Iets voor een ander doen met geld: Goede-Doelen-Leningen

Wie mijn blog een beetje volgt, weet dat ‘iets’ doen voor een ander één van mijn speerpunten is. Ik wilde daar altijd al meer mee, maar door mijn persoonlijke financiële beleid van net-zo-veel-uitgeven-als-er-binnenkomt, kwam dat er nooit van. Dat weerhield me overigens niet om nooit iets voor een ander te doen, zo schreef ik onder andere 10x Geven zonder Geld en later in december 7 Dagen iets voor een Ander doen. Maar dat ging allemaal niet om geld, om financiële donaties.

Ik wilde (en moest!) eerst mijn financiën aanpakken. Maar nu ben ik zover dat ik dit blogartikel kan schrijven; vandaag heb ik voor het eerst in mijn leven, stappen gezet om grotere bedragen te investeren in… nu ja, in andere mensen eigenlijk. Op twee verschillende manieren, via 2 verschillende organisaties.

De helft van een toilet

Kiva is een internationale non-profitorganisatie die ‘mensen wil verbinden door middel van leningen om armoede te verlichten’. Je kunt hieraan bijdragen door een lening uit te geven aan iemand die jouw geld goed kan gebruiken.

Ik heb vandaag de helft van het bedrag voor een eigen sanitair toilet aan Segundina uit Bindoy op de Filipijnen geleend. Een toilet, mensen! Over basics gesproken. Ze mag er 13 maanden over doen om mij terug te betalen en betaalt elke maand een klein bedrag. En ja, er is een kans dat ik het geld niet terug krijg, ook al krijgt deze lening een goede rating. Dat risico neem ik voor lief.

Ik heb gekozen voor Segundina omdat ze een micro-ondernemer is en ik een andere powervrouw wilde supporten. Dat kan gewoon.

De website van Kiva werkt geweldig. Je logt eenvoudig in (kan ook met Facebook) en dan kun je zelf uitzoeken aan wie je een lening wilt verstrekken en voor welk bedrag (min. $ 25). De zoekfunctie en sorteerfunctie zijn top. Per keer dat je een lening aangaat, kun je een bedrag aan de organisatie doneren. Dit hoeft niet, maar Kiva leeft volledig van donaties en houdt geen vast bedrag of percentage van het geleende bedrag in als service fee. Ik heb daarom $ 10 extra gedoneerd. Betalen kun je met PayPal, Visa, American Express of Mastercard. Easy peasy.

Of investeren met rente

Bij de tweede optie doe je feitelijk hetzelfde, maar krijg je zelfs rendement op je lening. En hoe gemakkelijk het is om te doneren voor Kiva, zo tijdrovend is het bij Lendahand. Zo moet je een paspoortkopie en een bewijs van adres/bewoning (poststuk) uploaden. Je eerstgeboorterecht afstaan en zelfs een investeerderstoets (inclusief casus!) maken. Het zijn helaas allemaal wettelijke verplichtingen waar zij het ook maar mee moeten doen. Vervolgens duurt het 2 à 3 werkdagen om je gegevens te verifiëren.

Maar als je dan investeerder bent geworden (jongens, dat gaat op m’n CV hoor: investeerder), dan kun je een bedrag uitlenen vanaf € 50. Ik denk in eerste instantie aan een inleg van € 100. Investeren kan bijvoorbeeld in het bedrijf van Joe Ogwang uit Oeganda, die zonnebloempitten wil kopen om er olie van te maken. Je krijgt er tussen de 3 en 6% rente op en eenzelfde percentage gaat naar Lendahand als marge/handling fee.

Voor mij dus kleine eerste stapjes, maar het is allemaal nieuw en ik heb ook geen enorm kapitaal om te investeren. Die grote waarschuwing bovenaan de pagina deed me ook wel een beetje huiveren; weet ik waar ik aan begin? Ja, ik weet dat er risico’s aan verbonden zijn, zoals het risico dat ik al mijn geld kwijt ben. Enfin, ik moet nu eerst de verificatie afwachten. Dit verhaal is to be continued dus.

Wat vind jij?

Hebben jullie weleens geld uitgeleend aan anderen of een microkrediet uitgegeven? Op welke manier? Hoe is dat bevallen? Ik ben een newbie, dus hoor graag jullie verhalen!

xAnja

Meer lezen?

Anja

9 reacties op ‘Iets voor een ander doen met geld: Goede-Doelen-Leningen

  1. Ik zit nu al aan mijn vierde lening met Kiva. Het is zo’n simpele manier “to help a stranger”. En die $25 minder op mijn spaarboekje gaan echt het verschil niet maken met de huidige interesten. Leuk dat je dit thema even aanhaalt!

    Like

      1. Elke keer tot nu toe! Ik leen elke keer $25 per keer en duurt 11-13 maanden maar elke keer volledig terugbetaald. Ik zoek wel leningen uit met laag risico.

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.