Je verjaardag vieren, maar dan minimalistisch (1)

Nog 11 nachtjes slapen en dan ben ik jarig. Daar hoort natuurlijk een feestje bij. Ik doe het dit keer zelfs in tweevoud: ik ga eerst met de lief een weekendje weg en twee weken daarna – heb je als je altijd jarig bent in de zomervakantie – vier ik het met een klein groepje familie en vrienden.

Bij een verjaardag denkt iedereen aan ballonnen, slingers, kaarsjes op de taart en cadeaus… allemaal dingen die zorgen voor extra spullen in huis, die je dus maar een paar keer per jaar gebruikt. Niet erg minimalistisch. Maar een feestje moet natuurlijk wel een beetje aangekleed, daar worden we vrolijk van.

Gelukkig zijn er meer manieren om je verjaardag tot een speciale dag te maken. En komen ze niet allemaal met een lading extra prulletjes. Vandaag mijn eerste rijtje tips, zowel van toepassing als jij de jarige bent of wanneer jij voor de jarige het feestje wilt organiseren. Deze eerste tips gaan over versiering en decoratie.

Maak leeg

Hoe leger een ruimte is, hoe meer de decoratie die je wél toevoegt, opvalt. In een ruimte vol prullaria zal een letterslinger niet echt opvallen. En een bos bloemen op een verder lege tafel ook. Dus: ruim eerst op, verwijder overbodige dingen. Kunnen ze ook niet omvallen. Een huis vol visite is al druk genoeg!

Ballonnen

Aan de ene kant zijn ballonnen heel minimalistisch: je hebt instant een party-sfeer en ze lopen weer leeg – dus blijven er geen prulletjes achter die dan weer in een tas ergens op zolder belanden. Maar het is ook ontzettend on-duurzaam: een zakje vullen met lucht, wachten tot ‘ie leegloopt en het zakje dan weggooien. En dat dan 20 keer ofzo, met gekleurd rubber… rare gewoonte eigenlijk hè. Ik zeg: skippen.

Als je toch heel blij wordt van zulke feestdeco, kies dan voor papieren honeycombs als alternatief.

Slingers

De gekleurde varianten (denk: bloemetjespatronen, vlaggetjes…) komen meestal in papier of plastic. Die van papier gaan meestal niet vaker dan twee keer mee, dan scheuren ze. Die van plastic gaan langer mee, maar zijn qua productie minder milieuvriendelijk. Een slinger van stof kan een optie zijn. Je ziet ze steeds vaker bij winkels zoals Hema en als je een beetje handig bent met de naaimachine, kun je er zelf één maken met restjes textiel, oude theedoeken, oud beddengoed…

[Edit] Een paar super-tips van lezers/volgers:

 • Gebruik kerstlampjes ter decoratie. Eventueel met wat vrolijke fröbels eraan (tip van Janne)
 • Een gekleurde lampionslinger voor op balkon/terras kun je ook binnen hangen (tip van Adine)

Uit onderzoek blijkt dat mensen die vaker hun verjaardag vieren, ouder worden. *gniffel*

Een ander alternatief is een letterslinger van karton, waarbij je de letters aan elkaar maakt met splitpennetjes (herinnert u zich deze nog?). Je kunt er vrijwel alle combinaties mee maken, van “Hoera Puck is jarig” tot “Het leven is een feestje” 🙂 En als je ‘m netjes bewaard, gaat ‘ie jaren mee. Is ‘ie kapot? Dan mag het bij het oud papier voor recycling.

Zin in freubelen? Maak zelf slingers van karton, restjes oud papier en een paar touwtjes. Of ga een dagje naar het strand, verzamel schelpen en maak daar een slinger van. Knip hartjes uit stukjes krant en hang ze aan een lijntje… zie ook mijn Pinterest board.

Wegwerpservies

Ik heb niet veel servies in huis – #minimalist – maar haal veel plezier uit koken. Mijn verjaardag vier ik met een uitgebreid diner met 10 gasten. Ik wil geen uitzet voor 10 of 12 man in huis hebben, dus kies is voor wegwerpservies. Ook als je ‘alleen’ taartvisite krijgt, heb je waarschijnlijk niet altijd schaaltjes genoeg. Maaarrr… als ik dan voor wegwerp ga, dat wordt niet van plastic. Ten eerste doe ik aan Plastic Free July mee en ten tweede: ik vind die plastic bordjes echt zo armoedig staan.

Je kunt tegenwoordig kiezen uit heel veel soorten natuurlijke materialen, die geheel of grotendeels composteerbaar zijn. Denk aan bamboe, karton, FSC hout, suikerriet en PLA (van maïs). Mijn verjaardagsetentje had al een tropisch tintje, en daarom kies ik voor… servies van palmblad! Hoe gaaf is dat!

Bloemen & groen

Zijn de planten niet helemaal jofel meer? Dan is misschien een nieuwe aanwinst precies dát wat de kamer (quite literally) opfleurt. Een simpele bos zonnebloemen geeft een heerlijk effect. Ook leuk: een aantal kleinere glaasjes/vaasjes door het huis met verschillende bloemtakken.

Kaarsjes

En als je dan toch aan je milieukarma werkt, neem dan niet die kaarsjes uit de supermarkt voor op de taart, maar kies voor kaarsjes van bijenwas. Die zijn superfijn voor binnen en blijven langer branden dan alleen van de keuken tot aan de tafel. Ze zijn niet gekleurd, dus misschien moet je de taart dan nog wat opfleuren met extra lekkernijen van marsepein, eetbare bloemen of chocola… hmmja dat zou natuurlijk wel een ramp zijn 😉

Gebruik wat je hebt

De letterslinger noemde ik al, maar misschien staat er ook wel zo’n hippe light-box thuis. Zet er een grappige tekst op. Misschien ligt er nog ergens een stola van gekleurde veren op zolder (wie heeft het niet liggen 😛 ) of ligt er nog een setje servetten in de kast. Kijk wat je in huis hebt en gebruik het!

Visuele inspiratie vind je in mijn speciale Pinterest board. Van de week volgt deel 2: hoe maak je je verjaardag speciaal zonder extra spullen? Hoe vier jij je verjaardag het liefst?

xAnja

 

Meer lezen?

Anja

44 reacties op ‘Je verjaardag vieren, maar dan minimalistisch (1)

 1. Weet je wat óók kan, in plaats van wegwerpservies? Gewoon één of twee bezoekers vragen of ze bordjes etc mee willen nemen.
  Ik doe dat al jaren. Geen enkel probleem en erg duurzaam…. Wel effe afwassen voor je ze terug geeft dus een extra reden om je buren uit te nodigen… 🙂

  Like

  1. Goed idee! Met familie van verder weg wat minder makkelijk, maar inderdaad: je kunt natuurlijk ook gewoon wat lenen bij de buren (ook al nodig je hen niet direct uit). Leuke tip!

   Geliked door 1 persoon

 2. Goede en ook een paar verrassende tips! Ik leen alleen liever servies, want wegwerp blijft wegwerp. Leen van gasten of gewoon van de buren. Eventueel via Peerby. Zo heb ik altijd genoeg zonder al te veel zooi. Daarnaast probeer ik eten zonder te veel afval te serveren. Ik kook vaak voor iedereen en maak dan het liefst alles zelf. Qua hapjes zijn eigen dips met groenten, brood van de Turkse supermarkt en popcorn uit de pan een stuk minder afvalproducerend dan chips. Nootjes kunnen in een eigen bakje van de markt, water met smaakjes en eigen limo scheelt frisdrank, kies bier met statiegeld. En watermeloen is het ideale toetje in de zomer! Ohja: vraag om uitjes als iemand een cadeau wil geven. Van de bioscoop tot een treinkaartje, wadlopen tot een nachtje weg.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een leuk onderwerp voor een artikel! Er zitten echt slimme ideeën tussen. Ik krijg direct zin om zelf een slinger in elkaar te fröbelen 🙂 Wat ook helpt, is om van tevoren te vragen wat mensen het liefst drinken. Dat deed ik laatst bij twee vriendinnen die ik nog niet eerder bij mij thuis op visite had gehad. Daardoor had ik qua drinken precies in huis wat mensen lekker vinden en bleef ik niet zitten met allerlei onaangebroken flessen 😉 Werkt natuurlijk alleen als je niet 20 mensen uitnodigt met ieder een eigen favoriete drankje 😛

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.