Digital Detox 1: Je Smartphone Opruimen

Ik was het hé-lé-maal zat. Om de paar dagen kreeg ik zo’n schreeuwerige notificatie dat m’n geheugen bijna vol was. De batterij ging geen volle dag meer mee, dus sleepte ik overal m’n oplader mee naar toe. Of vergat ik ‘m. Vette vingers op het scherm. En een toch-best-wel-telefoon-verslaafde-Anja die dáár dan weer niet blij van werd.

Enfin, het roer moest om. En dan Anja-style, dus rigoureus.

Ik googelde wat op ‘digital detox’ en ontdekte dat ik niet de enige was met dit “probleem”. En inderdaad, echt een enorme eyeopener was dat natuurlijk ook weer niet, overal waar je kijkt zie je mensen met hun phone pielen: in de trein, op het station, in de file, zelf in een vergadering.

Anyway, ik maakte een actielijstje en had daarbij vier uitgangspunten:

 • m’n phone is schoon/fris/hygiënisch
 • mijn telefoon is een handig/praktisch gebruiksartikel
 • m’n telefoon vraagt geen aandacht waar dat niet nodig is
 • ik leer beter omgaan met m’n foon

Het kan maar duidelijk zijn, hè. Het is een zegen en een vloek, zo’n ding. Maar hop, aan de slag ging ik. In deze “deel 1” ging ik aan de slag met de eerste 3 punten. En wel zo:

digital-marketing-2363363_1280

Apps verwijderen

Eerst ging ik kritisch door de lijst met apps op m’n telefoon. Ik had 3,5 pagina’s om doorheen te scrollen, nu zijn het er 2 (volle). Ik denk dat ik zo’n 25+ apps verwijderd heb en ben daarin echt rigoureus te werk gegaan. In een eerste schifting haalde ik de apps weg die ik al lang niet had gebruikt (mijn telefoon houdt dit zelf bij onder ‘instellingen’).

De tweede ronde was een gevalletje “we zien wel of ik het mis”. De apps heb ik maandag verwijderd en er is nog niets terug gekomen. Welke apps heb ik wel?

 • Praktische apps: online bankieren, openbaar vervoer, agenda, HelloFresh, Uber, Parkmobile
 • 2 Mindful apps: Headspace, Sleepytime
 • 3 Inspiratie apps: Instagram, Pinterest, Tripadvisor

En wow, wat is het leeg ineens! Maar als je zo’n opruimrondje doet, merk je ook meteen dat je een aantal apps die je niet gebruikt, niet kunt verwijderen. Op mijn Samsung krijg ik ook een aantal Samsung apps ‘cadeau’, bijvoorbeeld om m’n televisie of wasmachine mee te bedienen. I kid you not. Maar die apps hoef ik helemaal niet! Iemand een idee hoe je die kunt verwijderen?

Machtigingen verwijderen

Heel veel applicaties vragen om in te loggen, met mailadres, dan wel met je Facebookprofiel. Je kunt deze logins het beste verwijderen, want daarmee hebben de apps ook toegang tot je profiel, lang nadat jij gestopt bent met ze te gebruiken. Je doet dit via Facebook: Dropdown menu bovenaan in de balk naast het vraagteken > Instellingen > Apps.

In je telefoon zelf kun je dit (deels) ook doen. Sommige apps blijven namelijk ‘hangen’, ook al heb je het icoontje verwijderd. In mijn Samsung zit dit onder Instellingen > Apps.

Door je telefoon te optimaliseren, gaat je batterij langer mee en hoef je dus minder stroom te gebruiken. Scheelt voor ’t milieu en je portemonnee!

Foto’s verwijderen of back-uppen

Mijn telefoon was vooral vol door de hoeveelheid foto’s en video’s. Ik heb deze phone al drie jaar en ben er tevreden mee, maar er staat dus ook 3 jaar aan (hoofdzakelijk ongebruikt) visueel materiaal op. Het betekent dat ik in de komende tijd, op ‘verloren momenten’ de foto’s één voor één af ga, om te kijken welke ik wil bewaren. En daar maak ik dan een back-up van.

Daarnaast wil ik herhaling voorkomen. Daarom heb ik in mijn agenda foto-opruim-reminders gezet op de laatste dag van iedere maand. Ik wil dan de voorgaande 30 dagen afstruinen op foto’s en video’s die ik niet hoef te bewaren. Geloof me – heel veel kan meteen de prullenbak in. En wat je wél wilt bewaren, staat tenminste niet tussen 13438949 andere foto’s.

Apparaatonderhoud

Mijn Samsung heeft zelf een functie om m’n apparaat schoner te houden “van binnen”. Het betreft bijvoorbeeld het verwijderen van tijdelijke bestanden, crashrapporten en het uitschakelen van apps die op de achtergrond draaien. Even een rondje geheugen en opslag opschonen, kan je zo een gigabyte-je schelen!

phone-958066_1280.jpg

Zwarte achtergrond

Ik heb een zwarte achtergrond met daarop één klein wit, grafisch hartje. Erop gezet toen ik vlinders in m’n buik had na de eerste ontmoeting met m’n huidige lief. Ik wist het toen nog niet, maar het is heerlijk minimalistisch. Ook andere apps (zoals m’n agenda) hebben, waar mogelijk, een zwarte achtergrond. Andere scherm-tips:

 • filter het blauwe licht ’s avonds (dat kan automatisch) om beter te slapen
 • zet ‘helderheid automatisch aanpassen’ aan, zodat de hoeveelheid licht van buiten je schermhelderheid beïnvloedt
 • gebruik een instelling of app die je circadiaan / slaap-waak ritme volgt, zoals f.lux

Geluiden en notificaties uit

Eén van de allerfijnste beslissingen van de afgelopen tijd is het uitzetten van m’n notificaties geweest. Ik gebruik nu de ‘LED-indicator’, oftewel het lampje bovenaan m’n telefoon om me eraan te herinneren dat ik een berichtje heb, of wanneer m’n batterij bijna leeg is.

Ik heb verschillende kleurtjes voor de verschillende berichten gekozen. Nooit meer pingeltjes, tingels en ding-dongs. Alleen wanneer ik gebeld word, maakt m’n telefoon geluid. De ringtone is m’n all-time-favorite song: You Make My Dreams Come True van Hall & Oates.

Ga vervolgens de instellingen van elke app die je wel gebruikt af en zet de notificaties uit, waar mogelijk en gewenst. Ja, het is even een werkje, maar de rust is (Y).

Schoonmaken

Oké, deze laatste is gemakkelijk. Telefoons zijn gewoon vies. Viezer nog dan toiletdeuren en het gemiddelde aanrecht, zo bleek pas nog. Een microvezeldoekje is bij uitstek geschikt om je vette pootjes er vanaf te poetsen. Maak het doekje eventueel een klein beetje vochtig. Er zijn ook speciale smartphonepoetsdoekjes (drie keer woordwaarde!) maar who are we kidding: dat is echt niet nodig.

Zo. Als jullie me even willen excuseren, ga ik nog even wat foto’s verwijderen. En daarna is het weer mooi tijd voor een paar uur zonder. Maar daar gaat deel 2 van de digital detox over.

Fijn weekend!

xAnja

Ps. Benieuwd hoe het met de 7 dagen iets voor een ander doen challenge staat? Ik heb ‘m vandaag weer geüpdatet!

Anja

6 reacties op ‘Digital Detox 1: Je Smartphone Opruimen

 1. Ik hou ook echt van orde en rust en als mijn kamer te smerig wordt, moet ik ook echt NU opruimen, zelfs al is het op dat moment half twee ’s nachts. Vreemd genoeg heb ik die tic niet met mijn gsm, haha. Dat ding staat ook vol apps, maar dat kan me niet echt schelen eigenlijk! M’n apps staan wel op kleur gesorteerd, hahaha, zo’n freak ben ik dan weer wel!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.