Simpel leven: het moeilijkste wat er is? + Winactie

Wat is er nu echt belangrijk in het leven? Ja, lekkere vraag Anja, weet jij het antwoord? Ehm nee. Nou ja, ondertussen misschien een beetje. Het was één van de dingen die me zo aansprak in het minimalisme: niet de rat race van carrière maken, geld verdienen en alles-is-geweldig-ongelooflijk-supermooi, maar juist van af en toe stilstaan, je natuurlijke ritme vinden en genieten van elke dag.

Dat zou ik ‘eenvoudig leven’ noemen. En toen ik daar pas over sprak met een vriend, grapte hij dat “simpel leven anno 2018 toch best lastig is”. Ik denk dat er meer mensen zijn die dat vinden. Daarom schreef ik dit artikel, met 9 punten die, naar mijn mening, de basis vormen voor een simpel, maar gelukkig leven.

1 – Gewoonten & handelingen

Moet je je regelmatig haasten in de ochtend omdat je te weinig tijd had voor wat je wilde doen? Door voor jezelf vaste processen in te richten, weet je hoeveel tijd dingen kosten en gaan ze uiteindelijk ook makkelijker. Zo kun je je badkamer effectiever inrichten als je weet welke producten je elke dag gebruikt. Als je je sportkleding op een vaste plek hebt, vermijd je de tijd van het zoeken. Deel je (doordeweekse) dag in volgens een vast ritme, waar mogelijk. En beperk je keuzes, bijvoorbeeld door een capsule wardrobe te gebruiken of altijd dezelfde ontbijtgranen, maar steeds met een ander soort fruit te eten.

2 – Eenvoud in relaties

Goede relaties ‘kosten’ tijd, energie, aandacht. En da’s juist mooi en goed. Maar in de huidige tijd van 321 Facebookvrienden, 782 Insta-volgers en vooral die ene vriendin die zo van drama houdt en ál je aandacht opeist, kan het lastig zijn om je te focussen. Twee jaar geleden ven ik anders gaan kijken naar relaties en ben ik ‘bewuster gaan kiezen’. Ja, echt. Ga van volger naar leider. Ik zou zeggen: verdiep je contact met een handjevol mensen en accepteer dat er velen vooral voorbijgangers of kennissen zullen zijn. Da’s niet erg. Doen alsof ze wel heel belangrijk zijn, terwijl ze weinig tot niets ‘doen’ voor jou, is veel erger. Je kunt nog steeds vriendelijk en respectvol blijven. Communiceer eenvoudig: zeg wat je wel en niet fijn vindt, leg jouw kant van het verhaal uit, maar vergeet niet dat de ander daar net zo recht op heeft.

iNSP. Minimaliseren: Met of Zonder je Partner?

Simpellevenhoedoejedat

3 – Minder spullen

Ja, dit is niet echt een verrassing hè, op een blog als deze. Simpel leven doe je met weinig spullen, want spullen kosten tijd, geld en energie. Doe met wat je hebt. Gooi regelmatig je leven letterlijk overhoop door een flinke opruimronde te doen. Consuminder: koop bewust en laat nog meer liggen. Wil je klein beginnen? Gooi iets weg waar je geen spijt van krijgt.

4 – Financiële rust

Eén van de grootste recente veranderingen in mijn leven is het financiële overzicht wat ik nu heb. Eens per twee weken update ik mijn Excelletje volgens het 50-30-20 principe. Het klinkt misschien raar, maar dit geeft me oprecht minder stress, en zoveel rust en duidelijkheid. Ik weet wat ik kan verwachten, wat ik uit kan geven aan leuke dingen en wat er wel (of niet, muwhahaha) overblijft. Ik betaal m’n rekeningen op tijd en ben nu bezig met een stappenplan rondom de financiën. Ik leer te leven met minder geld, terwijl ik me rijk voel. Maar daarover later meer!

5 – Simpel gezond

In de serie over keuzes en keuzestress komt voeding ook nog aan bod. Gezond eten? Er is zoveel keuze en er zijn zoveel indianenverhalen, ik word er soms een beetje boos van. Ook to be continued dus. Simpel koken doe je onder andere door dubbel te koken en in te vriezen, door simpele basisproducten te gebruiken. Echt voedsel te eten. Met weinig ingrediënten te koken. En bij gezond leven hoort wat mij betreft ook elke dag bewegen; fietsen, wandelen, in de buitenlucht zijn.

6 – Werk wat past

Dat multitasken niet werkt, weten we allang. En toch blijven we het doen. Een mailtje tikken terwijl we telefoneren. Een appje sturen tijdens een vergadering. Stop ermee. Met aandacht aan je taken werken is slim en tijdsbesparend. En wees realistisch in wat je kunt, beperk je to do lijsten. Niets geeft er zoveel stress dan een lange lijst onafgemaakte projecten. Stress die je onproductief maakt in het behandelen van de acties waar je op dat moment aan werkt. Het aloude ‘werk om te leven, leef niet om te werken’ blijft een gouden advies.

7 – Rust en ontspanning

Bloggen is voor mij ontspanning en inspanning tegelijk. Ik wil iets schrijven waar de wereld wat aan heeft, al zijn het ‘maar’ 10 mensen. Verlaag elke dag even bewust je hartslag door je huisdier te aaien, te ‘tutten’, in je journal te pennen, een dutje te doen, te mediteren, muziek te luisteren/maken, te knutselen of creatief bezig te zijn.

AgendaEenvoudigLeven

8 – Gezin & huishouden

Je leven simpel houden als je hoofd huishouden, ziekenverzorger, mediator, chefkok, haarstylist, personal coach, entertainment team en chauffeur bent van je kids en daarnaast óók nog persoonlijke assistent, vurige bedpartner en allerbest maatje van je geliefde, is niet altijd even gemakkelijk. Daarom zeg ik: pick your battles. Besteed uit wat je kan. Leer je kids verantwoordelijkheid en geef ze vrijheid om regelmatig te doen waar ze zelf zin in hebben. Stel (samen met je partner) enkele basisregels (dus niet 101) op die voor jullie gezin écht belangrijk zijn en houdt elkaar daaraan.

9 – Eenvoudig gelukkig

Misschien wel de allerbelangrijkste les is dat je eenvoudig jezelf kunt zijn. Gewoon door het te zíjn. Jezelf te accepteren zoals je bent, met je leuke en minder leuke kanten. Het leven is nu en dit is dat van jou. Vergeef jezelf als je iets fout doet, lach veel, geniet, wees blij met kleine dingen. Geluk is een mindset.

Winactie!

Recent werd ik benaderd door Nynke Valk, de auteur van de Eenvoudig Leven Agenda. Naast dat dit een ‘gewone’ praktische agenda is met veel witruimte, geeft de agenda ook helderheid aan wat er voor jou belangrijk is en welke blokkades er zijn waardoor je focus verliest. De editie voor 2019 ligt inmiddels in de winkel (bijv. bij Bol.com of BoekenRoute.nl) en ik mag er één weggeven. Onder iedereen die hieronder vóór 30 september 2018 een reactie achterlaat, verloot ik de agenda. Doe je mee?

Update 01-10-2018: Deze winactie is gesloten, deelname is niet meer mogelijk. De winnaar van de actie is Romy!

Winnaar_September18

xAnja

Deze blogpost bevat affiliate links.
Anja

31 reacties op ‘Simpel leven: het moeilijkste wat er is? + Winactie

 1. Mooi artikel! Hoewel ik (volgens mij) nou niet echt minimalistisch leef merk ik wel dat ik steeds vaker van die bewuste keuzes maak en dat het allemaal niet mee zonodig groter, mooier en beter hoeft. Liever een ding van goede kwaliteit dat iets meer kost dan tien vluchtige dingen. Geeft een hoop rust. 🙂

  Like

 2. Wat een goed artikel. Ik ben er wel achter dat het niet zo gemakkelijk (voor mij) is, dit toe te passen, maar ik zal toch moeten veranderen/ minderen. Ik ben nogal koopziek op het gebied van de hobby’s. Resultaat: alles in bulk kopen 🤒. Deze agenda zou misschien een begin kunnen zijn van consuminderen. Ik zal en moet toch anders, dan wat ik nu doe.
  😳 Jantje

  Like

 3. Goede tips, over hoe simpel leven zou kunnen. Ik geniet ook vaak van heel simpele dingen, zoals de bibliotheek bezoeken en met een voor mij nieuw boek thuis komen. Dan begin ik meteen te lezen, heerlijk. Dat is best simpel te realiseren. Wat niet zo simpel is: een herfst capsule wardrobe klaarmaken en volgende week een hittegolf verwachten. Moet ik weer in de doos duiken voor een korte broek en zomerhempje. ha ha!

  Like

 4. Weeral zo’n fijn artikel om te lezen! Het klinkt weer cliché, maar je artikels lezen geven mij al een gevoel van een rustmomentje voor mezelf. Ook haal ik er telkens tips en ideetjes uit, ze zetten me ook aan om te reflecteren over mijzelf, mijn leven, … Wederom bedankt Anja!

  Like

  1. Romy! Jij bent als winnaar uit de bus gekomen! Stuur me via het contactformulier (over MD > Contact) even een mailtje met je volledige naam en adresgegevens en de agenda komt deze week nog naar je toe!

   Geliked door 1 persoon

 5. Momenteel ben ik bezig met het versimpelen van mijn leven. Is een stuk makkelijker aan het worden sinds de kinderen de deur uit zijn, maar ik ben er nog lang niet. Je blog geeft me regelmatig inspiratie, zo ook dit artikel waarvoor dank. De agenda lijkt me fijn !
  Groet, Marjorie

  Like

 6. Die agenda is vast een uitkomst voor mijn drukke hoofd in combinatie met 4 kids en werk. Ben nu een half jaar aan het minimaliseren maar ben er nog lang niet. Alle tips blijven welkom

  Geliked door 1 persoon

 7. Vandaag toevallig deze blog ontdekt en nu al een uurtje heerlijk al je artikelen aan het lezen! Zelf nu al een tijdje bezig met minimaliseren, stapje voor stapje kom ik wel waar ik wil zijn; rust in huis en in mijn hoofd! Een nieuwe eenvoudige agenda voor volgend jaar zou echt fantastisch zijn. Ik ben nu al fan van je 🙂

  Like

  1. Ha Sandra, wat leuk om te horen! En hoe lekker is het soms om een blog tegen te komen om eens lekken op te neuzen. Ik heb dat zelf ook wel hoor – of bijvoorbeeld met een interessant YouTube kanaal. Heerlijk, kop thee erbij en snuffelen! Je lootje gaat in de mix hoor!

   Like

 8. Hoi, recent je blog ontdekt , en wat schrijf je leuk! Ik ben al een tijdje aan het minimaliseren, op zoek naar een eenvoudiger leven, maar merk dat ik toch steeds weer vastloop. De agenda lijkt me daarom enorm handig om me daarbij te helpen, dus ik loot graag mee!

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Anja,
  Ook ik zit helemaal in deze flow nadat ik “Verlangen naar minder” heb verslonden!
  1. Mijn capsule wardrobe is een feit, ik zie er leuk uit en ben snel klaar. Mijn kast is netjes!
  2. Facebook en insta verwijderd. Mijn bestie komt deze week koffie drinken en vertellen over haar nieuwbouw woning! Verheug mij op een bijkletsavond!
  3. De halve inboedel aan een geneeskunde student gegeven voor haar kamer.
  4. Niet meer kopen maar sparen. Rust!
  5. Creatief gezond koken met wat in huis is of op moet..
  6. Focus, 3 prio s per dag op kantoor en afronden waaraan je begint.
  7. Eerder naar bed om mijn boek ikigai te lezen. Lavendelolie op mijn slapen en dan lekker gaan dromen.
  8. Sinds dit schooljaar vullrn mijn kinderen (8 en 12) zelf de btoodtrommels en fruitbakjes. Ik ben er trots op.
  9. Minder make up of natural vegan. Genieten van wat we hebben als gezin en door het ontspullen zijn we tegenwoordig met schoonmaken zo klaar.
  Succes met je blog. Ik geniet ervan!

  Like

  1. Ha Manon, wat een leuk bericht en wat mooi, jouw persoonlijke lijstje. Haal ik ook inspiratie uit! Wat heerlijk zeg! En ik blijf voorlopig doorgaan hoor 😉

   Like

 10. Dit is voor mij echt een artikel vol inspiratie. Ik heb het nu vrij snel doorgenomen maar ik wil eens stuk voor stuk gaan kijken wat ik er mee kan. Ik probeer onzin en onrust uit mijn leven te bannen en op sommige terreinen gaat dat makkelijker dan op andere. Vooral in acceptagie en niet het perfecte nastreven kan ik nog veel leren (of is sat nu juidt heel tegenstrijdig?). Je laat zien dat minimalisme ontzettend veelzijdig en misschien zelfs alomvattend is, op een goede manier.

  Like

  1. Dankjewel Hermien, ik zat net even de laatste reacties te lezen en ik word er een beetje stil van. Dank je voor je lieve berichtje, ik haal er een aanmoediging uit om zo door te gaan! En als er iets lastig is, dan is het wel accepteren, zeker als je je niet helemaal in de situatie kunt vinden. Kom nog ‘ns terug bij het artikel, zou ik zeggen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.