Van de automatische piloot af: leven met intentie

Heb je ook wel eens het gevoel dat je op de automatische piloot staat wat je leven betreft? Dat je eigenlijk altijd bezig bent, de ‘moetjes’ doet, het takenlijstje afvinkt… en dat je je ineens afvraagt: waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? Waar leidt dit toe? “Ik heb echt totaal geen richting of doel”. Met dan ook de daaraan gekoppelde vraag: ben je over het algemeen gelukkig… of gaat het meer “zo zo”?

Misschien zijn dat ongemakkelijke vragen zo op de donderdagochtend (of wanneer jij dit artikel dan ook leest). En, begrijp me niet verkeerd: ik herken mezelf er ontzettend in en ik ben géén expert, maar sinds ik minimalist ben heb ik ook bewust de keuze gemaakt om van de automatische piloot af te gaan en – zo goed mogelijk – elke dag te leven met intentie. Dat gaat met ups en downs, wordt soms totaal vergeten en is geregeld zelfs verrekte moeilijk. Maar ik merk dat ik er gaandeweg beter in word, en zelfs als er sprake is van tegenslag, leer ik mezelf weer beter kennen.

Zo. Nu gaan we even persoonlijk worden hoor.

Ik heb een aardig deel van mijn volwassen leven doorgebracht in een staat van “zo hoort het”; dit hoor je te doen als jonge vrouw, moeder, dochter, werknemer en later ondernemer, etc. Ik deed wat er van me werd verwacht en van buiten zag het er allemaal best heel aardig uit. We hadden niets tekort. Financieel dan.

Want diep van binnen was het het gewoon niet (en als je nog nooit iets dergelijks hebt meegemaakt dan heb je nu geen flauw idee waar ik over spreek, maar lees toch maar even verder). Ik begon met minimalisme en ontspullen en ontdekte dat ik zelf de controle kon nemen over mijn leven. Ik leerde mijn eigen waarden kennen en zette stappen naar een fijn, meestal-gelukkig, intentioneel leven. Nogmaals: dat is geen YOLO momentje of een aha-erlebnis, nee, dat is gewoon elke dag jezelf afvragen hoe je je dag het beste inricht.

“Van jezelf houden is het begin van een levenslange romance.”

Oscar Wilde

Maarrrrr… hoe doe je dat dan praktisch: leven met intentie?

Bewust leven in 4 stappen

Het is moeilijk om te leven met intenteie anno nu omdat er veel lawaai is in de wereld. Alles ‘vecht’ voor je aandacht: sociale media, je familie, je kinderen, de samenleving, je werkgever, de Belastingdienst, de duizend-en-een-opties op Netflix. Het lijkt wel of iedereen wat van je wil en het grote deel heeft er nog een mening over ook. Dat kan overweldigend zijn. Vooral de meningen kunnen ons sterk beïnvloeden (daaronder valt ook de ‘mening’ van de shampoofabrikant dat je nu toch echt iets aan die gespleten punten moet doen).

Het zorgt voor rommel in je hoofd. We zijn zo bezig met het proberen om alle dingen te doen waarvan we denken dat we ze zouden moeten doen dat we uit het oog zijn verloren wat er echt toe doet. Leven met intentie gaat erom dat lawaai te dimmen, de meningen te laten verstommen of er niet meer naar te luisteren. Het moeten vermaken tot een willen – waar mogelijk. Je kiest je eigen levensdoel en dan maak je de bewuste beslissing om je leven daarnaar te vormen.

Dat gaat niet van de één op de andere dag en nogmaals, dat is ook geen instant succes. Maar dat het uiteindelijk een waanzinnig effect heeft, daar hoef ik je vast niet van te overtuigen.

Stap 1: Wat is succes überhaupt?

Neem vandaag eens even een kopje thee en denk eens na over de dingen die je wilt bereiken: wat zijn ze en vooral: waarom wil je dit bereiken? Is het een wens van jezelf of een wens van iemand anders? Waarom hoort dit doel bij jou… en is dat inderdaad zo? Heb je nog nooit ook maar een moment nagedacht over je levensdoelen, nou, dan is dat misschien nu wel een mooi moment. Pak in dat geval niet een beker thee maar zet een hele pot. Dit is belangrijk.

Definieer wat een succesvol, gelukkig leven voor jou betekent. Wat is er belangrijk voor je – van levensbelang – en wat zou je willen bereiken in de x-jaar die je nog hebt (dat is niet pessimistisch, dat is realistisch 😉 ).

Stap 2: Doe de life check

Als je weet wat een gelukkig leven voor jou inhoudt en wat je wilt bereiken, dan is het goed om te checken in hoeverre je acties nú overeenkomen met dit plaatje en dit doel. Waar je je tijd, geld en energie (daar zijn ze weer!) aan besteedt. Klopt dit met elkaar of ligt het niet eens bij elkaar in de buurt?

Eén van de meest bekende mismatches in dit soort situaties is de werk/leven balans: als familie en gezin voor jou van belang zijn, maar je werkt 80 uur in de week, dan gaat er onherroepelijk iets knagen. Als je graag van carrière wilt wisselen en iets belangrijkers met je leven wil gaan doen, maar je blijft toch elke dag naar dezelfde saaie baan gaan, dan gaat er ook iets mis. Voilà: de automatische piloot.

Check of je acties in lijn zijn met je doel (doelen) en waarden. Kijk naar je letterlijke acties van de dag, maar ook naar je relaties, je fysieke omgeving, je planning, je werk, je uitgaven, je vriendenkring. Wie of wat helpt er wel/niet?

Stap 3: Gewoon doen

Als je alles hierboven hebt opgeschreven, maar je doet er verder niets mee, dan zal je op de autoamtische piloot blijven hangen. Niets mis mee, maar het is geen intentievol leven. Als je voor jezelf hebt besloten dat je je leven zó wilt leiden, dan moet er ook actie in de taxi komen. Verandering kost tijd en Rome is niet op één dag gebouwd.

Maar kijk eens naar je wensen en beslis dan: wat kun je vandaag doen om een stap te zetten naar dit doel? Hoe kun je vandaag al intentievoller leven; bewuster zijn van wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken? Let wel: het betekent niet direct dat je iets extra’s moet doen. Het kan ook heel goed zijn dat je juist iets moet laten.

Stap 4: Neem verantwoordelijkheid

Jongens, wat een grotemensenwoord. In het begin is er vaak enorm enthousiasme om het NU ECHT anders te gaan doen. En dat is mooi, daarom schreef ik stap 3 ook. Maar wat als je motivatie afneemt en je niet zo goed weet hoe het verder moet? Ach, dat is de menselijke aard. Daar moet je je niet teveel van aantrekken 😉 . Wat wel belangrijk is, is om je verantwoordelijkheid te nemen. Als je niet werkt aan je doel, dan gebeurt er niets. Dat is oké, maar dat is dan een gevolg – en de gevolgen van de beslissing zijn jouw verantwoordelijkheid. Net als rijden zonder gordel en teveel chilipeper in je ovenschotel doen 😉 In de regel heb je er inderdaad alleen jezelf maar mee.

Intentioneel leven gaat niet over perfectie en we raken allemaal van tijd tot tijd de weg een beetje kwijt. Who cares, als je maar weer de weg terug kunt vinden, toch? Hulpmiddelen hierbij kunnen zijn: dagboeken, coachingsessies of gesprekken met je geliefde. Ook leuk: een vision board waarmee je je doelen visueel maakt. Elke keer als je het board ziet hangen, word je aan je doel herinnerd. Dat houdt de moed er ook in!

Blijf terugkomen bij je doel en je waarden, en je zult zien hoeveel er verandert.

xAnja

Mooi artikel om hierna te lezen: Ik stopte met nieuws lezen en dit gebeurde er

Fotocredits: Igor Son

Anja

6 reacties op ‘Van de automatische piloot af: leven met intentie

  1. Dit artikel met veel interesse gelezen. Ik betrapte mezelf erop dat ik wel vaak korte termijndoelen heb en nakom.
    Voor iedere winter maak ik een lijstje met een aantal doelen waarover ik dan in de winteravonden me over kan buigen. Dat helpt me om de voor mij ( ik ben meer een zomermens) vaak sombere avonden op een fijne zinvolle manier in te vullen.

    Like

  2. Een heel inspirerend artikel en ook herkenbaar! Vooral de zin: ‘Je kiest je eigen levensdoel en dan maak je de bewuste beslissing om je leven daarnaar te vormen.’ vind ik prachtig en ben ik de laatste paar jaar echt aan het naleven. En ook het moeten omzetten tot willen is iets wat ik de laatste jaren heb geleerd. Echt een mooi artikel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.