Mijn babysteps rondom afval verminderen en recyclen

Onder het mom ‘een beter milieu begint bij jezelf’ schreef ik in de blogpost met plannen voor 2019 dat ik me dit jaar graag wat meer wilde inzetten voor het milieu – en dan met name in de dagelijkse dingen; die hebben dan ook meteen het grootste effect.

Jullie weten ondertussen dat ik wel houd van een uitdaging. Vorig jaar deed ik mee aan Plastic Free July, deed ik in december een week lang minimaal één ‘goed ding’, deed ik een No-Spend kwartaal (en faalde) en heel februari 2019 blogde ik elke dag (= al een challenge op zich) over een challenge waarbij je je voorraadkasten leegat.

Op zich was dat ook al een mooie zet voor het milieu, maar de focus ligt nu op afval en recycling. Zonder boomknuffelen, het liefst zonder al te veel ‘gedoe’ en natuurlijk met zo min mogelijk (extra) spullen. Hoe dat ging, en wat het resultaat was/is, lees je hieronder.

Direct resultaat: weigeren

Van de ene op de andere dag besloot ik “een soort van” zero waste te gaan, wat in mijn geval uitkomt op een low waste: het begon met het weigeren van zoveel mogelijk suikerzakjes, rietjes, plastic bekers etc buitenshuis. Dat zat eigenlijk al redelijk in m’n systeem, onder andere door Plastic Free July. Maar toen we bij de Thai stonden op zaterdagavond was ik helaas toch weer bakjes en een tas vergeten…

Gemeente-check: weet wat nut heeft

Daarnaast informeerde ik bij de gemeente (gewoon op de website hoor) wat de recycle-status in mijn stadje is. In sommige steden kun je namelijk GFT apart inzamelen, in andere niet. Ik woon in een appartement en dus hier geen container per adres, maar een algemene container in de straat. GFT inzamelen heeft daarom geen zin.

Wat ik wel kan doen: plastic, glas en papier scheiden. Er staan daar inleverbakken voor op het pleintje dichtbij; ze stonden heel handig aangegeven op een Google Maps kaartje op de website van de gemeente. Dat maakt dus 4 dingen om te scheiden.

Geen gedoe-recycling

Nu zijn we bij stap 3: ik wil recycling makkelijk maken voor mezelf en de huisgenoten. Naast de prullenbak staan nu de glasbak-items. Er ligt een boodschappentas met oud papier in een lade en daarnaast ligt een plastic tasje (van de Thai dus) met plastic afval erin. M’n vriend wordt er gek van, het slingert maar een beetje door de kast. En gelijk heeft hij; het is een rommeltje en zeer on-minimalistisch. Tel daarbij op dat de huidige prullenbak zwaar aan vervanging toe is…

Trouwens, een shout-out naar mijn lief, die zonder morren meteen on board was met dit hele recycle-gebeuren. Hij heeft nogal eens wat te stellen met me… ❤

Ik dook in de opties. Er blijken bijna geen 4-delige prullenbakken te zijn en als ze er wel zijn, zijn ze klein of onhandig ingedeeld. Dan maar een driedelige prullenbak en een mandje voor het glaswerk in de lade; ze zijn er met 3×11/12 of 3×15 L inhoud. Is dat dan niet te klein?

Of toch maar een duo-bak en dan ook een mandje voor papier in de lade? Van RVS, of gerecycled plastic? Een afvaltoren of een afvalbox? De keuzes! En de prijzen! Ik ben er nog niet uit… nog even aanmodderen met de tasjes dan maar (sorry schat).

Toekomstmuziek

Nu ik hier over nadenk, zie ik ook steeds meer in dat we qua kopen / in huis halen zelf nog wel wat veel kunnen verbeteren. Minder plastic verpakkingen kopen is lastig, dat viel me vorig jaar al op. Minder verpakkingen (totaal) al helemaal. Je kunt natuurlijk grootverpakkingen kopen, maar dat past dan weer niet in mijn minimalistische gedachtegoed. Ik zie m’n huis niet zo snel vol met 600 toiletrollen…

Maar, zoals de titel al aangaf, dit zijn baby steps. En ik vind zelf dat ik al een hele grote meid aan het worden ben 😉

Ook aan de slag? Weiger single use plastics waar mogelijk. Informeer bij je gemeente hoe het zit met recycling en wat er nuttig is. Kijk wat er kan, zonder al te dramatische veranderingen (die houd je vaak niet vol). Stapje voor stapje, maar wel doorgaan, is mijn devies.

xAnja

Ps. er is een nieuwe categorie: Milieu | Eco Living!

Meer lezen? Wat dacht je van:

Anja

8 reacties op ‘Mijn babysteps rondom afval verminderen en recyclen

 1. Tja tis best ingewikkeld als je afval wilt scheiden. Blij met deze babysteps.
  (Oud) papier heb ik in 2 (gezellige:) rieten manden in de woonkamer. Als die vol zijn ( 1x p.m) gaan die mee in een boodschappentas naar het verzamelpunt waar ik dan ook het glas en plastic aflever (die spaar ik in onze kelder op).Daarna doe ik mijn boodschappen, hoe effectief en efficient is dat😀
  Restafval en gft gaan in de desbetreffende (afschuwelijke) containers en die staan buiten ongeveer 2 meter van de keuken af.

  Like

 2. Dat zijn inderdaad mooie uitgangspunten om mee te beginnen. Bij ons gaat het ook enorm met ups en downs. Gewoontes moeten ook een beetje inslijten, merk ik. Groenten en fruit zonder plastic gaan me eigenlijk altijd makkelijk af en voor veel producten zijn kartonnen (of zelfmaak)opties. Folie en bakpapier vervangen voor bee’s wrap en een siliconen bakmat is ook een makkelijke stap en ik bak graag zelf wat lekkers. Bulk is er wel in allerlei vormen. Ik zou ook geen kilozak kopen van elke soort in mijn kruiden kastje, maar kaneel jaag ik er bijvoorbeeld doorheen, net als oregano en een paar andere. Die koop ik da groter in, scheelt toch weer.

  Like

 3. Anja, op glasafval kan je nog veel winnen, behalve kikkererwten uit bokaal wordt alles vers of uit diepvries klaargemaakt. Confituur wordt zelf gemaakt en de glazen potten worden keer op keer hergebruikt. Het enige glasafval hebben wij van een fles wijn of aperitief. Dat enkel in weekend genuttigd wordt. 🙂

  Like

 4. Wij hebben in onze nieuwe keuken een lade ewaar drie bakken in zitten (scheidingssysteem van de ikea). Hierin scheiden we glas, oud papier en restafval. Daarnaast hebben we nog een grote afvalbak staan voor het plastic. Sinds we zo goed zijn gaan scheiden merken we namelijk dat het meeste afval plastic is! (En luiers, maar dat is een ander verhaal haha). Scheiden gaat hier in huis dus aardig goed en zonder dat het een rommeltje wordt 🙂

  Like

 5. Complimenten voor al je blogs en tips en de manker waarop je het zelf in praktijk bent. Ook ik probeer zoveel mogelijk te recyclen. Wij hebben een keukenrek en op de onderste plank staan drie grijze smalle hoge bakken van Ikea voor papier glas en plastic. Op het aanrecht staan twee grijze bakjes metdeksel (gekocht op de open dag van ons plaatselijk recyclebedrijf) voor dieren en composthoop. Verder is er dan nog een bakje voor het restgroen voor de groencontainer. Alle touwtjes, lintjes ed bewaar ik voor kadootjes. Grover touw, spiraalijzer van kalenders, resten electriciteitsdraad ed zijn voor de tuin en wei. Oude enveloppen en de binnenkant van kartonnen verpakkingen worden gebruikt als kladpapier. Manlief en kinderen recyclen lekker mee.

  Like

  1. Hey Petra, dank voor je bericht. Het is inderdaad niet gemakkelijk en het vraagt dagelijks om actie. Goed om te lezen hoe jij het doet, dat vind ik echt inspirenend. Touwtjes en lintjes etc. bewaar ik niet meer, maar ik koop nu alleen cadeaus in winkels waar ze inpakpapier en zo hebben. Dan hoef ik het niet in huis te halen en heb ik toch een leuk ingepakt cadeau.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.