Pasen in huis: genieten zonder poespas en prul

Dinsdag werd ik wakker om 06.00 uur, en zat ik in de tram om 07.00 uur. Dat zijn geen gewone tijden voor mij, avondmens. Maar… om 6 uur was het al aan het schemeren en toen ik bij de tramhalte stond, ging de straatverlichting uit: het was licht. Het voelde als een ontwaken, letterlijk en figuurlijk. Dag donkere tijd, hallo dagen vol licht.

In de etalages zag je de afgelopen weken dat deze verandering aanstaande was. Winkeliers, winkelketens springen er graag op in met voorjaars- en paasprulletjes, vaak in pastelkleuren. Kleine kipjes op stok, plastic krokusjes, paastakken en natuurlijk de nieuwe collectie paasvoer, want Pasen is het nieuwe kerst en kennelijk (vr)eten we ons tegenwoordig dan net zo vol als wanneer er een kerstboom staat.

Mijn (ons) huis is niet het toonbeeld van feng shui wit-met-niks minimalisme, al staat er weinig wat niet functioneel is in huis. Ik koop daarom ook geen producten die ik alleen in de lente kan gebruiken of alleen dan leuk vind en daarna weer kan opslaan (tot over een jaar) of weg moet gooien.

Maar ik snap ook dat het voorjaar, het licht in huis en het groen wat zich ontwikkelt buitenshuis inspiratie geeft. Daar wil je wat mee doen. Het kan subtieler en zonder al teveel gedoe. En nog milieu- en budgetvriendelijker ook.

Bewust het voorjaar in

1 Voorjaarsschoonmaak

Dé manier om te genieten van het zonnetje is met schone ramen en een fris dekbed. En aangezien we vrij weinig zin in hebben in hele weken poetsen, schreef ik vorig jaar een blogje over de voorjaarsschoonmaak doen in één dag. Zet ook even de verwarming uit en de ramen open. Dat frist de boel letterlijk op.

2 Bloemen / Takken / Bolletjes / Groen

Met een paar mooie voorjaarstakken op tafel en wellicht wat kleine lentebloeiers zoals tulpen, narcissen of krokussen, creëer je instant sfeer. Kies voor simpele, mooie bloeiers met wat grijsgroen hier en daar. Of knal met één bos Forsythia-takken. Uitgebloeide bolletjes kun je de tuin in zetten voor volgend jaar.

3 Geur

Dat moment dat je van je werk thuiskomt en er staat één hyacintbol in bloei. Een bijzonder krachtige geur. Maar ook limoen, sering, sinaasappel, eucalyptus, jasmijn en bergamot; ik vind het echte voorjaarsgeuren. Kies (wanneer ze op zijn) voor verfrissende geuren in je badolie, douchegel, wasverzachter, de toiletblokjes of je schoonmaakmiddel.

4 Porselein/keramiek of glas

Het fragiele van glas, lichtgekleurd porselein of keramiek past beter bij het voorjaar dan bijvoorbeeld hard hout of plastic. Hier in huis ruil ik mijn houten fruitbootje (een langwerpige schaal in de vorm van een puntig bootje) om voor een lichtblauwe ronde schaal van keramiek. Ook simpel en zero waste: een glazen vaas met een flinke kaars erin in een zachte kleur zoals mosgroen en zachtgeel.5

5 Eten en drinken

De tijd van de zware stamppotten hebben we gehad. Tijd voor zachtere gerechten zoals raapsteeltjesstamppot. Salades, bijvoorbeeld met een scherp lente-uitje, kunnen hun herintrede maken. Of kies voor een hippe Buddha Bowl. En niet te vergeten: lentebock, nieuwe krieltjes, lentegroenten, lamsvlees en zachte risotto. Mmm!

6 Kleding

Ik heb geen zin meer in zware truien, hoewel het soms nog best koud kan zijn. Dus dan gaan we voor laagjes: een blouse met een t-shirt eronder en een rokje met panty. Het voorjaar is hét moment om je kledingkast uit te mesten. Gebruik je een capsule wardrobe of ben je benieuwd naar hoe je dit principe kunt toepassen in de lente? Dit artikel van vorig jaar is dan een aanrader.

Andere gemakkelijke instant-sfeer ideeën: verander je bureaublad-achtergrond, de achtergrond van je telefoon, zet je ringtone om naar vrolijk vogelgekwetter, drink thee met munt of limoen in plaats van koffie (haha, ja hoor), ga buiten sporten in plaats van in de gym.

Na een tijd van bezinning en rust, wordt het nu weer tijd voor plannen en nieuwe dingen uitproberen. Persoonlijk zou ik graag zien dat we dit niet zouden doen met allerlei prulletjes en decoratie-items, maar door naar onszelf te kijken, met anderen te spreken. Op welke manier vier jij de lente?

xAnja

Anja

2 reacties op ‘Pasen in huis: genieten zonder poespas en prul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.