echte juweeltjes tegen. Mooie lampen maken of breken het interieur echt.

Niet doen: meteen je (nieuwe) huis vol zetten
Wel doen: je interieur ‘laten groeien’

Als je voor het eerst een huis moet inrichten, is het heel gemakkelijk om langs de woonboulevard te gaan en in één of twee winkels zo’n beetje alles uit te zoeken en te bestellen. Je koopt het in één keer, kunt alles op elkaar afstemmen en voilà, een plaatje van een huis is het resultaat. Het tegenovergestelde is echter waar. In één keer al je meubels en accessoires kopen zorgt voor een huis zonder karakter. Persoonlijkheid en eigenheid moet groeien. Als alles perfect bij elkaar past, is het saai. Ga voor die gekke stoel die je tegenkomt op dat marktje in Frankrijk. Het nachtkastje wat nog van oma is geweest. Ik zeg niet dat je maanden op tuinstoelen in je woonkamer moet zitten, maar geef jezelf de tijd om je interieur gezellig en ‘van jou’ te maken. Je leert ook de beste plekjes van je huis kennen door er te wonen.

Niet doen: overal accessoires
Wel doen: enkele grotere items

Veel accessoires – kussentjes, beeldjes, schilderijtjes, plantjes, bakjes, fotolijstjes – zijn onrustig voor het oog. En al die prulletjes afstoffen kost tijd en energie. Zonde! Zet niet overal accessoires neer, maar kies voor enkele, liefst wat grotere, unieke items. Vraag jezelf af: waarom wil ik dit elke dag zien? Heb je een aantal kleinere accessoires die je graag in het zicht wil hebben, groepeer ze dan. Onder een stolp bijvoorbeeld, of op een dienblaadje.

Wel doen: Geur en geluid

Naast wat je ziet, draagt wat je ruikt en wat je hoort ook bij aan hoe je je voelt in huis. Kies een fijn huisparfum of ga voor bloemen of verse kruiden in huis. Geurkaarsen zijn ook een optie, net als de open haard. Kies voor een fijn geurend schoonmaakmiddel. Hetzelfde geldt voor muziek. Ga voor een vaste playlist met nummers die niet snel vervelen en die je het gevoel van thuis geven. Een paar tips (allemaal een beetje pop / indie-achtig):

 • Home – Edward Sharpe and The Magnetic Zeros
 • Come Home – Yael Naim
 • Home Again – Kensington
 • Homebird – Foy Vance
 • Our Own House – MisterWives
 • Take Me Home – Perfume Genius
 • Home – Phillip Phillips
 • Almost Home – Keston Cobblers Club

En nee, die titels zijn niet toevallig 😉

Wat is jouw fijnste interieur-item? Waar word je blij van?

xAnja

 

Meer lezen over interieur en styling?

Foto van Logan Nolin.
Anja

6 reacties op ‘Hoe maak je een minimalistisch interieur gezellig en persoonlijk?

 1. Leuke insteek heb je door het ook over geur en muziek te hebben. Hoewel ik waarschijnlijk meer van de ‘prulletjes’ ben dan jij (wel allemaal familiestukken, kringloopvondsten etc.) ben ik het er helemaal mee eens dat je interieur moet groeien. We hebben gisteren weer iets opgehangen na 1,5 jaar hier wonen en het huis voelt weer als nieuw.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel inspirerend artikel. Toen wij drie jaar geleden onze woonkamer renoveerden, hebben we deze ook niet weer opnieuw vol gezet. We lieten het “groeien” zoals jij beschrijft en dat is zo leuk om te zien. Mijn mooiste stuk is toch wel de lange tafel waar wel graag aan zitten en we uitzicht hebben op de tuin.

  Geliked door 1 persoon

 3. Inspirerend! Wij wonen momenteel in een redelijk ‘kaal’ huis en wachten tot we verhuizen (op hopelijk korte termijn) naar een koopwoning. Pas dan ga ik kijken voor wat meer ‘decoratie’ en passende meubels! En decoratie niet in de zin van prulletjes, maar wel wat bij het huis en bij ons past!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.