Hoe is het nu met… mijn doelen van 2017?

Op 26 juni 2017, nu net iets meer dan 6 maanden geleden, schreef ik hier mijn introductieblog. Daarin kon je lezen waarom ik was begonnen met minimalisme als leefstijl. Ik schreef een aantal doelen op (zie verder).

Terugkijkend vind ik het bijzonder hoeveel er in een jaar, wat zeg ik, een halfjaar, is veranderd. In mijn persoonlijke situatie behoorlijk veel, maar ook op dagelijkse basis, veranderingen van kleine dingen in het minimalistische gedachtegoed die bij elkaar juist een heel groot effect hebben.

In dit blogartikel, de laatste voor mij dit jaar, wilde ik stilstaan bij de punten die ik op 26 juni opschreef en erbij schrijven hoe het verder gegaan is. Wat er wel en niet lukt. Waar ik nu anders over denk. Geen nasty to do lijstje, maar een beetje zoals een apk voor de auto. Een check-up voor mijn doelen.

Minimalist Dutchie Opruimen Minimaliseren Boeken

Doel 1: Kleding

Ik schreef: Ik wil graag kleding in mijn kast die mij goed past, items die mij lekker zitten, die duurzaam zijn, die mooi staan en die met elkaar te combineren zijn. Ik wil liever niet teveel kledingstukken in mijn kast, want dat betekent méér was, méér strijk, méér opslag.

Ja, hier kan ik me nog steeds heel goed in vinden. Ik ben begonnen met een capsule wardrobe en merk dat ik de laatste tijd denk aan “het moderne uniform” zoals dat zo mooi heet: een aantal vaste combinaties (altijd deze broek met deze trui) die je kunt dragen en die vast in je kast hangen.

Mijn kledingkast is nog nooit zo leeg geweest en ik heb heel veel naar het Leger des Heils gebracht of verkocht. Ik leerde over duurzame mode. Mijn zomer- en lentekleding zit in speciale zakken en ligt onderin mijn kast. Ik heb nu 2 planken en ongeveer 40 cm hangruimte. Dat was een beetje onder druk; de kast moest ik namelijk ineens delen met mijn lief toen we gingen samenwonen 🙂

Doel 2: Minimalistisch huis

Ik schreef: Ik geniet het meest in een mooie, rustige, lichte omgeving. Ik wil graag een opgeruimd en schoon huis met daarin vooral praktische dingen en enkele items die ik heel erg mooi vind/die waardevol zijn voor mij.

Nog steeds een waard woord. Voor mij dan. Want hetzelfde samenwonen heeft ervoor gezorgd dat er nu ineens VEEL MEER (ahum, chill…) in huis is dan voorheen. En ik ben nog steeds geen geweldige opruim-ster en schoonmaakster. Toch is mijn huis in jaren niet zo netjes en georganiseerd geweest en gaat er nog regelmatig wat weg.

Ik gaf mijn slaapkamer een make-over, minimalism style. De themablogs over seizoensdecoratie in minimalistische stijl (Sint, Kerst, najaar) werden veel bekeken. Mijn eigen kersthuis was leger dan ooit. Leuk! Maar verbeterpunten zijn er ook: ik heb ook nog wel de wens dat ik nog beter willen nadenken over wat ik aanschaf/in huis haal. Dat gaat nog wel eens mis.

20171121_152108

Doel 3: Balans

Ik schreef: Ik wil graag meer en beter nadenken over wat er belangrijk is in het leven voor mij – niet langer dingen doen omdat het zo hoort of omdat het verwacht wordt. Keuzes maken en een balans houden: voldoende rusten en voldoende actief zijn.

Ik merk dat ik me minder druk maak. Als ik bijvoorbeeld eerst wil bloggen na het wakker worden, en daarna pas wil ontbijten, dan doe ik dat. Voorheen zou ik hebben gedacht: “nee, je moet eerst ontbijten, dat is gezond.” Who cares of ik éérst blog en dan eet of andersom?

Ik blogde over energievreters en energiewinners, het bepalen van je persoonlijke waarden en een poosje deelde ik mijn Blijmakers, kleine geluksmomentjes van alle dag. Het bloggen hielp me bij het nadenken en als er een reactie op zo’n berichtje kwam, was dat weer een extra reminder voor mij. Tof hoe het bloggen zo ‘doorwerkt’.

Momenteel lees ik ‘The Subtle Art of Not Giving A F*ck‘ van Mark Manson. Dat soort werken inspireren ook. Ik blijf dit wel ontzettend moeilijk vinden, ik weet dat ik perfectionistische neigingen heb en graag alles goed wil doen. Sporten helpt, en mediteren ook, maar dat laatste zou ik vaker kunnen doen.

Doel 4: Creativiteit

Ik schreef: Door mijn tijd beter in te delen – en maat te houden – wil ik meer energie en tijd hebben voor creatieve uitspattingen, zonder dat dit dan weer een hoop zooi oplevert. Tv-kijken doe ik bewust.

Het bewuste tv-kijken is een schot in de roos. En voor iemand die wakker werd met het RTL Ontbijtnieuws had ik gedacht dat dat een veel grotere stap zou zijn. We hebben sinds dit jaar Netflix en ironisch genoeg helpt dat enorm! Reguliere tv, met alle reclames, vind ik verschrikkelijk irritant geworden. Ik kijk af en toe een aflevering online terug, bijvoorbeeld van NPO.

Creatief ben ik bij bijzondere gelegenheden. Ik heb de Sint- en kerstcadeautjes bijzonder ingepakt, we geven een New Years feestje waarvoor ik zelf een groot deel van de decoratie in elkaar heb geknutseld. Bijzonder is dat ik, sinds ik minimaliseer, creatiever ben geworden op werkgebied. Nieuwe slogan nodig? Ik schud ze zo uit mijn mouw.

Doel 5: Kopen

Ik schreef: Ik wil kleding/items kopen als dat nodig is. Ik stel aankopen uit als het geen liefde op het eerste gezicht is en wacht minimaal 24 uur na vóór het daadwerkelijk in huis te halen. Ik koop zo min mogelijk buiten de basiszaken (eten, huishouditems) om.

Dit is er eentje met vallen en opstaan. Ik heb veel minder uitgegeven aan kleding dan in 2016, maar er zat nog wel eens een miskoop bij. Het 24 uur wachten met kopen gaat me best goed af. Ik leerde en schreef over mindful winkelen en over het ‘wegshoppen’ van je gevoelens: iets kopen omdat het lekker voelt om te kopen. En in november over tevreden zijn met wat je hebt.

Helemaal niet verkeerd dus. Maarrrr… Ik zou graag vaker spullen willen ruilen of tweedehands willen kopen, in plaats van meteen naar de winkel te rennen voor iets nieuws. Een punt om verder over na te denken, al ben ik hier al echt groeiende in.

evening-194018_1920

Doel 6: Budget

Ik schreef: Ik wil meer inzicht in mijn uitgaven en vaker de “hand op de knip”. Ik wil mij – waar mogelijk – inzetten voor anderen die het minder goed hebben, met tijd/aandacht of geld.

Hier zijn de resultaten ook wisselend. Ja, ik ben me bewuster van mijn aankopen. Ik heb een boodschappenbudget bijgehouden en een menu bedacht om een week lang voor minder dan 35 euro te kunnen avondeten. Maar tegelijkertijd koop ik nog steeds ‘lekkere dingen’, laten we eten bezorgen en gaan we regelmatig (vaak!) uit eten. Ik houd van koken en lekker eten – dus dit zal altijd wel een beetje zo blijven.

Het inzetten voor anderen had best een tandje harder gemogen. In december deed ik de giving back week, waarin ik 7 dagen lang minimaal één ding voor een ander deed. Ik geef bloed, ik doneer kleding aan het Leger des Heils, eet doordeweeks vegetarisch en recycle – al zou dat laatste echt nog wel beter kunnen.

Doel 7: Milieu

Ik schreef: Bewuster eten doe ik al een tijd, maar ik kan mijn effect op het milieu zeker verder verbeteren. Ik wil me inlezen in ‘goed doen voor de planeet’, zonder dat ik vegan of treehugger moet worden.

Na een poosje fulltime vegetariër-zijn, zijn we overgestapt op doordeweeks vegetarisch, oftewel flexitariër. Maar dat is het dan ook wel, wat betreft dit punt. Plastic recyclen zit bijvoorbeeld totaal niet in mijn systeem, terwijl we hier wel van die plastic bakken hebben. GFT en regulier afval wordt hier niet gescheiden opgehaald, maar in theorie zou ik het zelf kunnen composteren.

Ik doe het nu niet, maar zou er wel rekening mee willen houden. Misschien in het nieuwe jaar eens kijken naar zo’n binnenhuis afvalstation. En glas, batterijen, kleding, grof vuil, karton/papier: die recycle ik al lang. Toch nog even een positieve noot, haha.

Einde van het jaar

Het is best bijzonder om zo’n halfjaar lang te bloggen en dan nu terug te kijken op wat je, dag in, dag uit, allemaal digitaal neer pent. Wat je beleeft en meemaakt, de mooie dingen en de minder mooie dingen. De kleine veranderingen, de grote stappen. En om maar even zoetsappig – maar zeker gemeend – te eindigen: dank je wel voor het volgen, delen, erbij zijn, lezen en reageren dit jaar!

Ik wens je een fijne jaarwisseling en een mooie start van 2018!

xAnja

 

Anja

11 reacties op ‘Hoe is het nu met… mijn doelen van 2017?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.