Simpel leven: het moeilijkste wat er is? + Winactie

Wat is er nu echt belangrijk in het leven? Ja, lekkere vraag Anja, weet jij het antwoord? Ehm nee. Nou ja, ondertussen misschien een beetje. Het was één van de dingen die me zo aansprak in het minimalisme: niet de rat race van carrière maken, geld verdienen en alles-is-geweldig-ongelooflijk-supermooi, maar juist van af en toe stilstaan, je natuurlijke ritme vinden en genieten van elke dag.

Dat zou ik ‘eenvoudig leven’ noemen. En toen ik daar pas over sprak met een vriend, grapte hij dat “simpel leven anno 2018 toch best lastig is”. Ik denk dat er meer mensen zijn die dat vinden. Daarom schreef ik dit artikel, met 9 punten die, naar mijn mening, de basis vormen voor een simpel, maar gelukkig leven.

1 – Gewoonten & handelingen

Moet je je regelmatig haasten in de ochtend omdat je te weinig tijd had voor wat je wilde doen? Door voor jezelf vaste processen in te richten, weet je hoeveel tijd dingen kosten en gaan ze uiteindelijk ook makkelijker. Zo kun je je badkamer effectiever inrichten als je weet welke producten je elke dag gebruikt. Als je je sportkleding op een vaste plek hebt, vermijd je de tijd van het zoeken. Deel je (doordeweekse) dag in volgens een vast ritme, waar mogelijk. En beperk je keuzes, bijvoorbeeld door een capsule wardrobe te gebruiken of altijd dezelfde ontbijtgranen, maar steeds met een ander soort fruit te eten.

2 – Eenvoud in relaties

Goede relaties ‘kosten’ tijd, energie, aandacht. En da’s juist mooi en goed. Maar in de huidige tijd van 321 Facebookvrienden, 782 Insta-volgers en vooral die ene vriendin die zo van drama houdt en ál je aandacht opeist, kan het lastig zijn om je te focussen. Twee jaar geleden ven ik anders gaan kijken naar relaties en ben ik ‘bewuster gaan kiezen’. Ja, echt. Ga van volger naar leider. Ik zou zeggen: verdiep je contact met een handjevol mensen en accepteer dat er velen vooral voorbijgangers of kennissen zullen zijn. Da’s niet erg. Doen alsof ze wel heel belangrijk zijn, terwijl ze weinig tot niets ‘doen’ voor jou, is veel erger. Je kunt nog steeds vriendelijk en respectvol blijven. Communiceer eenvoudig: zeg wat je wel en niet fijn vindt, leg jouw kant van het verhaal uit, maar vergeet niet dat de ander daar net zo recht op heeft.

iNSP. Minimaliseren: Met of Zonder je Partner?

Simpellevenhoedoejedat

3 – Minder spullen

Ja, dit is niet echt een verrassing hè, op een blog als deze. Simpel leven doe je met weinig spullen, want spullen kosten tijd, geld en energie. Doe met wat je hebt. Gooi regelmatig je leven letterlijk overhoop door een flinke opruimronde te doen. Consuminder: koop bewust en laat nog meer liggen. Wil je klein beginnen? Gooi iets weg waar je geen spijt van krijgt.

4 – Financiële rust

Eén van de grootste recente veranderingen in mijn leven is het financiële overzicht wat ik nu heb. Eens per twee weken update ik mijn Excelletje volgens het 50-30-20 principe. Het klinkt misschien raar, maar dit geeft me oprecht minder stress, en zoveel rust en duidelijkheid. Ik weet wat ik kan verwachten, wat ik uit kan geven aan leuke dingen en wat er wel (of niet, muwhahaha) overblijft. Ik betaal m’n rekeningen op tijd en ben nu bezig met een stappenplan rondom de financiën. Ik leer te leven met minder geld, terwijl ik me rijk voel. Maar daarover later meer!

5 – Simpel gezond

In de serie over keuzes en keuzestress komt voeding ook nog aan bod. Gezond eten? Er is zoveel keuze en er zijn zoveel indianenverhalen, ik word er soms een beetje boos van. Ook to be continued dus. Simpel koken doe je onder andere door dubbel te koken en in te vriezen, door simpele basisproducten te gebruiken. Echt voedsel te eten. Met weinig ingrediënten te koken. En bij gezond leven hoort wat mij betreft ook elke dag bewegen; fietsen, wandelen, in de buitenlucht zijn.

6 – Werk wat past

Dat multitasken niet werkt, weten we allang. En toch blijven we het doen. Een mailtje tikken terwijl we telefoneren. Een appje sturen tijdens een vergadering. Stop ermee. Met aandacht aan je taken werken is slim en tijdsbesparend. En wees realistisch in wat je kunt, beperk je to do lijsten. Niets geeft er zoveel stress dan een lange lijst onafgemaakte projecten. Stress die je onproductief maakt in het behandelen van de acties waar je op dat moment aan werkt. Het aloude ‘werk om te leven, leef niet om te werken’ blijft een gouden advies.

7 – Rust en ontspanning

Bloggen is voor mij ontspanning en inspanning tegelijk. Ik wil iets schrijven waar de wereld wat aan heeft, al zijn het ‘maar’ 10 mensen. Verlaag elke dag even bewust je hartslag door je huisdier te aaien, te ‘tutten’, in je journal te pennen, een dutje te doen, te mediteren, muziek te luisteren/maken, te knutselen of creatief bezig te zijn.

AgendaEenvoudigLeven

8 – Gezin & huishouden

Je leven simpel houden als je hoofd huishouden, ziekenverzorger, mediator, chefkok, haarstylist, personal coach, entertainment team en chauffeur bent van je kids en daarnaast óók nog persoonlijke assistent, vurige bedpartner en allerbest maatje van je geliefde, is niet altijd even gemakkelijk. Daarom zeg ik: pick your battles. Besteed uit wat je kan. Leer je kids verantwoordelijkheid en geef ze vrijheid om regelmatig te doen waar ze zelf zin in hebben. Stel (samen met je partner) enkele basisregels (dus niet 101) op die voor jullie gezin écht belangrijk zijn en houdt elkaar daaraan.

9 – Eenvoudig gelukkig

Misschien wel de allerbelangrijkste les is dat je eenvoudig jezelf kunt zijn. Gewoon door het te zíjn. Jezelf te accepteren zoals je bent, met je leuke en minder leuke kanten. Het leven is nu en dit is dat van jou. Vergeef jezelf als je iets fout doet, lach veel, geniet, wees blij met kleine dingen. Geluk is een mindset.

Winactie!

Recent werd ik benaderd door Nynke Valk, de auteur van de Eenvoudig Leven Agenda. Naast dat dit een ‘gewone’ praktische agenda is met veel witruimte, geeft de agenda ook helderheid aan wat er voor jou belangrijk is en welke blokkades er zijn waardoor je focus verliest. De editie voor 2019 ligt inmiddels in de winkel (bijv. bij Bol.com of BoekenRoute.nl) en ik mag er één weggeven. Onder iedereen die hieronder vóór 30 september 2018 een reactie achterlaat, verloot ik de agenda. Doe je mee?

Update 01-10-2018: Deze winactie is gesloten, deelname is niet meer mogelijk. De winnaar van de actie is Romy!

Winnaar_September18

xAnja

Deze blogpost bevat affiliate links.