Hoe bepaal je je persoonlijke waarden?

Minimalisme houdt in dat je ruimte maakt, aandacht geeft, tijd maakt en geld besteedt aan de zaken waar jij gelukkig(er) van wordt, waardoor je méér vrijheid ervaart. Dat komt voor veel mensen neer op serieus ‘ontspullen‘, oftewel een heleboel weggooien. Maar minimalisme legt vooral de focus op leven met intentie. Een vaag begrip, dat vond ik ook.

En dus zocht ik het uit.

Het nut van persoonlijke waarden

Er zijn verschillende manieren om te beginnen met een minimalistische leefstijl, of om onderdelen van deze stijl te implementeren in je eigen leven. Maar of je nu kiest om voortaan als nomade door het leven te gaan of om ‘alleen’ je voeding te veranderen, het is goed om te weten wat jouw persoonlijke waarden zijn. Waar je voor kiest, waar je voor staat, wat jou gelukkig maakt en wat je rust geeft.

Ik ging met bepaalde doelen aan de slag in een minimalistische stijl. Toen stelde ik al deels vast wat er voor mij belangrijk was/is. Je kunt het samenvatten onder de volgende kernwoorden:

  • Bewust
  • Structuur/gestructureerd
  • Acceptatie
  • Avontuur(lijk)
  • Creatief

Deze focuswoorden zijn dus mijn persoonlijke waarden. Ze passen bij mijn persoonlijke doelen, mijn drijfveren in het leven. OMG Anja, dat klinkt echt als pseudo-psychologisch gewauwel. Ja, die opmerking snap ik. Maar dit inzicht, het antwoord op ‘waar sta je voor’ heeft mij ontzettend rust gegeven. Het blijkt namelijk bepalend te zijn in je gedrag, je keuzes van elke dag.

Met 4 simpele stappen weet je het

Ik wilde deze ervaring en de algemene informatie delen, omdat het zo’n een eyeopener is – en ik denk dat iedereen die wel kan gebruiken in onze drukke levens. En dus zeg ik, onderneem de volgende stappen eens:

  1. Schrijf de namen van drie bekende/beroemde mensen op die je bewondert.
  2. Schrijf daarna op waarom je deze mensen bewondert. Welke kwaliteiten bezitten zij? Wat is er opvallend aan hun gedrag? Waarom spreken ze jou aan?
  3. Doe hetzelfde met 2 of 3 personen uit je eigen omgeving. Wie draag je een warm hart toe? Wat maakt deze mensen tot bijzondere mensen?
  4. Als laatste schrijf je je eigen naam op en noteer je waarden en eigenschappen van jezelf waar je blij mee bent. Maar ook welke zou je nog verder willen ontwikkelen.

Pak vervolgens een pen met andere kleur of een highlighter en omcirkel de kwaliteiten die er voor jou uitspringen, bij zowel anderen als jezelf. Is er overlap? Welke springen eruit? Vat ze samen onder kernwoorden of korte zinnen.

Voorbeelden van persoonlijke waarden in kern-vorm

Ondernemend / Trouw / Authentiek / Gelovig / Ontspannen / Rustig / Optimist / Ordelijk / Origineel / Betrokken / Gepassioneerd / Harmonieus / Hulpvaardig / Humor / Plezier / Vitaal / Prestatiegericht / Innovatief / Rechtvaardig / Daadkrachtig / Gedisciplineerd / Kunstzinnig / Levenslustig / Eenvoudig / Liefdevol / Loyaal / Speels / Zelfstandig / Spiritueel / Energiek / Enthousiast /  Moedig / Teder /  Tolerant / Traditioneel

Minimalisme_Waarden

De woorden zijn je waarden

Ik raad aan om niet meer dan 5 woorden of korte focuszinnen te kiezen, dus ga echt voor wat jij belangrijk vindt. Denk er ook niet al teveel over na. Je waarden wéét je eigenlijk wel, je hebt ze alleen nooit opgeschreven. Maar zo heb je dus maar mooi je persoonlijke waarden gedefinieerd. Maak er een foto van met je mobiel, hang de woorden op op je toilet of schrijf ze in je journal met wat uitleg. En bij elke keuze die je vanaf nu maakt, kun je ze gebruiken.

De gevolgen voor mij? Hoe gezapig het ook klinkt, het leven is inderdaad intentievoller, bewuster. Ik kijk veel minder (eigenlijk: geen) tv meer. Wel Netflix, vooral docu’s. Ik daag mezelf uit elke week iets nieuws uit te proberen, daar krijg ik energie van. Ik benader anderen met een positieve blik, richt mijn hoofd op. Maar ik houd bijvoorbeeld ook veel beter de was bij en koop alleen nog duurzame(re) kleding. Mijn leven, mijn waarden.

En nu jij 🙂 ! Laat je in de comments weten welke woorden er bij jou uitgekomen zijn? Mocht je dat nu een te grote stap vinden – helemaal prima hoor – ik vind het sowieso leuk om te horen dat je de stappen hebt gezet en wat het voor jou betekent!

xAnja

Ps. Ik mocht de afgelopen dagen heel veel nieuwe bezoekers en volgers ontvangen op mijn blog. Hoi en welkom! Superleuk dat je er bent! Dankbaar ❤

Anja

14 reacties op ‘Hoe bepaal je je persoonlijke waarden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.