Recycle-Sint: een milieuvriendelijk en minimalistisch initiatief

Het is één van de dingen waar je tegenaan loopt als ouder: de kinderkamers en de speelgoedhoek zijn al overvol en met de helft spelen ze niet. En aangezien Sinterklaas echt het feest van de geschenken is, valt het niet te omzeilen dat je huis ná 5 december wéér voller staat.

Want je wilt ook niet dat je kind/buurkindje/neefje/nichtje niets krijgt op Pakjesavond en je wilt anderen en jezelf de kans niet ontnemen om ze iets cadeau te doen.

Niet kopen maar ruilen

Dat moet anders kunnen, toch? Enter: de “Recycle Sint“, die organiseert namelijk speelgoedruilmarkten door heel Nederland – en dit jaar alweer voor de zesde keer op rij. In plaats van al het speelgoed nieuw te kopen voor je kids/neefjes/nichtjes kun je hier terecht voor een tweedekansje.

Misschien is jouw kleintje de Duplo voorbij en ben je op zoek naar wat Lego? Sint vieren op deze manier maakt het een stuk duurzamer en goedkoper. Het is natuurlijk ook minimalistisch: in plaats van iets erbij (of dat nu voor je eigen kids is of voor je neefje/nichtje/buurkindje) ruil je het om voor iets anders. Daarom vind ik het belangrijk om dit initiatief in de spotlights te zetten.

Speelgoedruilmarkten

Er komen nog zeker 25 Recycle Sint ruilmomenten aan, verspreid over heel Nederland. De plaatsen en data daarvan vind je hier. Is er geen Recycle Sint speelgoedruilmarkt in jouw omgeving gepland, dan kun je er zelf ook hulp-recycle-sint spelen en er één organiseren. Op de website vind je daar een speciale toolkit voor.

Recycle Sint is een initiatief van Branding a Better World, een organisatie die zich inzet voor maatschappij en milieu door bedrijven en organisaties te koppelen aan een specifiek thema. Over deze bijzondere Sint-actie schrijven ze zelf: “we willen laten zien dat ruilen ook een slimme en handige optie is. Kinderen blij met hun nieuwe speelgoed, ouders blij met een opgeruimd huis en lagere uitgave en we belasten het milieu een stuk minder door niet mee te doen aan overconsumptie.”

Prima plan. Ik zeg doen! Kende jij dit initiatief al?

xAnja

 

Meer lezen over minimalisme en de feestdagen?

 

Anja

10 reacties op ‘Recycle-Sint: een milieuvriendelijk en minimalistisch initiatief

  1. Wij hebben een paar jaar geleden “recessiesinterklaas” gevierd. Niet uit minimalistisch oogpunt maar meer uit budgetoverwegingen. We hebben lootjes getrokken en de bedoeling was om een item uit je huis te zoeken wat je niet zelf meer gebruikte maar waar je “lootje” wel iets aan had in te pakken en met een spectaculair gedicht erbij cadeau te geven.
    En wat bleek? Het was de leukste sint ooit! Echt enorm gelachen om de inventieve cadeaus en gedichten. En als ik er nu over nadenk: heel minimalistisch 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.