Hoe geef je een waardevol en zinvol cadeau?

Eén van de belangrijkste stappen die je kunt nemen in een minimalistische leefstijl, is voorkomen dat er meer spullen in huis komen. Nou da’s lekker hè, in de tijd waarop we elkaar massaal cadeaus geven. Ik kan me voorstellen dat dat lastig is, zeker als je van het kaliber ‘ik heb al alles wat m’n hartje begeert’ bent.

Vorige week schreef ik over mijn decemberwensen. Erg spannend zijn ze niet en ik kan ook heel goed zonder de vervulling van deze wensen. Natuurlijk is het leuk om elkaar iets te geven, om waardering uit te spreken, elkaar te verrassen. Dus nee, hier vandaag geen betoog om het hele cadeaugebeuren per direct te cancellen. Het is heel belangrijk om momenten met elkaar te beleven en elkaar iets te geven hoort daar vaak ook bij.

Maar dan het liefst wel iets wat ook echt waardevol, nuttig, belangrijk, mooi/plezierig en/of zinvol is voor de ontvanger, toch?

‘Anders’ geven

Laten we elkaar het betere soort presentjes geven, een stuk vrolijkheid en blijdschap brengen en waarde toevoegen aan het leven van de ander. En fyi, dat hoeven echt niet altijd dingen (items) te zijn. Maar hoe weet je wat je wél het beste kunt geven? Vandaag een artikel om je op weg te helpen.

Luisteren

Als er verlanglijstjes worden uitgedeeld, “luister” daar dan naar: dat zijn kennelijk de producten/zaken waar de ontvanger op zit te wachten. Hij/zij weet dat meestal zelf het beste. Zijn er geen wensen bekend, houd in de komende weken dan je oren extra open. Beantwoord vragen als:

  • Hoe ziet het dagelijks leven voor deze persoon eruit? Welke passie(s) heeft hij/zij? Welke liefhebberijen? Wat is zijn/haar een onvervulde wens?
  • Waar loopt hij/zij in het dagelijks leven tegenaan? Waar wordt hij/zij blij van (materiële of immateriële zaken)?

Dat geeft je waarschijnlijk al een aantal cadeau-ideeën. Je kunt natuurlijk ook een beetje wat rondvragen: bij de partner van de ontvanger, broer/zus, vriend of vader/moeder voor suggesties. Of ga full 007 mode en kijk op zijn/haar sociale media.

Altijd-goed-ideeën

Hieronder een lijstje met cadeaus die vrijwel op iedereen van toepassing zijn – en die waarschijnlijk zelfs heel welkom zijn. Het zijn cadeaus die weinig tot geen extra (onnodige) items in huis brengen, maar wel een flinke dosis blijdschap en dankbaarheid:

  • ‘Tijd’ en/of een ervaring geven

Een familiediner voor opa en oma en de kleinkids. Een vriendinnendag. Een koffiedate. Een avondje gezelschapsspellen in verkleedkleren spelen: het zijn momenten waar men later van zal zeggen “weet je nog…?!”. ’n Veel beter cadeau dan een douchegel-pakket. Bedenk je een presentje voor iemand met kleine kinderen, dan is een avondje babysitten waarschijnlijk één van de fijnste geschenken.

  • Gepersonaliseerde cadeaus

Sommige producten gebruik je elke dag, hoe minimalistisch je ook leeft. Fotocadeaus zijn een leuk idee: denk aan een mok met foto of een agenda voor 2019 vol leuke kiekjes. Voor kleintjes kun je boeken bestellen, met een verhaal waarin zij zelf een rol spelen. Ook een koffiebeker of telefoonhoesje kan gepersonaliseerd worden met naam of een quote. Er is echt heel veel te kiezen.

  • Waardebonnen/cadeaubonnen

Alles variërend van een zelfgemaakte cheque om eens voor de ander te koken tot de oldskool boekenbon: met bepaalde bonnen maak je iedereen blij. Andere altijd-goed kaarten: bloemenbon, dinerbon, bladcadeau, nationale entertainment card, bioscoopbon, kunst & cultuurkaart, sauna & wellnesskaart, kappersbon. Zelfgemaakte cheque-ideëen: avondje oppassen, samen een dagje weg, een massage aan huis…

  • Een brief, gedicht of video

Een mooie brief of gedicht waarin je de ontvanger bedankt voor het afgelopen jaar en de leuke dingen samen, eventueel met foto en/of flesje wijn, zal door iedereen gewaardeerd worden. Ook leuk: een filmpje/video van de mooie momenten van het jaar. Of bijvoorbeeld een diavoorstelling om iemand extra mee in het zonnetje te zetten: pap, de allerbeste timmerman van de wereld. Inclusief foute foto’s natuurlijk.

  • Iets voor één avond

Een boek om te lezen met thee en chocolade. Een film om te bekijken en magnetron-popcorn. Een gezichtsmasker, lippenbalsem, wat kleine crèmetjes en wat lichte snacks: genoeg leuks voor een avondje genieten. De film en het boek kunnen weer gedoneerd worden – een prachtig voorbeeld van pay-it-forward:

Pay it forward: het principe van het doorgeven van goede daden, in plaats van iets terug te doen voor de originele gever. Zo ontstaat er een ketting van goede daden.

  • Iets voor een ander

Waarom niet een bedrag doneren in naam van de ontvanger? Vrijwilligerswerk doen voor een doel dat hij/zij een warm hart toedraagt, zoals een dagje meedraaien in de kantine van de sportclub? Je kunt ook een toilet kopen voor iemand aan de andere kant van de wereld. Of je overbodige spullen verkopen en ze doneren aan het goede doel van de ander.

  • Services

Een abonnement op een tuinman. Netflix. De glazenwasser voor een jaar vooruit betaald. Spotify. Een pedicure-afspraak. Een favoriet magazine elke maand op de mat, zonder de zorg dat ‘ie ook weer opgezegd moet worden. Een Hellofresh- of andere maaltijdbox elke maand. Hoe fijn is het als er iets leuks of handigs voor je geregeld is, waar je tot vér na december plezier van hebt!

  • Bloemstuk of boeket

Hoe vaak koop je een bloemetje voor jezelf? Bloemen zijn niet goedkoop en worden daarom als luxe en verwennen gezien. Hang er een mooi kaartje aan of doe er een persoonlijke brief bij (zie boven).

Waarde i.p.v. euro’s

Zo, dat zijn wel weer een heleboel ideeën en suggesties. Hoop dat je er iets tussen vindt wat je aanspreekt. Ik zou het tof vinden als je me laat weten wat jouw gedachten zijn bij het geven van cadeaus en of je er hetzelfde instaat als ik. Denk deze kerst niet aan de euro’s die je spendeert, maar aan de waarde die je brengt. Aandacht is namelijk onbetaalbaar 🙂

Fijne feestdagen alvast,
xAnja

Meer lezen over de feestmaand en minimalisme?

Foto van Dakota Corbin
Anja

12 reacties op ‘Hoe geef je een waardevol en zinvol cadeau?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.