Wat te doen als je je enorm kl#te voelt?

Dit is een persoonlijke post. Graag respectvolle reacties.

Tegenslag: we krijgen er allemaal mee te maken. Soms is het een “schouder-ophalen en weer door”, soms kan het een ware krater achterlaten in je hoofd. Zonder al te veel op de details in te gaan: ik heb ook m’n portie gehad – en meer dan me lief is, ook recent weer. Hoe ga je met zo’n situatie om? Hoe houdt je je hoofd boven water? Hoe maak je het weer een beetje positiever?

Het overlijden van iemand die je dierbaar is. Ziekte of een ongeval. Zorgen over je kind(eren) of juist je ouders. Financiële nood, relatieproblemen, een miskraam, gezinsproblemen, vechten tegen instanties en hun regels, eenzaamheid. Het zijn zomaar een paar punten, maar je herkent er vast dingen uit die op jouw leven van toepassing zijn (geweest). Ze horen bij het leven, maar we zijn eraan gewend geraakt dat deze dingen zachtjes naar de achtergrond verdwijnen. Daarover wordt niet geblogd. Dat delen we niet op sociale media. We hangen de spreekwoordelijke vuile was liever niet buiten.

En daar zit in beginsel het probleem. Ik vind het ook moeilijk om te praten over de dingen die niet goed gaan. Liever ben ik die positivo die schrijft over een mooie zomerdag of over het grote aantal nieuwe blogvolgers. Liever deel ik mijn strubbelingen niet met de buitenwereld. Want wat hebben zij eraan? En wat denken ze dan wel niet van mij? En moet ik dan dit negatieve verhaal steeds maar weer vertellen?

Terug naar de titel van dit artikeltje vandaag (jongens, wat heb ik er al veel in geschrapt!): wat kun je doen om je beter te voelen als je je #&*$!^*% voelt? Ik ben ook niet de meest wijze op dit gebied. Wel weet ik wat er voor mij werkt. Soms dan. Want of nu je fietsband lek gestoken is en je naar huis moet lopen, of je verliest je oma – daarin zit natuurlijk nogal een verschil. In hoe rot je je voelt, maar ook in de “oplossing”. Maar daar laat ik het natuurlijk niet bij zitten. Dit zijn enkele tips vanuit mijn persoonlijke ervaring:

Laat jezelf “balen”

Dit is misschien nog wel het belangrijkste punt voor mijzelf: ik sta het mezelf amper toe om te balen. Om verdrietig te zijn. Ik denk dat wij vrouwen daar vooral naar neigen: het werk moet gedaan, de was gedraaid, het eten gekookt. En wat heb je eraan om te gaan zitten balen? Nou, best veel! Een moment nemen om het tot je door te laten dringen. Om op te schrijven wat je voelt, ervaart en wellicht: wat je eraan zou kunnen doen. Of juist accepteren dat er (nu) niets is wat je kunt doen. En dat je nu gewoon zin hebt in Netflix en verder even niks. De wereld draait ook wel zonder dat die was gedaan wordt.

“Negativiteit negeren is irrationeel. Juist door het te ervaren, vanuit een rationeel-optimistisch perspectief, ontstaat groei en vooruitgang.”

Michelle Gielan

Praat erover (ja, toch wel)

Nee, je hoeft het niet op Facebook te zetten, maar praten met je ouders, je partner of een goede vriend(in) kan absoluut helpen. Belangrijk om in zo’n gesprek aan te geven wat je verwacht van de ander: wil je je verhaal kwijt en dat de ander luistert, wil je eigenlijk alleen een knuffel en uitleggen waarom je die knuffel nodig hebt, of wil je echt advies? We zijn als toehoorder snel gewend om te schakelen en het ‘goed te willen maken’ voor de ander. Hoewel bewonderenswaardig, is dat niet altijd hetgeen waar de persoon in kwestie op zit te wachten.

Meditatie

Een stil moment helpt vaak om tot rust te komen en om de ergste boosheid of eerste golf van gevoelens te beheersen. Ik vind geleide meditaties prettig, je vindt ze op YouTube maar ook in de meeste podcast-apps. Als je religieus bent, kun je mediteren vervangen of aanvullen met ‘bidden’.

Muziek

Ik luister naar ontspannende muziek als ik even niet zo goed weet hoe het verder moet. Type spa / sauna gepingel. Een beetje zoals dit, maar dan moet je wel een adblocker hebben op YouTube, anders word je er echt niet zen van. En als ik dan iets rustiger ben, dan kan ik juist heel blij worden van uplifting muziek waarvan je niet stil kunt blijven zitten zoals:

 • You make my dreams – Hall & Oates
 • We built this city – Starship
 • Mmmbop – Hanson (yes! 90s kid!)
 • Wannabe – Spice Girls
 • Taki taki – DJ Snake (zo fout!)
 • Cruise (Remix) – Florida Georgia Line ft. Nelly
 • Ob-la-die, Ob-la-da – The Beatles
 • Uptown girl – Westlife (teen crushhh)
 • Odds are – Barenaked Ladies

Stomme humor

Als ik me echt mèh voel, open ik mijn Pinterest app en zoek ik op “humor”. Het resultaat is een rits plaatjes en foto’s en gifjes en cartoons die me af en toe doen grinniken. Ik ben vooral van de flauwe humor, dus dad jokes doen het goed. Dit is vooral lekker in de “ik wil even nergens aan denken “-fase.

Tijd

Het aloude ‘tijd heelt alle wonden’ is absoluut waar – maar daar heb je niets aan als je midden in de sh*t zit en door de bomen het bos niet meer ziet. Als je je nu afvraagt hoe je zaterdag de boodschappen moet betalen. Of als je weer niet zwanger bent geworden, terwijl je dat zo graag zou willen zijn. Als je voor de zoveelste keer een date hebt met iemand die het echt niet is… Maar zelfs dan is het goed om te bedenken dat er voor alles uiteindelijk een oplossing komt. Of een uitweg. Of dat het over gaat. Of dat het niet zo pijnlijk blijft als het nu is. Zie ook punt 1.

Zie wat er wel kan/goed is

Ugh, ja. Ook al zo’n psychologie-van-de-koude-grond voorbeeld: “kijk naar wat er wel kan”. Maar net als bij het spreekwoord is ook dit helemaal niet zo’n slecht idee. Na een tijd van balen en accepteren dat het is zoals het is, kun je kijken naar de positieve zaken of kanten van de situatie. En er uiteindelijk van leren. In praktische zin (oplossingen voor de situatie), maar je leert er jezelf ook beter door kennen. En ja, ik weet dat je daar – zeker in het begin van de tegenslag – niet op zit te wachten. En laten we wel wezen: daarmee is de tegenslag niet ineens rooskleuriger. Het verandert alleen de manier waarop je naar de situatie kijkt.

“Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.”

John Lennon

1% Happier

Een van de moosite tools die ik heb geleerd in deze situaties is om te kijken naar wat ik vandaag kan doen wat me 1% gelukkiger maakt / beter kan laten voelen. Door het zo klein te maken (wat is nou één procent?), maak je het mogelijk ook als je je down en teleurgesteld voelt. Nee, je bent niet ineens van de ene op de andere dag genezen van de kwaal. En de geldproblemen verdwijnen ook niet als sneeuw voor de zon: maar wat kun je vandaag doen om dit nét een beetje beter te maken? Om de situatie / je gevoel iets positiever te maken? Bedenk dat ene ding en voer het uit; als je dit een paar dagen achter elkaar doet, zul je het verschil echt merken.

Tot zover de post van vandaag. Jongens, wat was dit een lastige. Ik hoop maar dat het ook z’n vruchten afwerpt. Niet in de minste plaats voor mijzelf, want zoals jullie weten is bloggen ook een beetje therapeutisch. Zelfontwikkeling for the win!

Dikke knuffel voor iedereen die het moeilijk heeft ❤
xAnja

.

Ik ben geen psycholoog of psychische hulpverlener. Bovenstaande informatie is geen psychologisch advies; ik schrijf over mijn ervaringen en met gelimiteerde kennis. Vraag altijd een professional om hulp als de dagen vooral donker lijken te zijn. Je bent niet de enige die hiermee worstelt en er is echt passende hulp te vinden! Klik hier voor telefoonlijnen voor als je in psychische nood verkeert.

Fotocredits: The Creative Exchange

Anja

15 reacties op ‘Wat te doen als je je enorm kl#te voelt?

   1. Mijn vader is dood.
    Ik wou dat het 36 uur eerder was en dat je blog niet van toepassing was. Maar bedankt voor de blog.

    Like

 1. Bedankt voor je eerlijke verhaal. Deze tips zijn jouw manieren om met tegenslag om te gaan, maar ik denk wel dat veel mensen dit herkennen. Ik in ieder geval wel. Trouwens, goed citaat van John Lennon. Doet me denken aan deze knop die ik wel eens indruk: http://make-everything-ok.com/ , maar dat is alleen maar om even te lachen en helpt niet zo veel.

  Like

 2. Gevoel is gevoel. Als je altijd in de positieve vibe zit, dan ben je niet echt. Daar word je onevenwichtig van. Het leven is geen reclame. Laat het gevoel er zijn.
  Poëzie dat is voor mij de weg. Groetje,

  Like

 3. Ik vind dat er best meer blogs zouden mogen zijn die hier wel over schrijven zoals jij nu doet. Ik schrijf zeker niet over elke keer dat ik me slecht voel, maar ik heb er zeker al geregeld wél over geschreven. Net omdat ik in bloggen heel veel herkenbaarheid zoek en het soms mis om net de moeilijke verhalen te lezen bij anderen en zo te kunnen voelen dat ik niet alleen ben. Dus daarom schrijf ik wel over het overlijden van mijn moeder of de struggle met alleen zijn. Schrijven werkt voor mij ook therapeutisch en dat is deels waarom mijn blog er is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.