Mooiste souvenir: je vakantie-mindset vasthouden

Je kent het wel: dat weekje naar de zon is omgevlogen en de eerste werkdag staat weer voor de deur. Hoewel het heerlijk was om weg te zijn, ervaar je die eerste dagen al ware het ‘The Day After‘ uit een rampenfilm. Honderd+ ongelezen e-mails, stapels was, vergaderingen en afspraken. Waarom is het zo fijn om op reis te zijn? En waarom kunnen we die mindset niet wat langer volhouden?

Daarvoor dacht ik eerst na over de vraag: wat is eigenlijk de vakantie-mindset? En hoe komen we in zo’n chille situatie? Ik kwam op het volgende:

Ontspannen

Als je met vakantie bent, hoef je vrijwel niets. Een dagje “lekker niksen” is ineens toegestaan, sterker nog: het wordt van harte aanbevolen. Het hóórt bij vakantie vieren. Niemand die je boos aankijkt als je een middag met een boek op een opblaasbed in het zwembad dobbert. En als we een stadje bezoeken, gaat dat op mediterraans slentertempo. Dikke prima.

Doen met weinig

Niemand neemt z’n hele garderobekast of volledige make-up collectie mee op reis. En hoewel er genoeg mensen zijn die tassen vol boodschappen meeslepen, reizen de meeste mensen vrij light in vergelijking met het leven van alledag. Eenmaal op bestemming kun je prima af met de bescheiden uitzet die je vakantiehuisje je biedt, of je basic campingpitje waarop je heel simpel wat lekkers kookt.

Erop uit

Naast dat we ontspannen, trekken we er ook op uit. Voor de één is dat de dagelijkse wandeling naar het campingrestaurant en -winkeltje, voor een volgende is het een jungle-trektocht van 3 dagen. We leven buiten, bezoeken kerken, musea en marktjes, genieten van de zon, al dan niet in de buurt van het water. Af en toe doen we iets nieuws, zoals cave-biken, fierljeppen of abseilen of ontdekken we een nieuw restaurant met heerlijke gerechten. Wat fijn, die energie!

Geen zorgen

Elke vakantiedag kent twee uitdagingen: wat dóen we vandaag en wat eten we vandaag? Waarbij nietsdoen (zie 1) een prima antwoord is op de eerste vraag en ‘ik haal wel wat’ heel oké is als tweede commentaar. Met vakantie zijn is heel erg “in het nu leven” – om er maar eens een mindfulness-term in te gooien.

Bijna geen afleiding

Je out-of-office staat aan en je naasten weten dat je weg bent: je wordt eigenlijk amper ‘gestoord’ met berichtjes of telefoontjes. Het gevolg: je mobiel blijft achter in de tent of op de Golan hoogvlakte / in de Australian outback / in de bergen van Tibet heb je toch geen bereik. De o-zo-gewone dagelijkse afleidingen zijn vrijwel nihil.

Samen zijn

Of je nu met een vriend(in), je geliefde of je hele gezin reist: je zit ineens op elkaars lip. Dat is soms een beetje lastig, maar meestal positief: je eet alle maaltijden samen, je wordt samen wakker, je doet leuke dingen gezamenlijk. Waar je in het dagelijkse leven nog wel eens langs elkaar kan leven, houd je nu (meer) rekening met elkaar. Het gevolg: goede gesprekken tot diep in de nacht, taken worden verdeeld en afwassen is ineens leuk. O, en meer seks natuurlijk (heydatzegthetonderzoekhe!).

Dit verhaal hierboven inspireerde me dan ook tot de volgende tips om je vakantie-mindset (langer) vast te houden:

 1. Doe eens wat vaker écht iets simpels en alleen dat: een boek in de zon, een theetje op het terras…
 2. Maak een lijstje met manieren waarop/waarmee jij het liefste ontspant: yoga, een tijdschrift, een massage?
 3. Minimaliseer: gebruik je echt alles wat je hebt?
 4. Ga voor simpel maar doeltreffend: in huis, als je kookt, als je werkt. Een bijna leeg bureau helpt.
 5. Trek er op uit: maak een avondwandeling, neem je kindje/nichtje/neefje mee naar de speeltuin, bezoek een museum in de buurt. Denk: ervaringen zijn belangrijker dan dingen.
 6. Maak je minder zorgen. Ja, gemakkelijk gezegd, moeilijker gedaan. Denk: als ik nu op vakantie was, zou ik dit dan ook een probleem vinden?
 7. Zet je notificaties op je mobiel uit. Pak na 22 uur de telefoon niet meer op, niet om te bellen en niet om nog even een berichtje te sturen of Insta te checken.
 8. Block de ‘koopruis’: meld je af voor reclamepost, email-nieuwsbrieven, zet een adblocker op je browser, kijk doelbewust tv (spoel reclames door, neem op, kijk via uitzending gemist).
 9. Beëindig je werkdag met het legen van je werktas om je mentaal los te koppelen.
 10. Doe wekelijks iets leuks met een ander. Een terrasje met je vriend(in), een dagje winkelen met je moeder, een kopje koffie bij oma en opa.

Positieve outlook

Een vakantie of ‘even weg zijn’ bied je de mogelijkheid je eigen huis en omgeving met nieuwe ogen te zien. Door daarover na te denken kun je daar positieve veranderingen in aanbrengen, of je gaat meer waarderen wat je hebt. Neem de tijd om na te denken over de manieren waarop je omgeving je kan ondersteunen; wat was er zo fijn aan de vakantieplek en mis je dat thuis?

Lots to think about! Maar dat komt vanzelf wel als je rustig bent.

xAnja

 

Meer lezen?

Anja

12 reacties op ‘Mooiste souvenir: je vakantie-mindset vasthouden

 1. Mooie tips, dankjewel! Ik kan ook wel wat minder mobiel gebruiken (zeg ik terwijl ik dit op mijn mobieltje tik) en wat meer ‘hier en nu’. Ik ga de mijne ‘s avonds wegleggen! ❤

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit vind ik een heel mooi artikel! Ik merk ook dat ik dit nodig heb. Op vakantie kom ik vaak tot allerlei plannen, maar in praktijk heb ik altijd even nodig om weer thuis te ‘aarden’, zelfs als het maar een korte trip was. Ik probeer het bewust even rustig aan te doen en daar zijn dit echt fijne tips voor.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hele fijne tips! Ik zit er al een tijdje over na te denken om een social detox te gaan doen. We gaan alweer bijna op vakantie, dus dat is denk ik de uitgelezen tijd om alles online los te laten! Maar ik begin deze week alvast door tussen het werken door niet meer op social media te kijken en ’s avonds vooral te genieten van de offline dingen des levens.

  Direct ná een vakantie heb ik trouwens altijd wel last om die mindset vast te houden. Vind het dan zo lastig om weer terug te zijn terwijl er natuurlijk, zoals je al laat zien, genoeg dingen zijn waardoor je dat vakantiegevoel een beetje kunt behouden.

  Like

  1. Stoer plan! Ik merk dat ik ook behoorlijk vastzit aan m’n foon hoor. Soms vind ik dat niet erg, op andere momenten denk ik: dat kan best een beetje minder. Ik lees graag blogs en ja, die vind je toch gemakkelijk op je telefoon…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.