Digital Detox 2: zelf de smart-one zijn

Yes, vandaag een nieuw onderdeel van de Digital Detox, het vervolg op deel 1 hadden jullie nog van me tegoed. En eerlijk is eerlijk, deel 1 was veel makkelijker om te schrijven. En om te doen. Daarin schreef ik namelijk over het schoonmaken van je mobiele telefoon, zowel aan de binnen- als buitenkant en over het meer mindful maken van je telefoon door o.a. het uitzetten van notificaties pushberichten en geluidjes.

‘We live in an era of smart phones and dumb people’ – Onbekend

Maar het was óók mijn wens om beter om te gaan met mijn telefoon. Dat zou wat meer oefening vergen en is ook niet zo 1,2,3 met wat klikjes geregeld. Dat gaat om een handeling, iets wél of niet doen. Ik wilde er niet per se minder mee te pielen, al is dat wel het resultaat, maar het gaat mij erom dat ik mijn smartphone gebruik wanneer hij nodig is. Hem (haar?) wegleg wanneer ik van informatie voorzien ben, of wanneer het telefoongesprek afgelopen is. Eigenlijk om ermee om te gaan zoals ik met alle andere apparaten omga. Ik blijf ook niet met de waterkoker in mijn handen staan als ik al thee heb.

_MG_0231 (1)

Minder functies

De vergelijking met een waterkoker gaat natuurlijk niet helemaal op. Een waterkoker kookt water (oh ja joh) – een beetje gemiddelde mobiel is tegelijkertijd:

 • telefoon
 • agenda
 • bankier
 • berichtverzender
 • rekenmachine
 • adresboek
 • inbox voor email
 • fotocamera
 • wekker, klok, horloge
 • notitieblok
 • parkeerschijf
 • OV-planner
 • muziekspeler
 • videospeler
 • browser
 • routeplanner

en dan doe je er nog niet heel veel geks mee. Het is daarmee ook een hartstikke handig ding! Een multifunctioneel item, daar zijn minimalisten toch dol op! Ik kan er daarom heel rigide mee omgaan en zeggen dat ik cold-turkey niets meer doe met dat VERSCHRIKKELIJKE EN AFSCHUWELIJKE MODERNE GEVAAR – maar dat vind ik gewoon echt onzin. Ik ben heel blij met onze technologische vooruitgang, maar soms gaat het nét een beetje tegen ons werken. Gelukkig kunnen we zelf op de rem gaan staan. Daarom heb ik zelf dus gekozen om mijn mobiel net wat minder functioneel te maken. Je las mijn tips over apps verwijderen in deel 1. Zo heb ik er geen social media meer op (behalve Instagram, waar ik niets mee doe maar graag meer over wil leren…. *eyeroll*). Ik kan nog steeds bankieren met mijn foon en ik heb er een mindfulness app op. Ook ben ik fan van Pinterest – mijn inspiratieboard voor alles, zowel werk als privé. Maar mijn telefoon is niet langer mijn wekker of horloge. Mijn werk-email komt niet meer binnen op mijn mobiel. Minder functies = minder gebruik.

_MG_0232 (1).JPG

Handelingen

Maar laten we wel wezen, ons hoge gebruik van smartphones komt vooral omdat we het gebruiken als we ons vervelen, op ‘dodespelmomenten’. En omdat we het inmiddels zo gewend zijn. Dus zal er ook iets daarin moeten veranderen. Echte verandering komt door elke dag kleine stappen te nemen naar succes (woah, dat klinkt echt heel happy-mindful-goeroe-zen-master-achtig). Maar ’t is waar hè. En dus heb ik een lijstje met kleine stappen gemaakt waar ik steeds even naar teruggrijp:

 • Boodschappen doen zonder telefoon
 • Niet meteen je telefoon pakken na het wakker worden
 • Een dagdeel geen sociale media gebruiken
 • Een dag niets online plaatsen (blogs, statusupdates)
 • Vrienden bellen i.p.v. appen
 • Geen telefoon op tafel als ik eet
 • De telefoon buiten de slaapkamer opladen ’s nachts
 • Een reis in de trein/tram zonder m’n foon te checken
 • Telefoon checken op berichten (ik krijg geen alerts) op vaste momenten
 • Uit eten gaan / met vrienden afspreken zonder telefoon
 • Momenten kiezen voor social media gebruik (ik werk tot X, dan check ik YouTube)
 • Me afvragen waarom ik dit kanaal/deze app gebruik – wat is het doel? Daardoor kan ik ook gemakkelijker mensen ontvolgen of apps verwijderen.

Je kunt het ook heel extreem doen hè, a la ‘een dag spenderen met je telefoon uit’, maar dat vind ik een te grote stap, waarmee ik ook denk dat ik voorbij ga aan het doel: beter omgaan met m’n telefoon, niet “helemaal niet omgaan met m’n telefoon”. Dus is het hier practise as you preach en test ik bovenstaande opties zoveel mogelijk uit. Ik voel me al een stuk mindfuller 😉

Hebben jullie aanvullingen, andere tips? Vind jij jezelf telefoon-verslaafd? En is dat erg?

xAnja

Ps. steeds vaker maak ik zelf foto’s voor bij de blogberichten. Soms met m’n telefoon, maar deze zijn met mijn Canon EOS 1200D gemaakt. Hoe vinden jullie ze?

Anja

10 reacties op ‘Digital Detox 2: zelf de smart-one zijn

 1. Ik gebruik dat onding ook echt te vaak, haha. Enkel ’s avonds stoort het me soms wel, dus nu probeer ik wat meer te lezen ’s avonds. Maar op de trein of zo ergert het mij dan weer niet, dan heb ik toch niks beters te doen 😉 Bellen i.p.v. appen gaat wel echt nooit gebeuren bij mij, ik heb echt een gloeiende hekel aan bellen. Als in: als ik het kan uitstellen, dan doe ik dat. Echt te erg, hahaha!

  Like

 2. Succes, Anja! Ik zelf gebruik te telefoon niet zo heel vaak. Inderdaad, mail checken meestal. Soms gebruik ik het wel als krant (feedly) en heel af en toe als boek. Wel goed dat je de notificaties al uit hebt staan. Dat helpt zeker heel veel.

  Like

 3. Hehe, een dag je telefoon uit ‘heel extreem’. Living on the edge hier hoor 😉

  Maar succes ermee, wat bewuster ermee omgaan is wel beter dan hem op je hand geplakt hebben. Vind het heerlijk om zonder telefoon of camera op pad te zijn, een paar keer per week kijk ik instagram of pinterest en stuur ik wat berichtjes.
  Zo lang het een ‘gereedschap’ blijft en ik er prima zonder kan, vind ik het niet zo erg.

  Like

 4. Hele mooie foto’s!

  En inderdaad; dit is best een hele uitdaging. Het lukt me al wel wat beter de telefoon aan de kant te leggen, maar het gaat wel met vallen en opstaan. Bellen doe ik praktisch nooit, dus het is echt appen, mail kijken en wat rondsurfen. Het lijkt me mooi om weer wat meer focus/betere concentratie te krijgen, door minder digitaal te doen. Vandaag wat dat betreft een mooie oefening; mijn telefoonabonnement wordt omgezet, ik ben niet thuis en ik ben m’n nieuwe simkaart vergeten 😉 Best rustig, als je niet eens op je telefoon kunt kijken!

  Like

  1. Hahaha, dat is wel meteen een lekkere test ja. Benieuwd of je het dan weer gaat “inhalen”, dat merkte ik namelijk van mezelf. Zat ik na een werkdag gewoon bijna 45 min. “bij te lezen”…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.