Giving Back: 7 dagen iets voor een ander doen (update: 17-12)

Ken je dat gevoel, dat het ineens heel duidelijk is hoe goed je het hebt? En je je ook bewust bent van het feit dat je alles vaak ‘voor lief’ neemt… (mompelt: soms vind ik mezelf best verwend, je went zo snel aan comfort…)

Ik probeer bewust te leven en dankbaar te zijn voor alle goede en mooie dingen (materieel en immaterieel) die ik ken, heb, ontvang. Maar soms knaagt het en ineens dacht ik: het is alweer even geleden dat ik bewust iets voor iemand anders (individuen of groepen) heb gedaan.

Gerelateerd bericht: 10x Geven zonder Geld

stones-2947739_1920.jpg

Dusss…

…is het vandaag is maandag 11 december en heb ik besloten om – midden in de drukte van feestjes plannen, kerstbomen decoreren, menu’s bedenken, cadeaus kopen en oh ja, er moet ook nog gewoon gewerkt worden – één week lang elke dag tenminste één actie uit te voeren voor een ander. Soms weet ik wie die ander is, vaker niet. Of het nu kleine acties, grote acties, donaties in geld, donaties met tijd zijn: alles is mogelijk.

Dit zijn mijn ideeën voor deze week:

 1. Bloed doneren
 2. Kerstpakket maken en sturen aan het Boliviaanse kindje dat we sponsoren
 3. Een zadenpakket doneren aan een arm boerengezin
 4. Kaartje sturen naar een eenzame oudere (voor 18-12)
 5. Meedoen aan de schrijfmarathon van Amnesty
 6. M’n Kruidvat spaarpunten doneren aan CliniClowns
 7. Varkentje cadeau doen aan een gezin in Vietnam
 8. Artsen zonder Grenzen’s Petitie voor veilige ziekenhuizen tekenen
 9. Grote kerstkaart sturen naar mijn beste vriend, als dank voor zijn hulp
 10. Gedragen kleding doneren aan Leger des Heils
 11. Een groetenkaartje sturen naar een gevangene
 12. Een liefdesslotje van het Aidsfonds kopen en cadeau doen met kerst
 13. Boek kopen (en cadeau geven) via Boek met een Doel
 14. Meedoen met de “Kerstpakket waarmee je Levens redt” – actie
 15. Helpen om Nederlands te oefenen met nieuwe Nederlanders
 16. Kerstpakket-items doneren aan de Voedselbank
 17. Reanimatiecursus van de Hartstichting volgen
 18. Aanbieden om op te passen op een kindje of dier van een ander

en wie weet wat er nog volgt…

Elke dag een update(?)

Ik ga proberen om elke dag dit blogartikel bij te werken met mijn actie van de dag, maar vergeet niet dat ik ook nog gewoon moet werken voor mijn geld, haha. Nu eerst maar eens bedenken wat de actie van vandaag wordt – en dan weer snel naar mijn bureau voor de gewone werkzaamheden.

[Laatste update: 17-12-2017, 15:34 uur]

Maandag

Ik heb een varkentje besteld bij Oxfam Novib. Haha, dat klinkt raar. Het is een dubbel cadeau: ik doneer uit naam van een naaste én de boerin in Vietnam krijgt past echt een BIG PRESENT. Snap je ‘m…. kon het niet latennn… Weten hoe het werkt? Kijk een YT filmpje hier.

Dinsdag

Vandaag wordt het vroeg koken en eten, want rond half 7 / 7 uur wil ik bij de bloedbank zijn. Overweeg je ook om bloed- of plasmadonor te worden? Doen! Je redt er letterlijk levens mee!

Woensdag

Na een lange vergaderdag en 1,5 uur filerijden ben ik nog even achter de computer gekropen om mee te doen aan de Schrijfmarathon van Amnesty International. Ik schreef een (door Amnesty ingericht) betoog ter verbetering van de omstandigheden van Ni Yulan in China, Mahadine uit Tsjaad en de mensen van MILPAH uit Honduras. Ook jouw ondertekening is welkom!

Donderdag

Na een ochtendvergadering en een middagvergadering ontstond er een kleine crisis op het werk die me bezig hield tot ruim na 6-en. Om half 8 begon mijn toneelrepetitie. Ik kon net tussendoor wat sushi naar binnen werken. Geen acties voor een ander dus. Dat wordt morgen twee keer!

Vrijdag

Vanmiddag koop ik 2 kaartjes om te sturen naar senioren die zich eenzaam voelen met kerst. Ik doneer ook kleding aan het Leger des Heils vandaag. Even “goedmaken” van gisteren!

Zaterdag

Ik heb een drie extra ideeën toegevoegd aan het lijstje. 1) M’n vriend kreeg zijn kerstpakket en kon – samen met zijn collega’s – producten die hij zelf niet nodig had/wilde hebben meteen doneren aan de Voedselbank. Daar doen we vandaag aan mee!  En 2) een vriendin tipte me dat je via De Hartstichting voor een laag bedrag (zo’n € 35) een reanimatiecursus kunt volgen. Er zijn meer dan 500 opleidingslocaties in Nederland. Na zo’n cursus weet je hoe je in actie moet komen bij een hartstilstand en kun je mogelijk een leven redden! 3) Rachel van RachelLeeft reageerde deze week op mijn blogje over Winterse Doe-dingen dat het vaak niet zo gemakkelijk is voor ouders van jonge kids om iets leuks te doen samen, altijd oppas moeten regelen. Dus die actie gaat er ook bij: oppassen op een kindje of een dier van een ander. Heb ik ook gedaan vandaag.

Zondag

De laatste dag van mijn 7-daagse. Vandaag stuurde ik een groetenkaartje naar Maurice Fangnon. Ook kocht ik een kerstkaart voor mijn beste vriend, nu nog even bedenken wat ik erop ga zetten.

Heb jij ideeën of aanvullingen voor mijn lijstje? Die zijn heel erg welkom! En hoe tof zou het zijn als je ook meedoet!

xAnja

 

Anja

18 reacties op ‘Giving Back: 7 dagen iets voor een ander doen (update: 17-12)

 1. Doet me eraan denken dat ik dringend eens werk moet maken van een goed doel. Ik heb altijd gezegd dat ik er eentje zou uitkiezen zodra ik begon te werken (zoals bv. Plan België, waarbij je ook een kindje in het buitenland sponsort), maar ik wil wel de tijd nemen om de verschillende organisaties eens goed te bekijken. Goed voornemen voor 2018! Mijn goed voornemen voor dit jaar was mijn blog, dus dat lukt wel, haha!

  Like

  1. Heb ik ook gedaan, veel research. Er was nogal eens wat mis vroeger. Wij hebben nu een klein jongetje die in een familiehuis woont en die wij financieel ondersteunen, via Wereldouders.

   Like

   1. Een tag is een actie of vragenlijst voor bloggers en vloggers. Soort idee. Je hebt bijvoorbeeld de ‘50 facts about me’ tag. Check die maar eens op mijn blog dan weet je wat ik bedoel xx

    Like

 2. ik mag zelf geen bloed meer geven, heb ik 30 jaar gedaan. nu werk ik als vrijwilliger bji de bloedbank. daar kunnen ze ook veel vrijwilligers gebruiken. dat is mijn manier om toch te helpen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.