Eten we onbewust plastic? | Plastic Free July Einde

Plastic Free July – of Plastic-vrij Juli als je het liever Nederlands houdt – is inmiddels voorbij. Het waren 31 dagen waarop ik bewuster met plastic probeerde om te gaan en voor alternatieven koos waar mogelijk. Hoe is het bevallen? En trouwens, is het echt zo dat we plastic eten via vis en zeevruchten?

Zoals eerder gezegd heb ik ervoor gekozen om zo min mogelijk gebruik te maken van the Big Four, de plastic items die het meest gebruikt worden:

 • plastic tasjes/zakjes
 • plastic bekertjes
 • plastic rietjes én
 • plastic flesjes

Doel 1: plastic tasjes

In de update halverwege schreef ik al dat dit heel goed ging. Boodschappen deed ik al met rugtas en/of stoffen tassen. Als de lief echter fruit koopt, haalt ‘ie dat nog wel in plastic tasjes… en dan ook nog eens één per fruitsoort *rolt met ogen*. Maar goed, ík ben degene die meedoet met PFJ en af en toe denkt hij eraan – en ik ben ook geen heilige.

Ik schreef dat ik de challenge uitbreidde naar plastic zakjes (denk: verpakkingen). Nou dat is dus bijna niet te doen, hè! Veel voorverpakte waren, zoals ham, maar ook droge pasta en toiletpapier komen in plastic. Daarom vind ik kleine initiatieven zoals die van Romee zo tof: zij is eigenhandig, op de fiets, een bezorgdienst in verpakkingsvrije producten begonnen in Enschede. Voor mij een beetje uit de buurt, maar jéé Romee!

Weet jij meer van dit soort initiatieven? Tip ze via de comments!

Doel 2: plastic bekertjes

Kort maar krachtig: no plastic bekertjes have been harmed during the making of this blog post. En voor de hele maand juli ook niet! Win!

Doel 3: plastic rietjes

Bijna goed. Ik denk dat ik op terrasjes en hier en daar tijdens een weekendje weg, misschien 4 à 5 rietjes heb gebruikt. Les geleerd dat je om je drankje zonder rietje moet vragen. Of alcohol moet drinken, dat komt altijd zonder rietje – oké nee, slecht advies 😉

Doel 4: plastic flesjes

Ik schreef al eerder dat dit niet zo super ging. Het was zo warm dat ik hier en daar wel eens een flesje water on the go heb gekocht. Wat jammer dat je eigenlijk geen glazen flesjes water kan kopen. Ik moet er echt nog aan wennen een leeg flesje of bidon in m’n tas te stoppen, om hem te vullen. Of om een gevuld flesje mee te nemen. Zit gewoon nog niet helemaal in m’n systeem.

Dus mag ik m’n diploma ophalen? Nou, ja en nee. Een 7 voor de moeite? Het is in ieder geval een goede les geweest!

Plastic in vis

Je hebt het waarschijnlijk hier en daar al gehoord: in onze zeeën zit microplastic (ook wel bekend onder ‘nano-plastic’). Zeedieren, zoals vis en schaal/schelpdieren verwarren deze plastic stukjes met plankton en eten het op. Zelfs écht plankton eet van de minuscule plasticstukjes. Dus als een vis dan het echte plankton eet, eet ‘ie alsnog plastic.

De Plymouth University meldde dat plastic werd gevonden in een derde van de in het Verenigd Koninkrijk gevangen vis, waaronder kabeljauw, schelvis, makreel en schaaldieren. Microplastics worden gevonden in 63% van de garnalen in de Noordzee.

Oké, dat weten we nu, maar is het dan ook schadelijk voor ons als we de vis eten? Eh, nou, de berichten daarover lopen nogal uiteen. Soms lees je dat chemicaliën uit plastic door het eten van vis in onze bloedbaan komen. Dat zijn dan vooral hormoonverstoorders, die bijvoorbeeld je vruchtbaarheid of je immuunsysteem negatief kunnen beïnvloeden. Er zijn echter ook experts die zeggen dat de hoeveelheid plastic in vis (en het lichaam van de eter) nog geen reden is om ongerust te worden.

Ik vind vis en schaal/schelpdieren heerlijk. En over het algemeen zijn ze ook erg gezond om te eten. Maar enige terughoudendheid is wel gewenst en daarom staat het hier eens per week op het menu. Dat zou ik je, als voedingsprofessional, dan ook voorlopig adviseren: eet eens per week vis, het liefst vette*.

En vermijd zoveel mogelijk plastic natuurlijk. Als het niet in de zee komt, eten zeedieren het ook niet! Hoe ging Plastic Free July bij jou?

xAnja

 

Meer lezen?

* Vette vis is vis met minimaal 5% vet (dat is dus nog erg mager, vergeleken bij vlees). Voorbeelden zijn sardientjes, haring, makreel, (Atlantische) zalm, sprot, ansjovis. Mosselen zijn één van de vetste schaal/schelpdieren, met ongeveer 3 gram vet per 100 gram. Koop altijd vis en zeevruchten met ASC of MSC-logo.

Foto door Nguyễn Linh.
Anja

6 reacties op ‘Eten we onbewust plastic? | Plastic Free July Einde

 1. Hoi Anja, door al je posts ben ik mezelf véél bewuster geworden van hoeveel plastic we eigenlijk met zen allen non stop en overal gebruiken. Ik krijg zelfs een lichtelijke degout van plastic 😅 de laatste weken ben ik er ook meer en meer op gaan letten en ik ben van plan om dit vol te houden, het is ook veelal maar een kleine moeite. Jouw tips en ervaringen neem ik zeker mee in een plastic free toekomst!

  Like

  1. Dankjewel Romy! Mooi compliment – echt heel leuk om te lezen. En inderdaad, het wordt zoveel gebruikt; dat klinkt als een cliché, maar als je er op gaat letten, zie je pas echt hoeveel!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.