10 Tips om écht tot rust te komen op vakantie

De maan stond in de zwarte lucht, haar licht weerspiegelde idyllisch in het zeewater. Ik zat letterlijk aan de andere kant van de wereld. Het was warm op het strand, het zand gaf nog hitte af. Naast me waren drie andere mensen eerst luidruchtig geweest door de alcoholische drankjes, nu waren de stemmen verstomd. Ik vermoedde dat er minstens één sliep. Het was net een half uur na twaalven, en dat betekende dat ik jarig was. Niemand merkte het. En ik bleef ook stil.

Ik had me nog nooit zo alleen gevoeld. Het voelde alsof ik móest genieten van deze vakantie. Het plannen en organiseren had veel tijd en energie gekost; de reis zelf had een behoorlijk gat in de financiële reserves geslagen. Ik maakte me zorgen. Hoe ik ook probeerde, ik kon maar niet ontspannen. En echt genieten van het land, én het feit dat ik een jaar ouder was geworden, ook niet.

Batterijtje opladen

Het was het moment waar ik aan terugdacht toen ik voorwerk deed voor dit artikel. Hoe belangrijk is het als onze vakantie ook echte ontspanning biedt? Als we met een opgeladen batterijtje thuiskomen? Waarom moeten we zoveel van onszelf, zélfs op vakantie? Móet je genieten? Nee, maar het is zeker goed om de boel eens even los te laten en echt tot rust te komen. Maar hoe doe je dat…?

 1. Zet je out-of-office 1 dag vóór vertrek aan tot één dag na terugkomst. Als je dus op maandag vertrekt, en je werkt vrijdag nog, zet dan in je out-of-office dat je na donderdag niet meer telefonisch bereikbaar bent. Je hebt dan nog een volle dag om zaken af te ronden. Hetzelfde geldt voor de eerste werkdag ná je vakantie: je hebt dan een werkdag in alle rust om je opgelopen mail te beantwoorden.
 2. Laat je naasten weten dat je weg bent. Je houdt van haar, maar je mams hoeft je nu even niet te bellen. Jij belooft een berichtje te sturen als je veilig aangekomen bent, ja mam, ja echt, moet hangen nu, doei. 
 3. Schiet niet in de stress met inpakken. Je zal wellicht iets vergeten, maar zo lang dat niet je bril op sterkte of medicijnen is, komt het helemaal in orde. Doe voordat je de deur op slot gaat de P&P check: paspoort ✔ en pinpas ✔.  Meer heb je feitelijk niet nodig. Minimalisme pur sang 😉
 4. ‘Bestel’ de schoonmaakster één dag voor thuiskomst. Of vraag de buurvrouw de ramen even open te zetten (en weer dicht te doen). Dan kom je in een fris en schoon huis thuis wat niet ruikt naar er-is-hier-drie-weken-niemand-geweest.
 5. Ga op in het moment. Oké, teiltje voor de term, maar de gedachte is goed. Waar je ook bent, probeer er helemaal ‘te zijn’. Zet je zintuigen af en toe even op ‘max’. Of dat nu luieren in het zwembad of boodschappen doen in een onbekende supermarkt is. Spreek uit (of merk het van binnen op) wat de omgeving met je doet, hoe de zon op je huid voelt, dat dit kaasje en dit wijntje samen helemaal het einde is en dat luieren in een hangmat echt de allerbelangrijkste activiteit is van vandaag.
 6. Doe aan journaling. Da’s een hip woord voor een dagboek bijhouden. Een reisdagboek met je ervaringen, het weer, je locatie, maar ook grappige uitspraken van je reisgenoten, hoe vies het campingtoilet was. En eindig elke dag met drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Maak foto’s als je het leuk vindt.
 7. Plan zo min mogelijk. Voor mij was vroeger “we gaan rijden en we zien wel waar de zon schijnt” zo ongeveer het ergste wat je kon zeggen. Wát? Geen voorpret? Geen weken van tickets uitzoeken, hotelprijzen vergelijken en activiteiten plannen? Nee. Anno 2018 – met zo’n beetje overal internet – is dat echt niet meer nodig. Leidt alleen maar tot FOMO.
 8. Ga op ‘social media strike‘. Geef aan vrienden en familie door dat je twee weken niet op Whatsapp, Snap, Facebook en Insta te vinden bent (post geen ‘ik ben weg doeiii’ berichtje op je openbare social kanalen, da’s alleen handig voor inbrekers!). Is een strike van twee weken te lang? Probeer dan de weekenden te skippen. Zet in ieder geval je notificaties uit.
 9. Leef simpel. Basic, of misschien zelfs sober. Kook met 3 of 4 ingrediënten. Neem alleen gezichtscrème, antizonnebrand en mascara mee op reis. Verdeel taken. Doe een wasje met de hand. Lees dat boek uit wat al zo lang op je nachtkastje ligt te verstoffen.
 10. Haal vaker je schouders op. Op vakantie gaan de dingen zelden zoals gepland. Dus zeg ik: plan gewoon minder (6) en maak je minder zorgen. Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Leven en laten leven enzo. De leukste dingen gebeuren vaak onverwachts, zeker als je ervoor open staat. En soms is het misschien ook even k#t, vooral als je bagage nog op Schiphol staat of als je surfboard tegen je hoofd klapt. Vakantie is het moment om de teugels eens wat minder strak te hebben staan: die klap van dat surfboard heeft de 12-jarige mij wél mooi m’n eerste vakantieliefde opgeleverd 😉 Worry less, smile more.

Ben jij een sublieme vakantiegenieter of moet alles eerst ‘af’ zijn? Wat is jouw mooiste vakantieherinnering?

xAnja

 

Meer lezen?

Anja

12 reacties op ‘10 Tips om écht tot rust te komen op vakantie

 1. Ik heb nog een tip: Ga ergens waar er geen wifi is, of heel slecht bereik, dan zal je al automatisch drie van de 10 afvinken. :-p

  Ik ga regelmatig naar Azie voor vakantie/familie bezoek, daar in het plateland bestaat wifi bijna niet en het bereik is altijd slecht. Dus het wordt altijd een soort geforceerd “offline” vakantie. Het is frustrerend om eens jouw email te proberen te checken. Na een dag of drie wordt je al gewend aan de nieuwe ritme van geen emails, geen social media en een dikke boek lezen om de tijd te doden. Heerlijk is dat!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha, wat een onwijs leuk artikel met goede tips! Ik was voorheen altijd héél slecht in vakantie vieren. Dingen van thuis loslaten vond ik een enorme uitdaging en ik heb zelfs weleens de scriptie van een vriendin nagekeken tijdens een stedentrip. Hele avonden was ik daaraan kwijt. Inmiddels gaat het me gelukkig een stuk beter af en kan ik wel echt genieten. Wat vooral helpt, is dat ik mijn werk helemaal achter me heb gelaten, nauwelijks op WhatsApp zit en hier leef met een beperkt aantal spullen. Vanochtend moesten we bijvoorbeeld om half zes al de deur uit, omdat we een mooie plek wilden zien die 3 uur treinen bij ons vandaan ligt. Normaal gesproken zou ik ’s ochtends mailtjes willen beantwoorden, alles last-minute moeten inpakken en dan door de op het laatste moment kwijtgeraakte spullen nog net niet de bus missen, waarna ik in de bus op op mijn laptop nog gehaast iets afmaak waar ik mee bezig was. Nu had ik alles al klaarliggen, konden we rustig wandelen naar het station en was ik in een half uur klaar met ontbijten, aankleden en me opfrissen. Om vervolgens in de trein heerlijk half in slaap te vallen en een boek te lezen. Wat een vakantie al niet met je doet! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.