Vakantiedate 1: Duitsland | Coronazomer

Yessss daar is ‘ie dan, de eerste vakantiedate! Mocht je het gemist hebben, in de vorige blogpost kondigde ik aan dat ik het op me genomen heb om deze coronazomer een beetje op te leuken met afspraakjes/activiteiten die te maken hebben met een land of regio, nu we niet allemaal op vakantie willen of kunnen gaan.

Vandaag dus de eerste editie van deze serie. Als minimalist stop ik graag meer tijd in ervaringen dan in (het kopen van) dingen. Ik besloot om onze oosterburen te kiezen als eerste thema, een beetje dichtbij huis beginnen 😉 Hieronder vind je een lijstje met allerhande activiteiten en leuke dingen om te doen die bij dit thema passen. En wat moet je hier nou mee? Nou, je kunt hier je eigen selectie uit maken voor de date (met jezelf, een vriendin, je kind, als gezin, met je moeder….. you name it). Garantie voor een gezellig momentje!

Nodig je iemand of meerdere iemanden uit voor deze speciale Duitse dag/avond, dan begint dat natuurlijk met een uitnodiging. En jawel hoor, ook daaraan is al gedacht. Ik ontwierp deze uitnodiging, die je gratiesssjjj ende voor niks kunt downloaden (link onderaan de pagina):

Doen (eigen huis/tuin):

 • Obstakel-race met ‘bierpullen’
 • Touwtrekken
 • Worsthappen (a la koekhappen)
 • Tafelvoetbalcompetitie
 • Kampvuurtje bouwen

Buiten de deur:

 • Boogschieten, kleiduifschieten
 • Hiken (in korte broek met wandelschoenen en witte sportsokken, want ja)
 • Bierbrouwerij bezoeken
 • Rodelen
 • Indoor skiën of snowboarden zou ook passen maar vind ik niet zo zomers 😉

Eten:

 • Borrelplank: mini-knakworstjes, schwarzwalder schinken (ham), pretzels, zilveruitjes, mosterd, augurk, leverworst, mini-worstenbroodjes
 • Lunch: broodje bratwurst
 • Avondeten: zuurkool, curryworst, Flammkuchen, aardappelsalade (kartoffelsalat), gebakken aardappeltjes met spek, (vega) schnitzel
 • Kaasfondue op z’n Duits met augurkjes, stukjes aardappel, harde worst en brood
 • Toetje/tussendoor: kaffee und kuchen is een Duitse gewoonte, een momentje aan het eind van de middag voor een stukje taart bij de koffie. In het weekend zijn dat wat luxere zoetwaren, doordeweeks een koekje. Gebaktips: Berliner bol, Schwarzwalder Kirchtorte, Sachertorte (eigenlijk Oostenrijks), Apfelkuchen.

Drinken:

 • Bier natuurlijk! Kan ook alcoholvrij. Radler als het warm is!
 • Duitse wijn, bijvoorbeeld uit de moezelstreek
 • Appelsap (ik weet ook niet waarom maar dat drinken ze veel!)

Luisteren:

 • Schlagermuziek! (Voor de liefhebbers, haha)
 • De Duitse klassieke-muziekmeesters: Beethoven, Wagner, Bach
 • Deze Duitstalige popmix is best heel aardig

Kijken:

 • Duitse krimi’s (Derrick, Tatort, Der Alte, Commisaris Rex,… woah 90s flashbacks hier!)
 • Stereo – op Netflix (thriller): Op het platteland lijkt Erik met Julia de liefde en met een eigen motorgarage zijn bestemming te hebben gevonden. Totdat zonderlinge figuren in zijn werkplaats opduiken. Daaronder Henry, die niet meer vertrekt – en alleen voor Erik zichtbaar is. Zou het schemerverleden van de stoere mecanicien er iets mee van doen hebben? […] De fantastische fotografie van Ngo The Chau speelt ook hier een hoofdrol. (tekst: VPRO Cinema)
 • 3 Türken & Ein Baby – op Netflix (komedie): Het leven van drie ontevreden broers die een familiezaak voor bruidsmode runnen, staat op zijn kop als een van hen voor de baby van zijn ex-vriendin moet zorgen. (tekst: Netflix).
 • Criminal: Germany (misdaad): Deze Netflix original serie over 1 verhoorkamer, met 1 verdachte en 1 verhaal per land is er eentje in de categorie “niets teveel” en toch zit je op het puntje van je stoel. Dit is er eentje voor als je wil bingewatchen, want de Duitse afleveringen zijn er al 3 à 45 tot 50 minuten, en dan is hetzelfde principe ook uitgerold in Engeland, Spanje en Frankrijk. You’re welcome 🙂

Plan die date!

Zo, dan heb je nu dus nog maar één ding te doen: je agenda pakken en deze eerste date te plannen. We hebben lang genoeg in de sleur gezeten, let’s go and have fun! Wordt het schlagermuziek en tafelvoetbal of een hike gevolgd door een Duitse borrelplank? Als je van plan bent een Duitse date op te zetten, zou ik het heel leuk vinden om dat in de reacties hieronder te lezen. Andere Duitse date-ideeën zijn ook welkom!

Fijn weekend, lieve mensen!
xAnja

.

Download de uitnodiging hier:

Fotocredits: @shotsoflouis