Hoe het gaat met de #NoSpendMonth | Update 1

Op 4 januari schreef ik over de grote wens die m’n vriend en ik hebben voor 2018 en waarvoor we hard aan het sparen zijn. Welnu: ik kan het bijna verklappen… maar nog niet helemaal, want ik wil het geluk niet op de proef stellen 😉 Om onze wens te verwezenlijken hebben we ongeveer € 5.000 nodig. In de eerste blog kon je lezen dat het ons streven is om elke maand tenminste € 500 (samen) te sparen, voornamelijk door te bezuinigen op niet-essentiële zaken. In deze blog vertel ik je hoe me dat tot nu toe (18 dagen later) vergaan is.

Goed, de bedoeling is dus dat ik geen geld uitgeef aan:

 • De HelloFresh maaltijdbox
 • Kleding en schoenen, tenzij onherstelbaar kapot
 • Bier, wijn, sterke drank
 • Planten en (Bloomon) bloemen
 • Luxe delicatessen en andere non-essential voedingsmiddelen
 • Luxe koffie (huismerk it is)
 • Elektronica en huishoudelijke apparaten, tenzij onherstelbaar kapot
 • Fancy make-up, parfum en andere verwenartikelen
 • Interieurartikelen, decoratie en (klein)meubels
 • Bezorg-maaltijden, afhaal en to-go eten en drinken (ook geen koffie)
 • Restaurantmaaltijden
 • Apps, boeken, games, tijdschriften
 • Reizen, betaalde dagjes uit en dat soort tripjes

Hoe is het gegaan?

Ik heb Bloomon stopgezet en HelloFresh ook, al kwamen we erachter dat we één week toch niet gepauzeerd hadden (weird?) en dus hebben we vorige week alsnog van het pakket gegeten. Ik heb in de afgelopen 18 dagen geen nieuwe (of tweedehands) kleding gekocht, geen bier/wijn etc, geen luxe delicatessen, geen luxe koffie, geen interieurspulletjes en ga zo maar door. Ik heb ook mijn VT Wonen abonnement opgezegd. Er is geen ene keer een maaltijd thuisbezorgd. Maarrrr…. ik heb op date night wel buiten de deur gegeten en we zijn samen wat leuks gaan doen. Gisteren hebben we, al wandelend, een broodje gehaald. Vandaag heb ik met een oud-collega buiten de deur geluncht. Daarentegen gaat het lunchpreppen wel heel goed – vorige week had ik daar op zondag helaas geen tijd voor, de andere weken wel – wat ook een hoop geld bespaard. En we eten veel “uit de voorraad” en de vriezer. Al met al niet slecht dus.

Show me the money

Ik vond het ondertussen ook wel tijd voor een subtotaaltje. Daarvoor heb ik gekeken naar de uitgaven van 1-22 december en 1-22 januari. Dat is natuurlijk niet helemaal representatief omdat a) december een feestmaand is en b) omdat ik pas op 4 januari begonnen ben met het spaarplan. Maar het geeft in ieder geval al wel een aardige indicatie. Tot mijn schrik leerde ik dat ik in december maar liefst € 1048,77 had uitgegeven aan alles (boodschappen, verzekeringen, gas/water/licht, benzine). Huur zit daar niet bij, want dat is aan het einde van de maand. Eigenlijk schrok ik daar wel een beetje van, al weet ik eigenlijk ook weer niet of dat nu zo’n enorm bedrag is. Ik telde daarna de kosten op van 1 t/m 22 januari en kwam op een bedrag van € 860,01. Bijna € 200,- minder. Toch niet slecht voor een beetje letten op je uitgaven. Maar eerlijk gezegd had ik verwacht hoger uit te komen/meer te kunnen sparen. Misschien ben ik toch niet zo’n big spender als ik zelf dacht. Of moet ik nog wat drastischer gaan kijken naar wat ik wel/niet uitgeef. Het was eigenlijk totaal niet moeilijk om zo te bezuinigen, op wat kleine onhandige momentjes na. Het is vooral een gevalletje ‘de knop om’.

In plaats van € 47,67 per dag, in december, gaf ik in januari € 39,09 per dag uit. Bijna een tientje minder!

Meer bespaartips

Ik zou echt nog meer kunnen besparen. Door date night gratis te maken, of door minder makkelijk ‘ja’ te zeggen op een lunch of drankje buiten de deur. Door alles van het budget- of huismerk te kopen, in plaats van biologisch. Maar eigenlijk wil ik niet zó “strak” leven; dat gaat ten koste van andere waarden. Ik kreeg ook nog twee leuke/goede tips aan de hand van de eerste blog, die deel ik graag nog even met jullie:

 1. Gerlinde schreef dat de Ikea koffie lekker en betaalbaar is (goeie tip!). En dat ik qua beleggen eens een kijkje moest gaan nemen bij www.financieelonafhankelijkblog.nl
 2. Kris zei: “heel erg cliché, maar ik ben ervan overtuigd dat het in de kleine dingen zit, vb. elke week 20 € minder uitgeven, levert je meer dan 1000 € op”

Een waar woord. Want ik zit dan wel een beetje te mokken over “dat het maar een besparing van € 200 (en waarschijnlijk € 250 in de maand) is…” over een half jaar is dat maar mooi € 1250,- alleen al van mijn kant. Die € 500 per maand met z’n tweeën moet vast gaan lukken.

Wat vinden jullie ervan? Geef ik veel uit per maand of valt het reuze mee? Heb je nog praktische bespaartips om te delen? Feedback wanted 🙂 !

xAnja