Vakantiedate 3: Cuba

Na Duitsland en Japan is onze derde ‘reisbestemming’ in deze coronazomer: Cuba. En waar ik zowel in Japan als in Duitsland ben geweest, is Cuba nog een land op mijn reis-verlanglijst. Revolutie! Communisme! Kleur! Zon! Dat zijn zomaar wat woorden die in me opkomen als ik aan deze plek op de wereld denk. En dus zijn dat ook de thema-woorden voor deze derde vakantiedate.

Zoals ik in de vorige twee vakantie-dates al schreef: deze artikelen schrijf ik omdat ik er iets positiefs van wil maken deze zomer, ongeacht of je thuis bent of weg gaat, of misschien zelfs wel verplicht binnen zit te wachten tot je 2 weken quarantaine over zijn.

Als minimalist gaat mijn aandacht meer uit naar ervaringen dan naar (het kopen van) dingen. Je vindt hieronder een aantal activiteiten die passen bij “Cuba”. Je kiest er één of meerdere uit, plant een date (met jezelf, je geliefde, het hele gezin, je zoon/dochter, je buurvrouw, je nicht, je oude klasgenoot…) en je hebt zo je eigen minivakantie thuis of dichtbij.

Doen:

 • Als er iets is wat veel wordt gespeeld op Cuba, dan is het wel domino. Een potje mag niet ontbreken op je Cubaanse avond. Doe het dan wel op de Cubaanse manier.
 • Het bordspel ‘Cuba‘* en de uitbreidingsset ‘Cuba El Presidente‘ (winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2008) is een strategisch spel voor spelers vanaf 12 jaar. Het is nu trouwens in de aanbieding bij Bol.com. Bonustip: veel gezelschapsspellen zijn in de zomer in de aanbieding, het is vaak meer een najaar- of winteractiviteit.
 • Voor de fans van Weervolven van Wakkerdam: het spel ‘Mafia de Cuba‘, een rollenspel wat zich afspeeld in Havana in 1955. Leuk voor een double- of triple date. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt; laat je date-genoten alvast verkleed komen om er een echt spannend avondje van te maken.
 • Deze Mojito bruisballen zijn de bom (pun) als je er een avondje voor jezelf van wilt maken. Bad vol, docu aan en sippen van een (virgin) Mojito.
 • Honkbal is één van de populairste sporten in Cuba. Leuk om een potje met elkaar te spelen.

Buiten de deur:

 • Uit eten gaan bij een Cubaans restaurant: Havana in Tilburg bijvoorbeeld, Hemingway’s Cuba in Groningen of – bij mooi weer – de Havana Beachclub op het strand van Rockanje.
 • Doe een dansles: denk aan salsa, rumba of mambo, maar ook streetdance is populair op Cuba
 • Volg een cocktail-workshop.
 • Naar de koffiewinkel voor Cubaanse koffiebonen (en misschien even proeven in de winkel als dat kan).

Eten:

De keuken op Cuba is een mix van Spaanse (Cuba is een voormalige kolonie) en Afrikaanse (de slavernij) invloeden met hints van andere Caribische eilanden en Frankrijk (Franse plantagehouders). Een typische maaltijd bestaat uit rijst en bonen, samen of apart gekookt. Samen gekookt heet het recept “congri” of “Moros” of “Moros y Cristianos” (zwarte bonen en rijst). Als het juist apartis gekookt, heet het “arroz con frijoles” (rijst met bonen) of “arroz y frijoles” (rijst en bonen). Vooral vullend en koolhydraatrijk dus; er moest hard gewerkt worden.

 • Ontbijt: Havaanse eieren oftewel huevos habaneros
 • Lunch: een Cuban Sandwich (vooral populair in Amerika)
 • Diner: carne asada (geroosterd vlees), arroz con pollo (rijst met kip), picadillo (gehaktschotel). Denk ook aan de bijgerechten: taro-wortel, gebakken banaan, yuca/cassave.
 • Toetje: als het maar zoet is! Kokosijs, arroz con lece (rijstepap), flan de coco, dulche de leche of een milkshake (een batido).

Drinken:

 • Cocktails natuurlijk; ze kunnen vaak ook best alcoholvrij. Denk aan de Cuba Libre, Mojito, Daiquiri of een Piña Colada. Die laatste twee zijn niet origineel Cubaans, maar worden vrijwel overal geserveerd.
 • Zowel Bacardi als Havana Club rum zijn beroemde exportproducten, origineel Cubaans.
 • Een cafe Cubano is een espresso van Cubaanse koffiebonen.

Luisteren:

 • De Bueno Vista Social Club – need I say more?
 • De reggaetongroep Gente de Zona is afkomstig van Cuba, je kent ze waarschijnlijk van hun remix van Enrique Iglesias’ Bailando. Vier seconden aan en je bent in Cuba. Gegarandeerd wiebelende heupen 😉

Kijken:

 • Classic Car of Fast & the Furious-liefhebber als date? Dan is deze YouTube documentaire over twee Australische mannen die door Cuba trekken een absolute must-see.
 • De documentaireserie The Cuba Libre Story vertelt de tumultueuze geschiedenis van het land, meermaals bezet en het resultaat van Koude Oorlog-politiek, maar ook een land van vrijheidsstrijders (tekst: Netflix). 8 Afleveringen van ca 50 min.
 • Cuba and the Cameraman is een docu van de met een Emmy bekroonde filmmaker Jon Alpert. Hij volgt drie Cubaanse families gedurende vier decennia in de heftige geschiedenis van het land. Film van 1 uur en 54 min.
 • Wasp Network is naar aanleiding van een waargebeurd verhaal: in de jaren 90 infiltreren Cubaanse spionnen in verbannen groepen om het terrorisme te stoppen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Met Penélope Cruz. 2 uur en 8 min, spannend/misdaad.
 • Liever een zwijmelavondje? Verliefd op Cuba is een romantische komedie van Johan Nijenhuis, met Susan Visser en Jan Kooijman over… liefde en een bruiloft voor een verblijfsvergunning (?) op Cuba.

Zo, dat was het lijstje. Wat gaat het worden voor jou; swingende heupen op salsa-les of een avondje in bad? Ik zou het heel leuk vinden om dat te horen! Ook als je al iets met de ideetjes van de Duitsland-date of Japanse avond hebt georganiseerd!

xAnja

*het basisspel is tijdelijk niet leverbaar op Bol.com. Check bij spelletjesfans in je omgeving of kijk op Marktplaats, bij de speel-o-theek of in je lokale speelgoed/spellenwinkel.

De prachtige omslagfoto is van Alexander Kunze

Anja

3 reacties op ‘Vakantiedate 3: Cuba

 1. Heel leuk dit! Brengt me namelijk helemaal terug naar mijn vakantie in Cuba. Toevallig heb ik vorige week nog gegeten bij Havana in Tilburg, maar ik moet zeggen dat bijna niets op de menukaart (naast de ropa vieja) me aan Cuba doet denken, maar dat is eigenlijk maar goed ook, want Cuba staat niet bepaald bekend om het heerlijke eten. Heb daar meer dan eens een hele dubieuze maaltijd voorgeschoteld gekregen, haha, maar dat hoort wat mij betreft ook bij de charme. The Cuba Libre Story heb ik gekeken voor de vakantie naar Cuba en vind ik een hele interessante serie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.