Meedoen met Plastic-Vrij Juli / Plastic Free July

Hoewel voor ons Nederlanders ‘mei plasticvrij’ beter zou bekken, is er internationaal gekozen voor de maand juli voor de challenge om 31 dagen te leven zonder plastic – of met zo min mogelijk plastic. Een van oorsprong Australisch initiatief wat de hele wereld over waait.

Eén keer gebruiken

De reden? Plastic wordt heel dom door ons aardbewoners ingezet. Zo is er single-use plastic (producten van plastic die we maar één keer gebruiken, denk aan drinkrietjes, koffiebekertjes en waterflessen zonder statiegeld) waarbij de grondstof prima opnieuw te gebruiken is, maar we kiezen er collectief voor om dat niet te doen.

Anti-recyclen

En omdat plastic helaas niet vanzelf vergaat, zoals fruitschillen, en we er ook geen algemene recycling voor hebben (zoals bij blik en glas) wordt single-use plastic vaak gewoon met ons andere afval verbrandt. Ik ben absoluut geen eco-warrior, maar producten verbranden die we prima opnieuw kunnen gebruiken: dat slaat natuurlijk nergens op.

Challenge

En dus doe ik mee met de Plastic Free July challenge.

Ik heb me geregistreerd via plasticfreejuly.org. Je vult eerst wat NAW-gegevens in en dan kies je aan welke challenge je mee wilt doen. Je kunt:

 • single-use plastics vermijden
 • de top 4 meest gebruikte plastics niet te gebruiken (rietjes, tasjes, flesjes en koffiebekers) of
 • volledig plastic-vrij gaan.

Vervolgens geef je aan hoe lang je de challenge aangaat: 1 dag, 1 week, de hele maand juli. Voor de echte diehards is de optie “elke dag vanaf nu” ook toegevoegd 🙂 Na het subscriben krijg je een bedankje en tips via de mail.

Uitproberen & Leren

Ik doe deze challenge voor het eerst – met de reden om ervan te leren – en daarom heb ik gekozen voor de top 4. Ik ga het wél de hele maand proberen doen en ik zal er af en toe ook over bloggen. Ik ben benieuwd! Wat ik al wel weet is dat ik broodzakken van stof zal moeten kopen, want die gaan elke week in een nieuwe half plastic/half papier-zak.

We zien het wel. Ik ga me in ieder geval wel inlezen in de effecten van de top 4 vermijden want anders word ik zo’n idioot als deze alles-is-moehoehoelijk-gast, die zonder voorbereiding maar even plasticvrij ging.

Inspiratie

Wel goede informatie voor een plastic-vrij(er) leven vind je onder andere op de website van Plastic Free July, maar ook via de mooie blogs en leuke Nederlandse bloggers als Nicky & Jessie van Het Zero Waste Project, Desi van Aandachtige Blog en Romee van When a Teen goes Green.

Who’s with me en gaat de challenge ook aan?

xAnja

 

[Edit] De challenge is inmiddels voorbij. Ik schreef de volgende artikelen over mijn PFJ-reis:

Foto bron: https://www.cclc.vic.gov.au/event/plastic-free-july-talk/
Anja

27 reacties op ‘Meedoen met Plastic-Vrij Juli / Plastic Free July

   1. Helemaal plasticvrij gaat denk ik lastig worden. Ik werk 40 uur en de ecowinkel zit nogal ver weg. Ik ontkom dus niet aan bijvoorbeeld voorverpakt vlees of groente. Maar de top 4 moet zeker lukken.

    Geliked door 1 persoon

 1. Oh heel toevallig staat er voor morgen bij een blog klaar over plastic. Ik wist niet dat het juli plastic vrije maand was! Ik ga mijn best doen om het zoveel mogelijk te reduceren. (te beginnen met de koffiebekertjes op het werk, de mokken zijn vaak op)

  SUCCES!

  Like

   1. Hahaha, ik heb het blogje een dag opgeschoven, morgen doen we even wat anders. Overmorgen zal ik bezoekers verwijzen naar dit artikel. 🙂

    Like

 2. Goed idee zeg! Mogelijk dat ik mee doe en dan voor top 4.
  Ik heb vorig week biologisch katoenen broodzakken gekocht. Ik ben daar erg blij mee. En zo wil ik stap voor stap kijken wat ik kan veranderen en aanpassen. En natuurlijk ook wat binnen mijn budget past.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een goed initiatief! Ik geloof zeker dat er in ons land nog heel wat plastic te besparen valt. Zo’n challenge maakt je alleen al meer bewust van je eigen plasticgebruik. Ik las laatst trouwens ergens dat er rietjes van RVS bestaan. Vond ik wel een goed alternatief voor plastic rietjes! 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.