Een les in kerstversiering

In mijn blogbericht over de Christmas Clean-Out schreef ik over het van tevoren opruimen van je huis, en dan onder andere ook van je kerstdecoratie vóórdat je begon met decoreren. Welnu, dat advies volgde ik zelf niet op (*facepalm*). Het was hier ontzettend druk in de tijd tussen Sint en kerst, er moest nog van alles geregeld worden, ik moest nog naar het buitenland voor werk en -bam- ineens was het al kerstavond.

Vooraf nadenken

Wél dacht ik – zoals ik schreef in die clean-out blog – na over wat ik in huis had. Kon ik alles wat ik in de berging had liggen benoemen? Welke items vond ik bij onze kerst passen? Welke zou ik graag weer in de boom willen stoppen? Ik maakte er een lijstje van terwijl ik in een overvolle trein van Utrecht naar Rotterdam zat stond. Je begrijpt, het was maar een kort lijstje. Maar het gaf me duidelijkheid en ik dacht met plezier terug aan een aantal zaken die er sowieso wél in zouden moeten – onze boom is eigenlijk een soort levend boek vol herinneringen. Er is een hanger uit Bolivia, en een Delftsblauwe bal (waar de lief jaren studeerde). Een met de hand geblazen Deense vlag, van ons eerste meidenweekendje weg. Een wit vogeltje, die altijd boven in de boom moet, want dat hadden mijn ouders ook altijd…

20180107_114657 (2).jpg

Minimale Deco

Het resultaat was een mooie, echte boom met een handjevol ornamenten. Geen slingers, geen engelenhaar, geen spuitsneeuw. Hij was nog nooit zo leeg geweest, maar complimenten kreeg ik volop. Drie meter hoog was ‘ie. Je zag zo pas echt hoe mooi de boom was – en het was ook echt een mooie met al z’n fiere takken. We gaan er nog één keer plezier aan beleven met een buitenbarbecue. Er hing in de woonkamer ook een kerstster (met lampjes) en er stond hier en daar wat kerstdeco op tafel. Vlak na kerst, met de ogen op het oudejaarsfeestje, was dat allemaal al vertrokken. En toen besefte ik me dat dat allemaal ook niet nodig was. De versierde boom was mooi genoeg.

Opruimen en wegdoen

Gisteren (zondag) had ik eindelijk tijd om hem af te tuigen. Het werd ook wel tijd. En toen had ik me ook voorgenomen om te beslissen welke decoratie ik zou houden en wat niet. Toen ik verhuisde in het voorjaar van 2016, ging ik al van 5 naar 3 dozen met kerstdecoratie. Inmiddels zitten we op één kerstballenopbergbox (en die is niet vol) en één doos met andere decoratie (en die is ook niet vol). Wat ging er weg? Veel van wat je ziet op de zwart-wit foto. Ik ben blij dat ik nu al een poosje minimaliseer en het wegdoen me makkelijker afgaat. Ontspullen is echt een beetje zoals spieren opbouwen in de gym. Het was eigenlijk totaal geen opgave, op een paar kleine dingen na. Er zit ook geen druk achter, ik kan het altijd volgend jaar weer minimaliseren. Wat ging er niet weg? Het kerststalletje van mijn opa. Het is niet echt mijn stijl, maar ik wilde hem niet kwijt. Misschien doneer ik hem volgende kerst aan iemand anders in de familie, bij wie het wel past. Mijn zachte kerstmuts gaat ook niet weg, hij hoort bij de rituelen van kerstboom optuigen en kerstfilms kijken. Ik draag ‘m echt, binnen en buiten.

De kat en de lege dozen: “waarom stop je hier eigenlijk wat in, human?”

Tegen de lief verkondigde ik trots: “ik heb dit jaar helemaal niets nieuws gekocht”, maar daarna bedacht ik me dat dat niet waar was (en hij corrigeerde me ook, haha). Ik heb één bal, in de stijl van ons huidige huis en met het adres erop, gekocht. En een nieuwe piek. Je begrijpt dat dat andere jaren behoorlijk anders was. Dat zit er dus nu in twee dozen. De overige spullen gaan naar een goed doel – ze zijn allemaal nog mooi en compleet, ik wil ze graag recyclen. Basisscholen, KDV’s en peuterspeelzalen hebben je kerstspullen bijvoorbeeld ook graag, ze hebben daar bijna geen budget voor. En anders de kringloop natuurlijk.

20180107_122042 (2)

Minimal-les

Het was een mooi lesje praktisch minimaliseren. Ik weet weer waarom ik de bepaalde ornamenten in huis heb, heb herinneringen opgehaald en bewust keuzes gemaakt. De paar items die erin stonden, trokken de aandacht. Net als de boom zelf. Een mooi, rustig geheel. Very kerst-proof én minimalistisch.

Zo, en dan nu weer over tot de orde van de dag. Het is januari – tijd voor de goede voornemens. Hebben jullie ze nog? Ik ga gewoon lekker door, met hier en daar een lunchprepje.

Happy Monday,

xAnja

 

Anja

7 reacties op ‘Een les in kerstversiering

  1. Dat heb je lang volgehouden met die boom! Maar als ie zo lekker simpel doch mooi is is dat ook makkelijk vol te houden. En prachtig knetterend laaiend vuur straks, die droge kerstboom 😀

    Like

    1. Ja, ik was ‘m uiteindelijk ook wel een beetje zat, maar de tijd ontbrak. En inderdaad, het is echt zo’n sprookje om zo’n knapperig vuur te hebben en van je warme choco te sippen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.