Mijn Zomer-Capsule Garderobe: Planning, Kleuren

Yes, inmiddels is het toch echt zomer! We hebben al heel wat mooie dagen gehad en ik heb hier en daar ook wel iets uit de kast gehaald wat ik zou (kunnen) gebruiken in mijn zomerse capsule garderobe, maar vandaag is het tijd voor de echte planning: het bepalen van textuur, kleur en stijl. Dit is het eerste artikel uit de Capsule Wardrobe: editie zomer 2020.

Als je nog niet zo lang deze blog leest, dan weet je misschien niet dat ik de capsule wardrobe op verschillende manieren inzet. Een capsule garderobe is een selecte, vaak kleine hoeveelheid kledingstukken die goed met elkaar matchen. Ik heb over een basis geschreven die je het hele jaar kunt gebruiken (de capsule wardrobe piramide) maar maak ook regelmatig een uitstapje naar een seizoenscapsule: in dit geval dus voor de zomer van 2020.

Bij zo’n seizoensgarderobe is het niet de bedoeling dat je keihard gaat shoppen en elk jaargetijde weer alles nieuw koopt. Juist niet: je kiest voor items die je nog in de opslag had liggen, die je al langer niet had gedragen, ruilt kleding met vrienden/vriendinnen of koopt ze tweedehands.

Maar nu: de stappen naar een zomerse garderobe

Als je de lente versie van mijn capsule wardrobe heb gezien (ik schreef er pas nog een evaluatie over) dan weet je dat ik begin met het maken van een moodboard of kleurenpalet. Daarmee beantwoord je de vraag: hoe wil je eruit zien dit seizoen? Wat spreekt je aan? Welke kleding staat en zit je goed? Ik merkte dat ik na de pastellen van het voorjaar toe was aan wat stoerdere, pittigere kleuren. Op mijn Pinterest board (aanrader! plaatjes kijken en pinnen wat je leuk vindt) ontdekte ik een liefde voor groen en een kleur die bekend staat als burnt orange (gebrand oranje). En zo’n zomerse strohoed, daar word ik ook heel blij van. Ik maakte eerst dit kleine moodboard:

En ik maakte dus een Pinterest-album. Met naast bovenstaande kleuren ook veel wit/crème en texturen als linnen en jeans. Oh, en camel-kleurige sandalen.

En dan? De volgende stap:

Nu ik weet wat ik leuk vind, is stap 2: kijken wat er in mijn bestaande kledingcollectie te vinden is wat past bij deze stijl. Natuurlijk zijn dat niet exact de stukken die ik gepind heb (behalve de zwarte short van hierboven, die heb ik dus wel, haha). Daarbij kijk ik naar de algemene kenmerken: niet alleen de kleur, maar ook het type kledingstuk, de pasvorm, de texturen en de combinaties.

De kleding die ik reeds in huis heb, verzamel ik op mijn kledingrek. Dan zie ik namelijk ook wat er mist en wat ik in huis zou kunnen halen (op wat voor manier dan ook). Groen, wit/crème en zwart heb ik wel het een en ander in huis; die prachtig diepe oranjetint is nieuw voor me. Ik ga dus maar eens gauw kijken wat ik allemaal kan vinden in huis. Of/hoe dat gelukt is, dat lezen jullie in deel 2 met een overzicht van mijn summer wardrobe 2020!

Zelf ook aan de slag?

  1. Maak een moodboard of Pinterest board met kleding die je aanspreekt en bedenk ook waar je je goed in voelt (roze kan heel leuk zijn maar staat misschien helemaal niet bij je)
  2. Kijk wat er in je bestaande collectie te vinden is wat past bij het plaatje wat je geschetst hebt. Ben je van de accessoires, hanteer hetzelfde principe dan daarmee: wat past er bij je zomerstijl?
  3. Vul eventueel aan met nieuwe (tweedehands) stukken. Organiseer een kledingruil, zoek online, ga naar de kringloop of de kledingbank: het kan allemaal.

Fijn weekend, lieve mensen!
xAnja

Ps. die oranje zonnebril… die gaat ’t helemaal worden hoor 😀

Anja

5 reacties op ‘Mijn Zomer-Capsule Garderobe: Planning, Kleuren

  1. Ik ben dus ook bezig met het uitmesten van mijn kledingkast en kan nu 6 vuilniszakken naar de kringloop brengen. Ik wil kritischer worden met aankopen en daar is jouw artikel weer helemaal geschikt voor. Die capsule wardrobe gaat er echt komen zo!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.