Je verjaardag vieren, maar dan minimalistisch (2)

Nog 6 nachtjes slapen en dan ben ik jarig! En zoals ik in deel 1 al schreef: daar hoort natuurlijk een feestje bij. Maar dan niet eentje met een huis vol prulletjes die je één keer gebruikt, zoals ballonnen, inpakpapier, slingers en plastic taartdecoratie.

Want dat is niet erg minimalistisch en ook niet erg eco-verantwoord en daar word ik niet vrolijk van. Maar van een feestje wel en dus geef ik er mijn eigen draai aan. Want er zijn gelukkig meer manieren om je verjaardag tot een speciale dag te maken. Vandaag deel twee: een écht feestje vieren zonder onnodige extra’s.

Creëer je eigen tradities

Hieronder staan een aantal ideeën om verjaardagsfeestjes te vieren, maar het belangrijkste is juist om na te denken over manieren waarmee je de jarige in het zonnetje zet, en dan op manieren die zij/hij prettig vindt. De slingers, het lang-zal-ze-leven en de taart hebben we ook ooit maar bedacht. Maak het relevant en feestelijk voor jóu en je feestgangers.

Feestelijke start

Begin je verjaardag meteen goed met een ontbijt op bed of een feestelijk gedekte ontbijttafel. Je favoriete afbakbroodjes, een vers sapje… Misschien kan er ook een bosje bloemen bij, zelf geplukt misschien? Daar heb je nog langer plezier van, dan alleen op de verjaardag.

Dress up

Voel je extra feestelijk door je feestelijk te kleden. Doe die mooie jurk aan, draag die chique schoenen, steek een bloem in je haar: whatever works for you. Is het écht een grote party, word je 18/30/50 en heb je niet iets speciaals in de kast? Dan kun je het ook lenen van een ander of huren bij een professioneel bedrijf. Da’s trouwens ook heel handig voor andere feestjes: of het nu om een galajurk of carnavalskostuum gaat: alles is te leen/huur!

Bel/Skype/Videochat

Er zullen mensen zijn die niet op je/de verjaardag kunnen komen, omdat ze ver weg wonen, bijvoorbeeld voor werk/liefde/studie. Het is een prima ‘excuus’ om weer een moment te nemen om elkaar te zien/spreken. Maar ook oma die niet zo goed ter been is, vind het vast tof om wat van je te horen en je drie kussen door de foon te geven.

Eet taart

Deze spreekt voor zich, toch 🙂 Neem de allerlekkerste, allerbeste, meest favoriete van de birthday girl/boy. Dat is nu eenmaal het recht van de jarige (lieve schat, als je dit leest, ik wil citroen-merengue). Maak er iets speciaals van door naar de (wat duurdere) bakker te gaan en het mooi te laten inpakken. Of bak zelf/samen een klassieker zoals appeltaart. (overigens: als jij gewoon een simpel stuk taart in je mond wilt stoppen zonder gedoe, prima hè 😉 ).

Cadeaus

Als je zelf minimalist(isch) leeft, dan wil je anderen niet opzadelen met extra’s waar ze niet op zitten te wachten. Maar ook als je iets cadeau wilt doen aan een minimalist, wil je de plank niet misslaan. Kies daarom iets wat nodig is. Iets van de verlanglijst. Weet je niet wat er op de verlanglijst staat? Dan zijn dit andere geef-ideeën:

  • Iets om op te eten
  • Het klassieke ‘envelopje’
  • Bloemen
  • Iets om te doen (tickets voor een concert, bioscoopbon, beautybon)
  • Abonnement (dierentuin, bibliotheek…)
  • Cadeaukaart voor een online dienst, app of game (Spotify, Kindle)
  • Een e-book
  • Donatie in naam van de jarige

Verwennen

Zeker als je niet voor fysieke cadeaus gaat, kun je de verjaardag speciaal maken met gezelligheid en andere vormen van verwennerij. Een massage bijvoorbeeld, of een candle-light dinner. Simpel en leuk: een picknick met je favoriete mensen, waarbij iedereen wat lekkers meeneemt. Heb je ook geen afwas nadien.

Wat mag er niet ontbreken op jouw verjaardag? 

xAnja

 

Ps. Op mijn verjaardagsartikel deel 1 kwamen een aantal hele leuke tips. Lees ze zeker ook even als je een minimalistische verjaardag aan het voorbereiden bent!

Nog meer lezen? Er is genoeg…