Hoe het nu gaat met Budgetteren | #NoSpendMonth

Mijn laatste #NoSpendMonth* update was in februari, dus het werd wel weer eens tijd om te evalueren. In januari begon ik hiermee omdat a) het hebben van een goed financieel overzicht één van mijn doelstellingen voor seizoen 2017-2018 is/was en b) er een specifiek spaardoel was.

Superstart

In december had ik 89% van mijn inkomsten uitgegeven. En hoewel dat voor sommige mensen heel prima is (10% overhouden is een redelijk algemene norm) paste dat niet bij wat ik voor ogen had. Er bleef te weinig over om te sparen.

De knop ging om. Ik begon met het 50-30-20 principe:

50% noodzakelijke uitgaven (huur, auto/ov, boodschappen; basics)
30% persoonlijke keuzes (tv/Netflix, vakanties, sport, mobieltje)
20% sparen / financiële verplichtingen (schulden aflossen, buffer, pensioen…)

In januari presteerde ik het om slechts 67% van mijn inkomsten uit te geven. Dat was wel behoorlijk pittig voor mijn doen: geen uitjes, geen extraatjes, geen bloemen, geen kleding, boodschappen beperken, vrijwel geen donaties aan goede doelen enzovoorts. Maar ik was trots. En het gaf me echt inzicht in vaste en variabele kosten.

De klad erin

En toen… eh ja. Life happened. Laten we zeggen dat ik mijn menselijkheid wederom heb bewezen door het te laten versloffen. Al waren januari en februari wel echte wake-up calls en blijft dat je wel bij – in de maanden maart en april verloor ik mijn doel uit het oog. Maarrrr… sinds een maand houd ik het budget weer bij, en wel met een aangepaste versie van de Excel spreadsheet van Lekker Leven met Minder (aanrader!). Inzicht in mijn financiën is nog steeds prio, het spaardoel een stukje minder.

Mei was een dure maand. Ik gaf weer 86% van mijn inkomsten uit. Vooral de post ‘uitgaan’ piekte, door (vrijgezellen)feestjes, verjaardagen en kosten voor afhaal- en bezorgmaaltijden, omdat we aan het klussen zijn en dan geen zin meer hebben om te koken. Juni lijkt weer beter te gaan, we zijn nét over de helft en ik heb nu zo’n minder dan in mei uitgegeven aan variabele lasten.

Vaste lasten

Daarnaast heb ik ook eens een serieuze blik geworpen op alle vaste maandelijkse kosten. Om sommige kom je niet heen (denk gemeentelijke belastingen), maar andere zaken kunnen wellicht verlaagd worden. Heb jij dit plan ook? Ben je misschien een sportschool-donateur in plaats van sporter? Kun je besparen op de kosten voor elektra of gas door van leverancier te wisselen?

Think outside the box: misschien is je aparte dure ongevallenverzekering niet nodig als je een iets uitgebreidere zorgverzekering neemt. Sommige gyms bieden de mogelijkheid om in daluren te sporten tegen lager tarief. Ik heb niet langer de mogelijkheid om onder de zonnebank te gaan bij mijn sportschool. Gebruikte ik al lang niet meer, maar ik betaalde er wel voor.

Dóórgaan

Anyway, tot zover deze update. Ik pak gewoon de draad weer op; over het jaar gezien maak je zo toch weer flinke stappen. Vooralsnog blijft mijn minimalisme-mantra: het is een proces, het is een proces, het is een proces…. *hummm* 😉

Ik tip ook nog enkele leuke blogs over besparen en budgetteren, die ook veel raakvlakken met het minimalisme hebben:

Wat zijn jouw grootste besparingen in de afgelopen tijd geweest? Welke tips heb je voor mij?

xAnja

Meer lezen over budgetteren?

* het is eigenlijk geen NO spend month, maar een spend-only-on-essentials month.