Hoe geef je een écht waardevol cadeau?

Ongeveer twee weken geleden schreef ik een blogpost over het opmaken van een verlanglijstje. Wat zet je daarop als je liever geen nieuwe dingen in huis haalt, tevreden bent met wat je hebt? Daarin schreef ik ook dat ik nadacht over de andere kant: het geven van cadeaus. Met de feestdagen in aantocht geen overbodige luxe.

Ik kan me nog momenten herinneren waarop ik op 4 december om 5 uur ’s middags het winkelcentrum in vloog. Of ‘toch nog even een cadeautje wilde meenemen naar dat kerstdiner’. Dan werd het douchegel. Of een supermarktwijn. Een beter voorbeeld van ‘zo moet het niet’ bestaat niet.

Kopje op tafel met notitieboek

Waarde brengen

Het mooiste kado brengt letterlijk waarde in iemands leven. Ik vind het zo gaaf om zoiets te kunnen doen. Het geven van zo’n cadeau laat zien dat je je hebt ‘geconnect’ (is dat een woord?) aan deze persoon. Dat je er tijd en aandacht aan hebt gespendeerd. Zo’n cadeau versterkt dan ook de relatie die je hebt met de ontvanger. Figuurlijke waarde.

Als er geen sprake is van een verlanglijstje (of het is een verlanglijstje met veel te veel voor het budget), zal je zelf iets moeten kiezen/bedenken. Voor een waardevol en passend cadeau, heb je tijd nodig. Allereerst de tijd om te luisteren. Dat klinkt gezapig, maar houd je oren open als de persoon voor wie jij een cadeau wilt regelen spreekt. Daarmee kun je namelijk antwoord geven op de volgende vragen:

 • Hoe ziet het dagelijks leven voor deze persoon eruit?
 • Welke passie(s) heeft hij/zij?
 • Welke liefhebberij?
 • Wat is zijn/haar een onvervulde wens?
 • Waar loopt hij/zij in het dagelijks leven tegenaan?
 • Waar wordt hij/zij blij van (materiële of immateriële zaken)?

Toegegeven: als je een presentje voor je lief zoekt, zullen deze vragen makkelijker te beantwoorden zijn, dan wanneer je iets wilt aanschaffen voor je nieuwe schoonzus. Of verre nicht. Maar daar is een klein trucje voor… tegenwoordig hebben we namelijk (bijna) allemaal een online presence.

Met name Facebook is enorm handig als je zoekt naar waardevolle cadeau-ideeën. Bekijk eens wat de persoon in kwestie zelf schrijft, welke foto’s hij/zij plaatst, welke merken hij/zij volgt.

Via sociale media krijg je heel snel een goed beeld van iemand. Cadeau-ideeën volgen dan snel. Een drukke, werkende moeder heeft waarschijnlijk behoefte aan een gezins- of familyplanner. Of juist aan een meditatie-app. Een amateur-genealoog zal blij zijn met een voorouder-dna test.

Moet het een ding zijn?

Als je zelf de minimalistische stijl aanhangt, word je meer happy van een leuk uitje of een doe-ding dan van een materieel cadeau: een item, een ding. Onze levens en huizen zijn al vol genoeg. Waarom doen we dit dan andersom ook niet? Geef iets immaterieels waar je de ander blij mee maakt: een bioscoopbon, kaartjes voor een toneelstuk/voetbalwedstrijd of een app of online game.

Een Printscreen van mijn Pinterest Cadeau Inpak Ideeën Album

Aandacht voor details

Is het wel een ding waar je de ontvanger blij mee maakt? Niet iedereen is visueel ingesteld, maar iedereen houd van een mooi ingepakt kadootje. Ook hiermee laat je zien dat je tijd en aandacht geeft aan de ontvanger.

Ik gebruik graag passend cadeaupapier, in plaats van het geijkte winkelprintje. Niet zo creatief? Kies een cadeaudoos of -tas en strik er een mooi lintje om. Speciaal voor dit artikel heb ik een Pinterest album met minimalistische inpak-ideeën aangemaakt.

Een klein kaartje (of vooral in het geval van Sinterklaas of Valentijn: een persoonlijk gedicht) toevoegen aan je cadeau werkt ook magisch. Schrijf erin waarom je hebt gekozen voor dit cadeau of een persoonlijk woordje: waarom je de persoon waardeert. Een mooi citaat of een passende dichtregel kan ook.

Voor elkaar

Voor mij ligt er een ook een flinke (maar leuke!) taak, want ik ga dit jaar voor het eerst kerst vieren met mijn nieuwe schoonfamilie. En ook voor mijn eigen ouders en naaste familie wil ik dit jaar extra mijn best doen. Foto’s volgen in de komende tijd op mijn Instagram.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met cadeaus kopen. Heeft mijn artikel je geïnspireerd? Heb je nog suggesties voor mij?

xAnja

Verder lezen over dit onderwerp? Dat kan met mijn eerder genoemde blogpost over het schrijven van een verlanglijstje of het artikel over het wegdoen van sentimentele items, zoals cadeaus. Ga je in de shop-modus? Dan is het stuk over mindful shoppen wellicht een idee voor jou!

 

Anja

10 reacties op ‘Hoe geef je een écht waardevol cadeau?

 1. Ik vind een activiteit vaak ook veel leuker (mini-citytrip, toneelstuk, concert…). Ik heb ook wel een wishlist, maar het probleem is dat ik dat eigenlijk ook gebruik voor als ik zelf ga shoppen: “even kijken welke trui ik wilde in de Other Stories, oh die koop ik wel even en dan vergeet ik hem van mijn wishlist te halen, oh 3x raden wat ik dan voor mijn verjaardag krijg”. Mijn eigen schuld natuurlijk haha!

  Like

 2. Wat een leuk artikel. Kado’s geven en ontvangen is nogal wat namelijk. Veel mensen hebben moeite met het geven van een verlanglijst of juist een cadeau aan een ander. Ik ben ook zo’n iemand. Maar dit jaar heb ik mezelf geupgrade en een leuke cadeaus voor mijn moeder en vriend gekocht!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.