Waarom sta jij op ’s morgens? Over levensdoelen

Afhankelijk van hoe oud je bent, ben je al heel wat ochtenden wakker geworden. Je startte de dag door wat te gaan doen: aankleden, tandenpoetsen, naar school of werk tot aan eten koken, kinderen verzorgen en lezen voor het slapengaan… maar heb je er wel eens bij stilgestaan waarom je deze dingen doet? Wat het doel ervan is?

In ieders leven komt er een moment (vaak trouwens meerdere momenten) dat je om je heen kijkt en denkt: waarom doe ik dit eigenlijk? Of: waarom doe ik dit eigenlijk ? Soms ben je dan in een fase waarin je belangrijke beslissingen moet maken of waarin je leven op z’n kop staat: doorgaan met je carrière of verder studeren. Kinderen of niet. Een scheiding of ontslag.

Laat ik voorop stellen dat ik geen psycholoog ben en deze stukjes ook vooral schrijf uit “door schade en schande geleerd”, maar ik durf nu wel te zeggen: dit soort Grote Vragen zijn eenvoudiger te beantwoorden als je weet wat je doel in het leven is. Waarbij ik ook wil optekenen dat dit iets is wat je zelf bepaalt – en alleen jij. Sommige mensen weten dit intrinsiek, de meeste mensen hebben hier wat meer denkwerk voor nodig.

Waarom een doel?

Wanneer je weet waarom je iets doet (en wat niet), ben je beter in staat om dingen na te streven die bij je horen en die je blij maken, waar je rust en plezier in vindt. Waardoor je je nuttig voelt. Een levensdoel is een referentiepunt, kompas, gids, routekaart enzovoorts voor je acties, beslissingen en antwoorden op die Grote Vragen.

Ik ben een groot voorstander van je leven opgeruimd houden – ik blog al 5 jaar over minimalisme en ontspullen – en schrijf ook steevast in die artikelen dat minimaliseren gaat over ontspullen en opruimen met je “why” als gids: je wilt die lege eettafel omdat je er dan met je gezin een fijne avondmaaltijd aan kunt gebruiken, want je gezin staat bij jou op nummer 1 (kernwaarde). Zo kun je ook veel makkelijker kiezen wat je wel bewaart: de spullen van die hobby waar je blij van wordt, omdat je je creativiteit hoog in het vaandel hebt staan (kernwaarde) hou je dus mooi wel.

“The two most important days in life are the day you were born and the day you find out why.”

Mark Twain

Als je niet weet wat je doel is, en je dus niet weet wat je uit het leven wil halen, dan verdoe je je tijd. Ja, ik kan het niet anders zeggen. (Er is niets mis met je tijd verdoen, als jij dat prima vindt.) Die tijdverspilling, dat uitstellen, dat niet-weten-wat-je-moet, het vullen van je leven met willekeurige dingen: dat is dan het resultaat. Ook geeft het je geen vervulling en kan het leven lijken als iets dat je overkomt, in plaats van dat jij aan het roer staat. Waarmee ik niet wil zeggen dat het leven 100% maakbaar is, maar we kunnen wel ons best doen!

Hoe ontdek je jouw doel?

Goed, een levensdoel dus. Dat klinkt als iets megagroots – maar zo zou ik het niet willen zien, want dan wordt het misschien krampachtig overweldigend. Ja, het is belangrijk en het helpt je om jezelf richting te geven en het is heel mooi om hier over na te denken. Het is niet één ding, het is waarschijnlijk een omschrijving ter grootte van één of twee alinea’s. Er is ook geen fout antwoord, dat scheelt.

Hoe bepaal je die “why”? Dat levensdoel? Er zijn boeken genoeg geschreven hierover (en blogartikelen ook trouwens, haha), maar onderstaande vragen hebben mij geholpen om dat helder te krijgen. Een aantal zul je vast herkennen, het is geen nieuwe info:

  1. Wat zijn je kernwaarden (ook wel: persoonlijke waarden)? Hier meer over waarden, hoe je ze ontdekt – met voorbeelden. Bedenk er 4 à 5, niet meer.
  2. Wat zou je doen als je nog een jaar te leven had? Hoe zou je dag er dan uitzien? Alternatieve vraag: als mensen op je begrafenis over je leven spreken, wat zou je dan willen dat ze zouden zeggen?
  3. Wat is jouw missie? Wat doe jij of kun jij doen waardoor het leven van anderen beter wordt? Wij mensen worden blij als we het verschil kunnen maken.

Ik raad je aan om deze vragen te beantwoorden met een kop thee, koffie, wijntje of biertje erbij en de antwoorden fysiek op te schrijven (al is het maar in de notes app van je telefoon). Geloof me, hierdoor krijg je echt een aantal grote inzichten. Misschien komt je doel niet direct naar voren. Geef het wat tijd, je hoeft het niet in een halfuur te doen. Misschien zijn het eerst nog een paar losse woorden of zinnen. Puzzel er een beetje mee en probeer er een soort verhaaltje voor jezelf van te maken. Deze opdracht is een beetje als de weg proberen te vinden als je verdwaald bent. Uiteindelijk kom je weer op het goede pad terecht.

Laatste tip: haal er één zin uit die je als persoonlijke slagzin kan gebruiken. Die je zo op kan dreunen en die je leiding/sturing geeft in moeilijke situaties. Die zin is voor mij: iets nieuws halen uit elke dag, want mijn kernwaarden zijn o.a. avontuur(lijk), creatief en bewust.

Ik ben heel benieuwd wat je ervaart als je zelf deze vragen beantwoord hebt. Tof als je daar iets over wilt zeggen (kan hieronder)!

Anja

4 reacties op ‘Waarom sta jij op ’s morgens? Over levensdoelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.