Meedoen met Plastic-Vrij Juli / Plastic Free July

Hoewel voor ons Nederlanders ‘mei plasticvrij’ beter zou bekken, is er internationaal gekozen voor de maand juli voor de challenge om 31 dagen te leven zonder plastic – of met zo min mogelijk plastic. Een van oorsprong Australisch initiatief wat de hele wereld over waait.

Eén keer gebruiken

De reden? Plastic wordt heel dom door ons aardbewoners ingezet. Zo is er single-use plastic (producten van plastic die we maar één keer gebruiken, denk aan drinkrietjes, koffiebekertjes en waterflessen zonder statiegeld) waarbij de grondstof prima opnieuw te gebruiken is, maar we kiezen er collectief voor om dat niet te doen.

Anti-recyclen

En omdat plastic helaas niet vanzelf vergaat, zoals fruitschillen, en we er ook geen algemene recycling voor hebben (zoals bij blik en glas) wordt single-use plastic vaak gewoon met ons andere afval verbrandt. Ik ben absoluut geen eco-warrior, maar producten verbranden die we prima opnieuw kunnen gebruiken: dat slaat natuurlijk nergens op.

Challenge

En dus doe ik mee met de Plastic Free July challenge.

Ik heb me geregistreerd via plasticfreejuly.org. Je vult eerst wat NAW-gegevens in en dan kies je aan welke challenge je mee wilt doen. Je kunt:

  • single-use plastics vermijden
  • de top 4 meest gebruikte plastics niet te gebruiken (rietjes, tasjes, flesjes en koffiebekers) of
  • volledig plastic-vrij gaan.

Vervolgens geef je aan hoe lang je de challenge aangaat: 1 dag, 1 week, de hele maand juli. Voor de echte diehards is de optie “elke dag vanaf nu” ook toegevoegd 🙂 Na het subscriben krijg je een bedankje en tips via de mail.

Uitproberen & Leren

Ik doe deze challenge voor het eerst – met de reden om ervan te leren – en daarom heb ik gekozen voor de top 4. Ik ga het wél de hele maand proberen doen en ik zal er af en toe ook over bloggen. Ik ben benieuwd! Wat ik al wel weet is dat ik broodzakken van stof zal moeten kopen, want die gaan elke week in een nieuwe half plastic/half papier-zak.

We zien het wel. Ik ga me in ieder geval wel inlezen in de effecten van de top 4 vermijden want anders word ik zo’n idioot als deze alles-is-moehoehoelijk-gast, die zonder voorbereiding maar even plasticvrij ging.

Inspiratie

Wel goede informatie voor een plastic-vrij(er) leven vind je onder andere op de website van Plastic Free July, maar ook via de mooie blogs en leuke Nederlandse bloggers als Nicky & Jessie van Het Zero Waste Project, Desi van Aandachtige Blog en Romee van When a Teen goes Green.

Who’s with me en gaat de challenge ook aan?

xAnja

 

[Edit] De challenge is inmiddels voorbij. Ik schreef de volgende artikelen over mijn PFJ-reis:

Foto bron: https://www.cclc.vic.gov.au/event/plastic-free-july-talk/