Wat ik heb geleerd van 3 jaar bloggen | Feest & Winactie

🎵 Er is er één jarig hoera hoera, dat kun je wel zien, da’s mijn bloooooooooog!

Minimalist Dutchie bestaat vandaag precies 3 jaar. Aan de ene kant denk ik daarbij “pas” drie jaar, aan de andere kant denk ik: wooow, het lijkt wel gisteren dat ik mijn eerste bericht typte. En wat een rollercoaster is het bijhouden van zo’n blog – dat is misschien voor lezers niet zo te begrijpen, maar collega-bloggers zullen het herkennen (zie ook de lijst met “wat heb ik geleerd” hieronder).

Statistieken

In de eerste dagen van juni 2017 kwam er af en toe – waarschijnlijk bij toeval – iemand op mijn blog terecht. In juli 2017 had ik 52 views in de hele maand. In heel 2018, het eerste volle jaar dat ik blogde, waren dat er 105.000. Eind 2019 zat ik op 310.000+ views en sinds mei 2020 komen er elke maand ruim 10.000 bezoekers en zo’n 35.000-40.000 views per maand. Tot zover heeft 2020 ruim 200.000 views opgebracht.

Is dat iets waar ik trots op ben? Jazeker! Ik ben er onwijs trots op! Niet op dat precieze aantal (ik heb er bijvoorbeeld ook geen doel voor gesteld) maar het feit dat ik met mijn getyp een boodschap over kan brengen die ik van levensbelang vind, maakt me warm van binnen (oh gosh wordt het zó’n blog!). Ik wil me inzetten voor de wereld op deze manier, mijn ervaring delen, kennis delen, zelf méér leren en dat het liefst via schrijven: dat is altijd al mijn passie geweest.

Nog wat meer feitjes over mijn blog, voor de liefhebber:

  • Mijn persoonlijke favoriet: ik ben heel trots op de VoorraadFebruari maand, met elke dag één post, maar ook de post onder ‘zelfontwikkeling‘ vind ik waardevol
  • Totaal aantal weergaven: 625.870
  • Het moeilijkste om te schrijven: deze over religie en minimalisme, omdat ik dacht dat het een gevoelig onderwerp zou kunnen zijn en ik niemand voor het hoofd wilde stoten
  • Gepubliceerde berichten: 422
  • Populairste dag: zondag
  • Populairste uur: 22:00 (lezen jullie mijn berichtjes in bed 😂 ?!)

Wat heb ik geleerd van 3 jaar blogger zijn?

Pionieren – Elk blogartikel is nieuw (tenzij je het kopieert van een ander, maar dat is een no-go voor mij). Dat betekent dus ook dat je elke keer pioniert: wat werkt er wel, wat werkt er niet? Na gelang van tijd leer je je publiek een beetje kennen maar nog steeds verbaas ik me over het aantal reacties die een post soms krijgt. Of juist het uitblijven daarvan. Dat hangt ook niet altijd af van het aantal uren dat je erin gestopt hebt. Voor sommige heb ik echt dagen werk verricht.. met een handjevol lezers als resultaat. Van anderen was ik zelf niet overtuigt, en die werden dan razend populair. Het blijft een beetje trial and error.

Discipline en regelmaat – Ik ben een spontaan iemand, erg enthousiast in het begin. Vol nieuwe ideeën en acties. Slecht in stilzitten. Zo’n persoon die een blik verf koopt en er dan halverwege de muur achterkomt dat het toch niet helemaal de kleur is. Volhouden, doorzetten… dát is niet echt mijn sterkste kant. Het bloggen heeft me geleerd dat ik dat wel kan als ik me ertoe zet. Ik heb wel eens steken laten vallen. Ik heb wel eens naar dat leeg blad met knipperende cursor zitten kijken. Ik heb meer dan eens gedacht “f* it, ik laat het hierbij”. Maar… de blog is er nog. Ik heb meestal zo’n 30 conceptberichten in de planning. Bloggen leert me discipline, doorzettingsvermogen, regelmaat.

Jezelf zijn (en blijven) is moeilijk als blogger – In een wereld waarop iedereen blogt en vlogt en podcasts maakt en Instagram-fanaat is en Facebook links laat liggen en werkt met e-coaching en spreekt op congressen en werkt voor merk X, Y of Z en ingeschreven staat bij bureau A of toch juist bij influencer agency B…. is jezelf blijven als blogger écht niet gemakkelijk. Regelmatig twijfel ik aan mijn content. Aan de zakelijke stappen die ik zet. Of ik het niet over een andere boeg moet gooien. Wat ik ook moeilijk vind: zien dat iemand je content of idee kopieert. Full-time moet gaan bloggen? Een andere lay-out misschien? Hoe ik mijn authenticiteit waarborg, maar ook de hosting en het blogonderhoud kan betalen en er dan ook graag nog een leuk zakcentje bij verdien… Het is echt een struggle, maar het maakt ook creatief. En ik en rust vinden… dat is sowieso een utopie 😀

“It’s better to write for yourself and have no public than to write for the public and have no self.”

Cyril Connolly

Dankbaarheid en support – Mijn allergrootste fan… is mijn vriend. Die er vanaf dag 1 geen probleem mee had en er later bij vlagen enthousiaster over was dan ik 😉 Mr Dutchie, je bent de allerallerallerliefste ❤ Daarnaast ben ik enorm dankbaar voor een vaste groep lezers die steevast elk artikel lezen zodra het uitkomt. Of die dat op een moment in de week doen en me dan een lief mailtje sturen. En zelfs de lezers die nog nooit één berichtje hebben achtergelaten of iets hebben laten horen, wil ik bedanken. Zonder lezers was dit maar een saai blog!

De waarde – Ik ben me vanaf dag 1 bewust geweest van mijn positie als blogger én minimalist. Ik heb vrij snel na de lancering mijn waarden bepaalt als persoon en omdat de blog een verlengstuk is van mijzelf, is de blog een plek waar die waarden terug komen. In mijn disclaimer zie je waar ik voor sta. Er zijn hier geen advertenties of pop-ups. Je hoeft niet te betalen voor artikelen. Ik stuur je geen maandelijkse / wekelijkse/ dagelijkse reclame-mails. Als ik samenwerk met andere partijen, dan zijn dat echt partijen die ik onderschrijf en een warm hart toedraag. De waarde van mijn blogcontent gaat dan ook veel verder dan een financieel getal.

Onderhandelen – In lijn met de waarde die ik lever, is ook het “staan voor wie je bent en wat je biedt” mijn leven in gekomen. Ik weet dat er bloggers zijn die werken voor een appel en een ei en die ‘stukjes schrijven’ (brrr) voor elke opdrachtgever. Ik schrijf dit niet om hen te bashen – we moeten allemaal eten – maar het is niet mijn stijl en ik kan gelukkig die afweging maken. Ik zeg vaker ‘nee’ tegen verzoeken dan ‘ja’ en het komt eerder voor dat ik contact zoek met een partij dan dat ik ja zeg tegen een aanbieder die zich bij mij meldt.

Wat staat er verder op het programma?

In mijn post van vorige week liet ik dat al een beetje doorschemeren: in de komende weken ga ik langzaam naar het “tropenrooster”: er wordt niet drie keer maar twee keer per week geblogd. Ook is de zomer(vakantie) voor mij steevast een tijd waarin ik reflecteer en nadenk over nieuwe dingen die ik kan doen met/op de blog. Verwacht een aantal ‘vakantiedates’ (de eerste publiceerde ik vorige week), posts over zomer-leven, de capsule wardrobe: summer edition en vakanties in eigen tuin/huis.

Winactie!

En natuurlijk: wie jarig is, trakteert. Dus verloot ik onder iedereen die onder dit bericht een reactie achter laat een speciaal Minimalist Dutchie cadeaupakket, met in ieder geval een waardebon voor een leuke ervaring voor 2 personen (want ja, minimalist hè). Ik beloof: dit is geen flutcadeau, maar echt iets waar je wat aan hebt. Ik beloof het! De precieze inhoud is nog een verrassing, maar de winnaar en de inhoud van het pakket laat ik hier op de blog weten. [Reageer voor 4 juli 2020 om mee te doen!]

Feedback altijd welkom!

Ik schreef het al eerder: ik vind het heel leuk en belangrijk om te weten wat voor artikelen jullie graag lezen. Deel je mening via de reacties, per Facebook/Instagram of per mail. Dat mag ook negatief zijn (uh-oh)! Waar wil jij meer over lezen in het vierde levensjaar van de blog? Welke onderwerpen vind je interessant? Zo kan ik mijn kennis vergroten, content verbeteren en van jullie leren 🙂

Dank dank dank aan iedereen die leest, liked, deelt, volgt en reageert!

xAnja

Fotocredits: Ben Wicks