Vakantiedate 2: Japan | Coronazomer

Twee weken geleden publiceerde ik de eerste vakantiedate: een moment waarop je iets leuks kunt doen in de stijl van een reis- of vakantiebestemming. we bleven relatief dichtbij huis, ik koos voor Duitsland. Nu vliegen we spreekwoordelijk nog veel verder oostelijk: in vakantiedate 2 staat het land van de rijzende zon centraal. Eén van de allermooiste bestemmingen waar ik ooit ben geweest.

Ik schrijf deze artikelen onder de header ‘happiness’; omdat ik geloof dat je er ook thuis iets leuks kan maken. Iets waar we in deze coronazomer vast aan toe zijn. Als minimalist gaat mijn aandacht meer uit naar ervaringen dan naar (het kopen van) dingen. Net als twee weken geleden vind je hier dus een aantal ideeën en doe-dingen die passen bij dit landenthema. Je kiest er één of meerdere uit, plant een date (met jezelf, je geliefde, het hele gezin, je zoon/dochter, je buurvrouw, je nicht, je oude klasgenoot…) en je hebt zo je eigen minivakantie thuis of dichtbij. Je hoeft er in ieder geval niet voor naar Schiphol.

Doen:

 • een spelletje Mikado (is niet van origine Japans, daar kennen ze het niet, maar het is wél het Japanse woord voor keizer)
 • Mario Bros/Kart of Zelda spelen: allemaal bedacht door de Japanners
 • Een haiku schrijven (alleen of samen)
 • Japanse wierook aansteken
 • Origami: Japanse papiervouwkunst
 • Zelf thuis sushi maken

Buiten de deur:

 • Een Japanse tuin bezoeken: Hortus (Leiden), Oosterse Tuin (Appeltern), Hortus Overzee (Den Helder), Japanese Garden (Naaldwijk), Landgoed Clingendael (Wassenaar), Kasteeltuin Arcen (Arcen), Japanse Tuin Amstelpark, Maximapark (Utrecht)
 • Verse Japanse thee kopen en je laten adviseren, bijvoorbeeld bij Simon Levelt of een theewinkeltje in je buurt
 • Een ikebana (Japanse bloemschikkunst) workshop volgen
 • Een Zen-shiatsu massage boeken
 • Sushi kookworkshop volgen

Eten:

De Japanse keuken is gebaseerd op het combineren van een hoofdgerecht (in een wat groter kommetje) met gestoomde witte rijst (kleiner kommetje) en één of meer bijgerechten (kleinere kommetjes), vaak met een heldere soep. Leuk om bij een traditioneel Japans restaurant een verrassingsmenu te kiezen.

 • Oké, sushi natuurlijk, maar de Japanse keuken is uiteraard nog veel uitgebreider dan dat
 • Zelf vind ik Tonkatsu één van de lekkerste Japanse gerechten
 • Miso-soep, sobanoedels, kip teriyaki, ramen, gyosa’s, okonomiyaki…
 • Qua desserts heb je ook niets te klagen in Japan: je kunt allerlei crèpes uit de muur trekken in de steden

Drinken:

 • Groene thee, echte Japanse. Ik vond de echte Matcha niet lekker, maar het schijnt wel heel gezond
 • Sake, Japanse rijstwijn
 • Maar Japanners zijn ook dol op whiskey. Je hebt best veel whiskey clubs in Japan. Waar ze soms niet zo goed tegen kunnen 🙂

Luisteren:

 • Zoek op YouTube of Spotify naar ‘traditional Japanese music’
 • Een geweldige Japanse klassieke muziekmeester is Toru Takemitsu

Kijken:

 • Ik ben geen kenner, maar Japan is het land van de Manga en Anime. Van Studio Ghibli heb zelfs ik gehoord. Hun film Spirited Away is nummer 10 op de lijst met beste films op Netflix. Princess Mononoke is nummer 20 op dezelfde lijst
 • Als je spanning zoekt: de serie Giri/Hari gaat onder meer over de Japanse maffia, de Yakuzu
 • Ik tipte ‘m al eerder: de documentaire Jiro dreams of sushi is prachtig. Zorg dat je sushi in huis hebt voor erna. (Netflix)
 • Het Oscar-winnende Memoirs of a Geisha is ook een absolute aanrader

En inderdaad: net als bij de Duitsland-date heb ik ook voor deze avond een minimalistische uitnodiging opgemaakt, die je gratis kunt downloaden hieronder. Wat heb jij voor plannen? Wordt het sushi en een filmpje? Of een mooi tochtje buiten de deur? Ik zou het heel leuk vinden om dat te horen! Ook als je al iets met de ideetjes van de Duitsland-date hebt gedaan!

xAnja

Fotocredits: Nicole Y-C