12x Voorbereiden en minimaliseren voor een rustige start van het schoolseizoen

Yep, ik schrijf een artikel over de start van het nieuwe schooljaar terwijl we net allemaal vakantie hebben en het ook nog eens vrij onduidelijk is of de kinderen wel naar school kunnen, en áls dat zo is: op welke wijze dat dan zal gaan; fulltime, halve dagen, continuerooster, klaslessen of online. Toch is het juist nu van belang om al het één en ander te regelen. Met alle onrust en onzekerheid zijn onderstaande acties voor zowel kiddoos als ouders* een grote stap in de richting van een georganiseerdere, rustigere situatie als de school straks weer begint.

Aan het einde van het schooljaar is iedereen over het algemeen moe en “zat” en toe aan vakantie. Dit jaar, met alle coronatoestanden, is dat waarschijnlijk meer dan ooit het geval. Dat ik dus vandaag over het nieuwe schooljaar schrijf, zal me misschien niet door iedereen even in dank worden afgenomen. Toch is het een bewuste keuze en hoop ik dat je nog even verder leest. Ik denk dat een dergelijke start van het schoolseizoen echt van belang is en ervoor zorgt dat je kind(eren) een geslaagde tijd tegemoet gaan. En als dat voor de kids geldt, dan geldt dat voor de ouder(s) ook. Dus: #sorrynotsorry.

Minimaliseren / opruimen

1 – Werkboeken, schriften etc

Na een jaar van nieuw-opgedane kennis zijn er vast genoeg werkboeken en schriften met oefeningen mee naar huis gekomen die in het volgend schooljaar niet meer van toepassing zijn. Wees rigoureus en minimaliseer flink. Of zoals Marie Kondo zou zeggen: bewaar alleen dat waar je hart blij van wordt (“sparks joy”). Als je denkt: “dat bewaar ik voor later“, vraag jezelf dan af hoe vaak jij nog in je rekenschrift van groep 4 kijkt. Met oudere kinderen kun je dit uitzoekwerkje samen doen, maar wees er dan van bewust dat ze soms een vertragende factor kunnen zijn 😉

2 – Oude bekers, lunchspullen

Hoewel ik groot fan ben van spullen hergebruiken in het nieuwe schooljaar, ontkom je er soms niet aan om nieuwe spullen te moeten kopen. Uit hygiënische overwegingen met name, maar ook als je zoon inmiddels écht uit de Frozen- of Brandweerman Sam-fase is. Als het kan, kies dan voor een neutrale lunchbox en/of beker, die is wat minder trendgevoelig. Ik ben zelf liefhebber van bento boxen, waar je de lunch of snacks voor je kind in vakjes kunt verdelen. Zo is de kaascracker niet zo snel vochtig van de aardbei. Bovendien kun je lunchitems zoals crackers in bulk / voordeelverpakking kopen en gebruik je minder plastic.

3 – Leesboeken, educatief speelgoed

Wat voor 1 geldt en wat er via school binnenkomt, geldt voor leesboeken en ander educatief speelgoed net zo goed. Het zijn vaak de boekjes die je kind door het jaar heen krijgt voor zijn/haar verjaardag, die je koopt op een rommelmarkt of die zich ‘spontaan’ een weg vinden naar de kinderkamer. Zeker als je een jonger kind hebt, is zo’n boekje vaak maar een korte tijd leuk. Je kindje wordt beter in lezen of vindt andere onderwerpen interessanter. Hetzelfde geldt voor puzzels, leer-apps, telramen, leerzame posters, thema-tijdschriften enzovoorts. Zoek de boekenplank en stapel les-speelgoed uit en doneer wat er niet meer van toepassing is. Zo heeft iemand anders er weer plezier van.

(Dit principe werkt andersom natuurlijk ook; zoek je boeken van een hoger leesniveau of speelgoed wat wat meer past bij de leeftijd van je dochter/zoon, kijk dan eens bij de kringloop of tweedehandswinkel).

4 – Rugzakken

Te groot, te klein, kapot, niet meer nodig voor de sport: ook rugzakken en sporttassen lijken soms pootjes te hebben en zijn nogal afhankelijk van de weekinvulling en leeftijd van je kind. Het einde van het schooljaar is een mooi moment om ze allemaal (ja allemaal!) te verzamelen op één plek en te zien welke er nog een jaar mee kunnen, welke er nodig zijn, welke vervangen moeten worden en welke er gedoneerd kunnen worden. Net als bij lunchspullen raad ik aan om geen trendgevoelige items te kopen en de tas in kwestie niet te personaliseren door de naam erop te schrijven met stift of de naam erop te laten borduren. Zo kun je hem bij een eventueel volgend kind gebruiken of doneren – en kan de rugzak gewoon nog worden gebruikt. Personaliseren kan natuurlijk wel met (afneembare) stickers en/of sleutelhangers met naam.

5 – Gym- en sportspullen

Kids groeien. Het ene jaar meer dan het andere, maar grote kans dat er na een jaar weer nood is aan een set nieuwe tennisschoenen of een groter gymbroekje. Doe ook hier de alles-op-een-hoop organiseermethode per kind: plaats ALLE sportkleding inclusief schoenen bij elkaar en laat je kind passen wat er nog goed is en hergebruikt kan worden. Noteer direct wat er gekocht moet worden ter vervanging, maar bijvoorbeeld ook voor een eventuele nieuwe sport of hobby zoals scouting waaraan je kind na de vakantie begint.

6 – Foto’s

Een heel jaar school betekent ook een heel jaar waarop we foto’s hebben gemaakt van van alles en nog wat: niet alleen van schoolzaken natuurlijk. Juist dit moment waarin je waarschijnlijk zelf ook even vrij af hebt, is leuk om de foto’s van het afgelopen jaar door te gaan en uit te zoeken. Haal ze van je telefoon (jeej, ruimte!) en maak er een back-up van. Leeg de digitale camera en maak een fotoalbum van het schoolseizoen 2019-2020. Het is me een jaar geweest, ik denk dat veel kids dit jaar nog lang zullen herinneren. Benieuwd hoe ik snel en gemakkelijk mijn fotoboeken maak, klik dan hier.

7 – Tekeningen en knutsels

Afhankelijk van de leeftijd van je kind heb je een lading tekeningen, knutsels, verfwerkjes, gekleide potjes en meer van dat al in huis. Mijn zoon had op de basisschool een portfolio waarin de belangrijkste knutselwerkjes werden bewaard. Ik heb ervoor gekozen alleen deze knutsels – en een paar bijzondere zoals van vaderdag – te bewaren in zijn herinneringsdoos. Net als voor punt 1 geldt hier wat mij betreft: wees rigoureus en bewaar alleen de mooiste/ belangrijkste / leukste.

Organiseren en voorbereiden

Naast dat je van een aantal zaken afscheid kunt nemen voor een frisse start straks, kun je de volgende acties uitvoeren die je kind en je gezin helpen om mentaal en fysiek voor te bereiden op de eerste schooldag – hoe die er dan ook uitziet.

1 – Agenda’s synchroniseren

Als de kalender/planning voor het nieuwe schooljaar al bekend is, noteer die dan in de familieagenda of in ieder geval in de agenda van de ouders. Ik bedoel hier de bijzondere dagen zoals de schoolvakanties, maar ook de dag waarop de schoolfotograaf komt en wanneer de kerstviering is. Je kunt ook een aftelkalender maken voor je kleintje, die bijvoorbeeld start nadat je terug bent van vakantie (als je überhaupt weg bent geweest/gaat). Zo kunnen ze naar de eerste schooldag toeleven.

2 – Schoolspullen en boekenpakket

Nu je weet wat er nodig is door het uitzoeken van de spullen van vorig jaar, weet je ook wat er nodig is voor het nieuwe jaar. Mijn ervaring hiermee is dat als je wacht tot het laatst, er vrij weinig overblijft voor je kind om uit te kiezen. Wacht daar dus niet te lang mee. Ik vind online bestellen hierbij trouwens ideaal, vrijwel alles is online te vinden. Veel middelbare scholen bieden trouwens de mogelijkheid om bij het boekenpakket meteen schoolspullen te bestellen. Zo heb je maar één levering; easy does it. Dat boekenpakket kan trouwens soms nog best op zich laten wachten, dus doe dat ook liever te vroeg dan te laat.

Heb je nieuwe sportkleding nodig? Check dan bij vrienden met kinderen in een net-iets-hogere leeftijd of zij spullen hebben die juist te klein geworden zijn. Spaart je zo enorm veel geld uit! Hetzelfde geldt voor educatief speelgoed en boekjes.

3 – Carpool / oppas / opvang

Dit punt spreekt vast voor zich. Regel de opvang / oppas / BSO voor de dagen waarop je werkt en maak nieuwe carpoolafspraken voor sport, gym, school, hobby. Waarom alleen doen als het ook samen kan? Doe het ruim van tevoren, dan heb je het maar geregeld. Dat scheelt in de druk in de tweede helft van de vakantie!

4 – Ochtendroutine voor kids

Als je richting de eerste schooldag gaat, is het goed om weer een beetje in een ritme te komen. Ik vind een ochtendroutine voor mijzelf heel belangrijk, maar voor kinderen is dat misschien nog wel veel belangrijker. Het geeft hen inzicht in de dag en het verloop daarvan; terwijl hun dag vaak gepland wordt door ouders. Gebruik bijvoorbeeld een planbord – ik tipte het al eerder in mijn artikel over hoogsensitiviteit – om ze te laten weten wat er van hen verwacht wordt en in welke volgorde: opstaan, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, tas klaar etc. Als je zoiets nog niet doet, geloof me: het is een lifesaver!

5 – Nieuwe school?

Als je kind voor het eerst naar school gaat, is het goed om daar (nog) eens langs te gaan, want het is waarschijnlijk alweer even geleden dat de aanmelding verwerkt is en je een school-tour hebt gehad. Ook voor kids die naar de middelbare school gaan is dit een aanrader: waar kunnen ze hun fietsen kwijt of waar komt de bus en hoe laat? Welk gebouw is de hoofdingang en waar wordt er gesport? Voor jezelf is dit ook een plus: als je je kind met de auto van school brengt: waar kun je dan parkeren of is er een kiss & ride? Wat wordt jullie ophaalplek? Je kunt de fietsroute naar school ook een paar keer samen fietsen of de looproute een paar keer wandelen. Zo wordt het ook wat meer “echt” voor je dochter/zoon.

Zo, en nu maar hopen dat dit een behulpzaam artikel is en niet een “heh bah, daar heb ik echt geen zin in” 😉 Ik wens je een hele mooie zomer en een fijne, rustige, gezonde, georganiseerde start van het nieuwe schoolseizoen. Heb jij tips voor andere moeders/vaders om de schoolstart te vereenvoudigen? Deel ze gerust in de comments hieronder.

xAnja

.

*overal waar ik ‘ouders’ heb geschreven, kun je ook ‘ouder’ of ‘verzorger’ lezen.
fotocredits: Annie Spratt

Anja

2 reacties op ‘12x Voorbereiden en minimaliseren voor een rustige start van het schoolseizoen

  1. Wellicht ook handig om de kledingkast uit te zoeken. Onze kleindochters van 6 en 8 kregen op een regenachtige middag de “taak” om hun kledingkast te sorteren: 3 stapels: wat blijft, te klein en weet niet. Ze vonden het prachtig om elkaar te helpen. Ze mochten ook een wensenlijstje indienen van kleding die ze misten. Allebei wilden ze heel graag een spijkerjasje en nieuwe so-ken (!)
    Aan het einde van de middag zagen de kasten er geweldig uit, stond een weggeeftas klaar en een tas voor de kledingbak.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.