Een minimalistisch verlanglijstje, kan dat? + Mijn cadeauwensen

Mijn zusje is in ons gezin overduidelijk de Sinterklaas-fan. Half oktober was het alweer zover en stelde ze dé vraag: wat doen we met Sinterklaas? Hoewel we vroeger nog wel eens aan spelletjes en surprises en frummel-cadeautjes deden, was iedereen het er snel over eens dat de (bijna) volwassenen lootjes zouden trekken. Wel mét gedicht uiteraard.

Simpel, leuk en ontspannen. My kind of Sinterklaas.

Een dag later (zo punctueel, mijn zus, echt!) kwam de mail van Lootjestrekken.nl en mocht ik mijn wensen doorgeven. Een issue voor mij als minimalist? Als minimalist héb je toch helemaal geen wensen?

Oh. Echt wel.

Een eeuwig verlanglijstje

Ik heb zelfs het hele jaar door een Pinterest-album met een paar wensen. Dingen die ik tegenkom, boeken die ik leuk vind, geuren die fijn zijn. Als ik bijna jarig ben of als de feestdagen voor de deur staan en zelfs als ik mijzelf een extraatje wil geven, kijk ik naar dat lijstje. Sommige dingen haal ik er ook weer af. Maar meestal heb ik dan wel een paar ideeën.

Minimalistische cadeaus

Ik snap het wel hoor, als je bewust leven belangrijker vindt en midden in je opruimproces zit, zit je misschien helemaal niet te wachten op hele leuke, maar ‘verplichte’ cadeaumomenten. Dus tip ik de volgende dingen die je op je lijstje kunt zetten / kunt vragen, zonder dat ze al teveel extra ongewenste shizzle met zich meebrengen:

 • Iets praktisch

Ja, deze is best een open deur. Het is het gemakkelijkst om iets op m’n lijstje te zetten wat ik regelmatig gebruik. Favo doucheschuim, mascara of geurkaars. Als je trouwens een hobby hebt, kun je daar spullen voor vragen.

 • Iets van de verlanglijst / wat je zelf al wilde hebben

Denk: hoe kan Sint of de Kerstman jou sponsoren in geplande of grotere aankopen?

 • Een cadeaukaart

Ik weet wat je denkt: saai, voorspelbaar. Ja, oké, deze behoeft weinig uitleg en lijkt een beetje op optie 1 en 2. Denk: ik heb nieuwe sokken nodig en dus zoek ik een winkel waar ik goede sokken kan kopen en vraag ik daar een bon van. Easy peasy!

 • Iets eetbaars of ‘lekkers’

Je favoriete koffie of thee, die nét wat duurder is en je af en toe voor jezelf koopt. Goede chocolade. Marsepein van de bakker. Bokbier of een goede wijn. Of: een biobox of HelloFresh box! Ik kook graag en dus maak je mij blij met kruiden of mixen. Heerlijk genieten dankzij de gever en het is ook zó weer je huis uit.

 • Een bon/cheque voor een uitje

Hoe goed bedoeld ook, met bovenstaande opties haal je nog steeds íets in huis. Als je dat liever niet hebt, kun je om een ervaring vragen. Concertkaartjes. Een museumjaarkaart. Toegang tot een Escape room, tegoedbonnen voor een high tea of een ontspannende massage.

 • Geld voor een goed doel

Wij ‘doen aan Sint’ voor een klein bedrag en dat maakt dit punt wat lastig. Maar als je blij bent met wat je hebt en je niet iets hoéft te krijgen voor jezelf, kun je aan Sint / de Kerstman vragen om een donatie in jouw naam. Hoe leuk is het om te weten dat er iemand geholpen is met “jouw” cadeau? Met de GoedeDoelenMonitor kun je verschillende goede doelen met elkaar vergelijken en een goed doel kiezen wat bij je past.

Op mijn lijstje

Mijn online verlanglijstje bevat nu 5 dingen. De kans dat ik ze allemaal krijg is zeer klein, want we kopen dus cadeaus voor een klein bedrag en de meeste losse dingen kosten al dat hele bedrag. Zo krijg je dus ook nooit teveel, haha. Op mijn lijstje staan:

 • Rosemary & Thyme geurkaars, Dille & Kamille
 • Cal Newport’s boek: Diep Werk
 • Meraki Sand Dunes afwasmiddel
 • Meraki Nordic Pine geurkaars of geurstokjes
 • VT Wonen cadeaukaart

Nu maar afwachten wat die goedheiligman voor me in petto heeft! Wat staat er op jouw verlanglijstje voor december?

xAnja

Meer lezen over het omgaan met verlangens en cadeau-momenten?

Dit bericht bevat affiliate links.