Hoe werkt een No Spend Week? | Simpel Sparen

Long-term volgers van mijn blog weten dat ik eerder al met budget challenges bezig ben geweest. Zo deed ik een No Spend Month (wat eigenlijk een spend-only-on-essentials maand was) en gaf ik regelmatig updates over het budgetteer-systeem wat ik gebruik: het 50-30-20 principe.

En onlangs hield ik #VoorraadFebruari; schreef ik een hele maand over het jezelf toewijzen van een boodschappenbudget, en hoe je daar dan toch prima mee kunt koken. Ik gaf – met dus dank aan mijn voorraad – echt veel minder uit die maand.

Wat is een No Spend Week?

Maar er was al langere tijd nog één budgetactie die ik in mijn hoofd had: een echte No Spend Week. En ja, dat is zo simpel als het klinkt:

Je geeft 7 dagen lang niets uit.

That’s it. Alleen lopende rekeningen ( “moet-nu” ) en afschrijvingen, zoals voor je zorgverzekering, worden betaald. En als er een noodgeval is (extra medicatie, taxi naar ’t ziekenhuis), tsja dat gaat dan natuurlijk van je rekening dan. Maar verder niets. Niet online shoppen, geen boodschappen, geen Uber, geen oppas, geen bloemen, geen cadeautjes, geen traktaties, geen bios en zelfs geen euro voor die accordeon-meneer bij de Appie.

Waarom zou je een No Spend Week doen?

Goede vraag. Why, Anja ,whaaaaaiiii? De clou zat al in de titel hè: je spaart geld (uit). Geld wat je dan kunt gebruiken voor andere dingen, zoals het afbetalen van je schuld, het aanleggen van een financiële buffer, het begin van je pensioen, de aankoop van je eigen huis of misschien wel die wereldreis / nieuwe badkamer.

Maar dat niet alleen:

 • Door he-le-maal niets uit te geven train je jezelf om nee te zeggen. Elke dag. Tegen wensen van jezelf (“leuk truitje!”) en anderen (“nee vandaag ga ik niet mee”).
 • Je doet met wat je hebt, waardoor je je bewust bent van wat je hebt. Je dwingt jezelf eigenlijk om minimalistisch(er) te leven en gaat anders kijken naar geld en bezit.
 • Heel praktisch gezien legt dit je dagelijkse en wekelijkse uitgaven onder de loep. Ineens ‘mag’ je geen koffie meer op het station kopen. Of iets uit de automaat halen voor je kiddo na paardrijles. En wat doe je cadeau als je een verjaardag hebt en niets kan uitgeven?
 • Omdat je niets pint en geen geld uit te muur haalt, krijg je ineens helderheid in je automatische afschrijvingen. Alleen die zul je namelijk zien in je rekeningoverzicht. Misschien kom je zo ook nog wel tot aanvullende inzichten.

Eén weekje maar. En je blik is voor altijd veranderd.

Hoe begin je?

Plan een random week. Gewoon 7 dagen, de startdag kan elke dag van de week zijn. En ja, je kunt morgen al beginnen. Zorg op dag 0 wat brood, zuivel, vers fruit en verse groente, als je dat niet hebt liggen. Misschien wat diepvriesspul ALS je diepvries niet vol is. Houd het heel beperkt – het is natuurlijk niet de bedoeling dat je boodschappen haalt voor een hele week; dan is het effect vrijwel nihil. Dag 1 start je met niks, noppes, nada uitgeven.

En hoe houd je het vol?

Ik zei het al: door te gebruiken wat je hebt. Door je kasten leeg te eten (check out de VoorraadFebruari posts voor meer info), je vriezer eens tot op de bodem uit te zoeken, je koelkast om te keren enzovoorts. Water te drinken als de melk op is. Bij je ouders/vrienden te eten. Boeken te lezen.

Creatief te zijn met wat je hebt. Cadeaubonnen die liggen te verstoffen uit te geven (maar niet meer dan het bon-bedrag!). Denk anders, ook als het gaat over dates of etentjes of cadeaus. Kies een flesje wijn uit je eigen voorraad. Geef een stekje van je plant of een boek wat je zelf uit hebt.

Niet vergeten

Het is belangrijk dat je wél bewust iets met het geld doet. Zet het geld dat je hebt bespaard die week (wat geef je normaliter uit?) apart. Ook al gebruik je het om uit de rode cijfers te komen, laat dat dan een bewuste beslissing zijn. Het is goed en motiverend als je challenge echt iets opbrengt.

En ook essentieel: ga daarna niet in full-hoarder modus om al die kasten weer vol te krijgen, dubbel dure dates te plannen, weer van alles extra uit te geven. Dan heb je het namelijk niet echt begrepen 😉

Ik ga de kalender erbij pakken, want ik kan het wel mooi schrijven, maar praatjes vullen geen gaatjes! ‘ns Kijken hoe goed het hier gaat. #ToBeContinued

Heb jij wel ‘ns een No Spend Week gedaan? Doe je ook mee?
xAnja

Anja

7 reacties op ‘Hoe werkt een No Spend Week? | Simpel Sparen

 1. Eerlijk gezegd lijkt me een week wel wat kort? Zéker wanneer je tevoren nog even snel boodschappen doet en je auto voltankt en op dag 8 hetzelfde. Persoonlijk zou ik dan dus niks bespaard hebben namelijk, behalve misschien niet zou kunnen sporten omdat ik de oppas niet zou kunnen betalen.

  Maar de lengte van die periode heeft misschien te maken met hoe groot je gezin is…?

  Ik ben overigens wel erg benieuwd naar of je ook gemerkt hebt, na die maand februari, dat je in de maand erna misschien weer wat meer boodschappen bent gaan doen om je voorraden aan te vullen?

  Like

 2. Leuk idee om je mindset hopelijk te veranderen! Voor mij zou zo’n week zonder boodschappen uitkomen op verhongeren, want ik heb dus zo goed als geen voorraad eten in huis. Alleen kruiden, knoflook en mischien een ui heb ik altijd wel liggen. Toch lijkt het me leuk om deze uitdaging eens aan te gaan! Ik ben nu een no-buy year (of ook een essentials-only-year) aan het houden en hoop daarmee ook mezelf te trainen om nee te zeggen.

  Like

 3. Interessant! Ik geef sowieso geen geld uit aan koffie op ’t station (voordeel van je werk om de hoek én gratis koffie op het werk), maar af en toe trakteer ik mezelf na m’n vrijwilligerswerk wel op een pretzel terwijl thuis gewoon brood ligt. Lijkt me een goed moment om je bewust te worden van hoe je beïnvloedt wordt door de “Kopen kopen kopen!” hype van de laatste paar jaar. Ik ga de uitdaging ook eens aan! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.