Hoe je snel & gemakkelijk een (minimalistisch) fotoboek maakt

In mijn artikel van vorig weekend over vakantietroep schreef ik al even over de ‘digitale troep’ die we verzamelen tijdens een vakantie: foto’s! Bij het moderne vakantiereizen staan ze op je camera(‘s), op je telefoon, soms op de iPad… en zie daar dan maar eens een mooi georganiseerd geheel van te maken.

Nou, dat kan dus wel 🙂 En snel ook nog. Ik maak graag digitale fotoboeken – een leuke creatieve bezigheid zonder al teveel knipsels en prulletjes – die ik dan laat printen. Sinds de zomer van 2014 maak ik boeken in minimalistische stijl, waarin de foto’s de hoofdrol spelen. Het zijn redelijk compacte boeken met weinig tekst die je gemakkelijk doorbladert. Fijn terugkijken op een regenachtige dag!

_MG_0479

Hoe snel is snel?

Het kost mij vaak ongeveer een uur of 3 in totaal om een fotoboek te maken. Zoals gezegd, vind ik dat leuk om te doen en zie ik dit dus als ‘creativitijd’. Vaak hoor ik dat het bij anderen veel langer duurt – en dat dan ook de reden is dat veel mensen dit uitstellen.

Het scheelt veel in tijd als je:

 • van tevoren kritisch nadenkt vóór je foto’s maakt. Bedenk of datgene wat je zou willen fotograferen ook in je album zou willen hebben.
 • op reis zelf nog de foto’s en andere memorabilia sorteert (op datum).

Ik raad aan om binnen vier weken na thuiskomst een fotoboek te maken, anders ben je de details alweer vergeten. Dat geldt natuurlijk niet in het geval van een reisdagboek of journal waarin je de details tijdens je vakantie hebt opgeschreven.

_MG_0481

Hoe ga je te werk?

Ik heb inmiddels een aardig systeem opgebouwd, zo door de jaren heen en door te werken met verschillende programma’s van de digi-fotoboek-aanbieders. Ik doe het zo:

 1. Zet alle vakantiefoto’s, aandenkens (e-tickets, city maps, menukaartjes) en andere afbeeldingen die je wilt gebruiken in één bestandsmap. Da’s dus inclusief de 343094093094 selfies en food-photos op je mobiel ja.
 2. Maak binnen die hoofdmap een aparte ‘albummap’: een bestandsmap met de afbeeldingen die je wilt gebruiken in het fotoboek. Voor een minimalistisch fotoboek van 24 pagina’s raad ik tussen de 30 en 60 foto’s aan.
 3. Sorteer de map op datum, zodat alle afbeeldingen op de juiste plek staan, van oud naar nieuw. Soms is het handig om de bestandsnamen aan te passen.
 4. Open je gewenste fotoalbumsoftware. Ik gebruik die van Fotofabriek.nl.

_MG_0480

Mijn fotoalbum

Vanaf hier is de beschrijving vrij specifiek; het beschrijft namelijk hoe ik werk met de software van Fotofabriek.nl. Ik vind het een fijn programma en het werkt goed voor wat ik wil. Mocht jij een ander programma gebruiken, kun je hier wellicht tips uithalen – al werkt het dan wat anders:

 1. Open een nieuw project.
 2. Je kunt bij Fotofabriek dan kiezen uit 3 opties:
  • helemaal blanco aan de slag
  • het album vullen met sjablonen zodat je zelf de foto’s kunt toevoegen of
  • zowel de sjablonen als foto’s meteen laten toevoegen.
 3. En die laatste opties jongens, da’s dus goud hè. Maar alleen als de foto’s / afbeeldingen op de juiste manier in de bestandsmap staan.
 4. Je komt daarna in een editor terecht, waarbij je alle foto’s die je in het album wilt kunt selecteren. En omdat jij ze al in een mapje hebt gezet (ooohhwww handuuugggg) heb je dat dus in een paar tellen gedaan. Je kunt ook hier nog selecteren op datum of bestandsnaam en foto’s toevoegen of verwijderen als je dat wilt. Ook kun je bepaalde foto’s op een ander punt zetten, zodat ze worden meegenomen op de juiste manier.
 5. Staat alles goed? Dan druk je op ‘ok’.
 6. In het volgende scherm kun je van alles en nog wat kiezen betreffende looks, sjablonen en achtergrond en schaduw enzo, maar dat wijst zich vanzelf. Ik raad je wel aan te kiezen voor ‘correctie beeldverhouding’, zodat alle foto’s in hun originele verhouding (staand/liggend) worden geplaatst.
 7. Dan gaat het programma aan de slag met het vullen van de pagina’s volgens de door jouw gekozen sjablonen. Heb je teveel foto’s voor de sjablonen, dan vraagt het programma of je meer pagina’s wilt toevoegen. Heb je er te weinig, dan houd je lege bladen over.
 8. Is het dan perfect en klaar? Nee. Maar je hebt wel een prima basis. Je kunt nu teksten toevoegen, fotoformaten veranderen, pagina’s anders indelen en eventueel randen of frames toevoegen.

Design & stijl

Voor een fotoboek in minimalistische stijl kies ik voor een witte achtergrond en weinig foto’s per pagina. De foto’s zijn meestal groot en er is veel witruimte. Teksten houd ik tot een minimum, het is tenslotte geen verhaaltjesboek. Ik vind less = more belangrijk (niemand kijkt in een fotoboek van 50+ pagina’s) en ben voor 24 pagina’s, liggend A4 met hardcover gegaan voor een vakantie van één volle week.

Andere belangrijke zaken die ik heb ontdekt voor een mooi, compact en simpel fotoboek:

 • Niet altijd chronologisch – soms komen foto’s mooier uit als je de volgorde een klein beetje opschud. En who cares als het niet helemaal minuut-na-minuut klopt?
 • Voeg persoonlijkheid toe –  als iemand het boek onder ogen krijgt, zien ze dan dat het een boek van jou (en eventueel je geliefde/gezin) is? Een mooi fotoboek bevat meer dan alleen mooie plaatjes. Dat klinkt gek, maar schrijf af en toe ook over de muziekjes, geuren, smaken, gerechten. En maak ook foto’s van texturen en vormen.
 • Maximaal 4 foto’s op 1 pagina – ik kies bewust voor 1 à 2, maar maximaal 4 foto’s of afbeeldingen per bladzijde. In mijn Lissabon-boek heb ik de laatste pagina wel met meerdere kleine vierkante foto’s gestyled, als verwijzing naar de bekende Portugese tegeltjes.

Heb jij al een vakantie-fotoboek gemaakt of in de planning? Je krijgt in de maand augustus 20% korting op alle hardcover fotoboeken via Fotofabriek.nl.

xAnja

 

Ps. Hieronder zie in het je een filmpje hoe mijn fotoboek is gemaakt – hoe leuk is zo’n kijkje in de fabriek (letterlijk, haha):

 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Fotofabriek.nl. Dit heeft mijn mening over het product niet beïnvloed. Zie ook de disclaimer.
Anja

9 reacties op ‘Hoe je snel & gemakkelijk een (minimalistisch) fotoboek maakt

 1. Ben er dol op. Meestal hoogglans en zwarte achtergrond. Maar vind jouw witte achtergrond ook erg mooi. Mat? Ga ik proberen bij de volgende

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.