Hoe het nu gaat met Budgetteren | #NoSpendMonth

Mijn laatste #NoSpendMonth* update was in februari, dus het werd wel weer eens tijd om te evalueren. In januari begon ik hiermee omdat a) het hebben van een goed financieel overzicht één van mijn doelstellingen voor seizoen 2017-2018 is/was en b) er een specifiek spaardoel was.

Superstart

In december had ik 89% van mijn inkomsten uitgegeven. En hoewel dat voor sommige mensen heel prima is (10% overhouden is een redelijk algemene norm) paste dat niet bij wat ik voor ogen had. Er bleef te weinig over om te sparen.

De knop ging om. Ik begon met het 50-30-20 principe:

50% noodzakelijke uitgaven (huur, auto/ov, boodschappen; basics)
30% persoonlijke keuzes (tv/Netflix, vakanties, sport, mobieltje)
20% sparen / financiële verplichtingen (schulden aflossen, buffer, pensioen…)

In januari presteerde ik het om slechts 67% van mijn inkomsten uit te geven. Dat was wel behoorlijk pittig voor mijn doen: geen uitjes, geen extraatjes, geen bloemen, geen kleding, boodschappen beperken, vrijwel geen donaties aan goede doelen enzovoorts. Maar ik was trots. En het gaf me echt inzicht in vaste en variabele kosten.

De klad erin

En toen… eh ja. Life happened. Laten we zeggen dat ik mijn menselijkheid wederom heb bewezen door het te laten versloffen. Al waren januari en februari wel echte wake-up calls en blijft dat je wel bij – in de maanden maart en april verloor ik mijn doel uit het oog. Maarrrr… sinds een maand houd ik het budget weer bij, en wel met een aangepaste versie van de Excel spreadsheet van Lekker Leven met Minder (aanrader!). Inzicht in mijn financiën is nog steeds prio, het spaardoel een stukje minder.

Mei was een dure maand. Ik gaf weer 86% van mijn inkomsten uit. Vooral de post ‘uitgaan’ piekte, door (vrijgezellen)feestjes, verjaardagen en kosten voor afhaal- en bezorgmaaltijden, omdat we aan het klussen zijn en dan geen zin meer hebben om te koken. Juni lijkt weer beter te gaan, we zijn nét over de helft en ik heb nu zo’n minder dan in mei uitgegeven aan variabele lasten.

Vaste lasten

Daarnaast heb ik ook eens een serieuze blik geworpen op alle vaste maandelijkse kosten. Om sommige kom je niet heen (denk gemeentelijke belastingen), maar andere zaken kunnen wellicht verlaagd worden. Heb jij dit plan ook? Ben je misschien een sportschool-donateur in plaats van sporter? Kun je besparen op de kosten voor elektra of gas door van leverancier te wisselen?

Think outside the box: misschien is je aparte dure ongevallenverzekering niet nodig als je een iets uitgebreidere zorgverzekering neemt. Sommige gyms bieden de mogelijkheid om in daluren te sporten tegen lager tarief. Ik heb niet langer de mogelijkheid om onder de zonnebank te gaan bij mijn sportschool. Gebruikte ik al lang niet meer, maar ik betaalde er wel voor.

Dóórgaan

Anyway, tot zover deze update. Ik pak gewoon de draad weer op; over het jaar gezien maak je zo toch weer flinke stappen. Vooralsnog blijft mijn minimalisme-mantra: het is een proces, het is een proces, het is een proces…. *hummm* 😉

Ik tip ook nog enkele leuke blogs over besparen en budgetteren, die ook veel raakvlakken met het minimalisme hebben:

Wat zijn jouw grootste besparingen in de afgelopen tijd geweest? Welke tips heb je voor mij?

xAnja

Meer lezen over budgetteren?

* het is eigenlijk geen NO spend month, maar een spend-only-on-essentials month.

Anja

22 reacties op ‘Hoe het nu gaat met Budgetteren | #NoSpendMonth

   1. Hoi Anja, aankomend jaar ga ik mijn vaste lasten naar beneden halen door mezelf niet meer aanvullend te verzekeren bijvoorbeeld en alleen te gaan voor het basis+ pakket. Dit scheelt me ongeveer 17 euro. Verder kun je dingen als Netflix en Spotify weglaten en enkel thuis muziek luisteren gewoon via youtube waar je toch alles op kunt vinden. Verder kun je sporten bij een goedkope sportschool zoals Fit for Free. Verder natuurlijk letten op het verbruik van gas water en electriciteit. Dit was het zo’n beetje. Dan zijn er natuurlijk nog lasten als voedsel, kleding en huishoudspullen, eventueel spullen voor een hobby. Die kosten kun je naar beneden brengen door tweedehands te kopen en enkel te kopen wat je echt nodig hebt. De meeste tips staan in mijn blogje eigenlijk 🙂 xxx

    Like

   2. Dat van die zorgverzekering is inderdaad een goed idee voor het einde van het jaar. Ik heb een tandartsverzekering, maar eigenlijk zelden iets aan mijn tanden… kan ik beter zelf geld opzij zetten!

    Like

 1. Mooie indeling heb je met dat 50-30-20 principe, hoewel ik de “ruimte” die je hebt tussen noodzakelijke boodschappen en eigen keus boodschappen, meteen zou pakken, hmmm….

  Ik heb dus twee maanden echt alleen maar Goedkope Alternatieven Voor Alles gekocht, en alleen maar basisdingen. Ik wist dus wat ik minimaal aan boodschappen moest budgetteren. En ik heb mezelf vervolgens toegestaan om daar 100 euro per maand boven te gaan zitten. Zodat ik niet alleen op macaroni-met-kaas hoef te leven, maar ook af en toe eens een stukje zalm eet.

  Was heel inzichtelijk…..

  Overigens heb ik weekbudgetten sowieso nooit begrepen… wc-papier is niet iedere week op, zeker niet als je groot inkoopt en niet 12 kids hebt…..

  Ik ga binnenkort eens uitrekenen hoe ik zit, qua 50-30-20 %… zo heb ik nog nooit naar mijn uitgavepatroon gekeken!

  Like

  1. Ja, dat van die ‘ruimte’ is een goed punt. Als je echt serieus wil besparen, dan moet je het op 15% zetten ofzo. En wat een goed idee van die twee maanden basics, mooie tip. Het lijkt een beetje op wat ik in januari/februari ook heb gedaan. Ik heb ook gemerkt dat ik bijv graag biologisch vlees koop, dat dat ‘beter voelt’. Ook een mooi inzicht, juist door dat budgetteren! Ik zat voor mei op 55% – 22% – 23%. Niet slecht hè.

   Like

   1. p.s. als je een goed werkend toestel hebt kun je ook een simpel.nl abonnement nemen. Ik heb onbeperkt bellen en 5 gb internet voor 10,-! 😉

    Like

 2. De volgende keer dat ik mijn geldzaken-spreadsheet bekijk, zal ik eens kijken naar die verhouding. Ik heb een eigen systeem bedacht met kolommen voor verschillende categorieën zoals Huishouden, Uitjes, Studie/Werk, Huur/Zorg, Vervoer, Hobby.

  Ik probeer mijn boodschappen op 100 euro per maand te houden, en gemiddeld gezien lukt dat goed. Ik eet veganistisch en vooral veel bonen die ik zelf week en kook, dat scheelt enorm. Als ik de tijd heb rijd ik even langs de toko voor goedkope (en lekkerdere) tofu en tempeh.

  Uitjes kosten me niet heel veel geld, want ik speel vooral graag spellen of klets of kook of ga naar een strandje met mijn vrienden. Eens in de zoveel tijd naar de sauna met een kortingsactie, dat is het wel. Vervoer is dan nog wel een van de duurdere dingen, het OV kan flink aantikken. Ik koop een kortings-retour als het totale bedrag over de 20 euro zal gaan voor die dag. De NS verkoopt die kaartjes zelf gewoon, maar vaak is er ook nog een goedkopere actie bij een andere winkel (AH, Kruidvat, etc.).

  Ik heb ook niet echt een spaardoel, maar wel graag controle over mijn financiën. Ik vind “ik kom iedere maand uit, dus ik hoef mijn geldzaken niet bij te houden” best wel onzin eigenlijk. Het is altijd nuttig om te weten hoe je je geld uitgeeft.

  Like

  1. Ik ben het helemaal met je eens! Bedankt voor je uitgebreide reactie. OV is inderdaad zo’n stiekeme kostenpost… zeker als je met een OV-kaart met automatische incasso betaalt.

   Like

 3. Ik had ook geprobeerd om minder dit jaar te spenderen. Het is niet helemaal gelukt, maar mijn enige doel was bereikt, de eerste 6 maanden geen kleren, schoenen of tassen. Maar ik geef veel te makkelijk, (en te vaak) geld uit voor kado’s en reizen. Ik krijg voldoening als iks mij moeder of mijn familie mooi ervaringen kan geven.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik kende die verhouding niet en heb eens even gekeken naar de verhoudingen… Ik kan er een paar procent naast zitten hoor, ik heb het even snel uitgerekend.
  48 proc gaat naar vaste lasten en boodschappen. (ik had zelf minder gedacht, maar nee.)
  18,75 proc gaat naar persoonlijke keuzes. Wij hebben geen abonnementen, behalve de zwemles van zoon, mobiel is erg weinig. Vakantie hebben we vorige maand betaald, dus die heb ik niet meegerekend, haha.
  en de rest….tja. Een kleine schuld en de rest proberen we te sparen. ruim 30 proc dus. Netjes vond ik! Wij hebben ook maanden dat we meer uitgeven dan andere maanden, het gaat allemaal om balans hebben in je financiële situatie, maar dat is mijn ervaring.
  Besparingstips? Gooi al je abonnementen eruit, nergens voor nodig. Sporten doen we buiten en thuis, krant lezen we online. Tijdschriften koop ik wel eens in bulk 2ehands. Of deel je abonnement met iemand. Netflix of videoland, of de viva.
  Dank voor het noemen van mijn blog! Vind ik leuk! Groetjes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.