Je verjaardag vieren, maar dan minimalistisch (2)

Nog 6 nachtjes slapen en dan ben ik jarig! En zoals ik in deel 1 al schreef: daar hoort natuurlijk een feestje bij. Maar dan niet eentje met een huis vol prulletjes die je één keer gebruikt, zoals ballonnen, inpakpapier, slingers en plastic taartdecoratie.

Want dat is niet erg minimalistisch en ook niet erg eco-verantwoord en daar word ik niet vrolijk van. Maar van een feestje wel en dus geef ik er mijn eigen draai aan. Want er zijn gelukkig meer manieren om je verjaardag tot een speciale dag te maken. Vandaag deel twee: een écht feestje vieren zonder onnodige extra’s.

Creëer je eigen tradities

Hieronder staan een aantal ideeën om verjaardagsfeestjes te vieren, maar het belangrijkste is juist om na te denken over manieren waarmee je de jarige in het zonnetje zet, en dan op manieren die zij/hij prettig vindt. De slingers, het lang-zal-ze-leven en de taart hebben we ook ooit maar bedacht. Maak het relevant en feestelijk voor jóu en je feestgangers.

Feestelijke start

Begin je verjaardag meteen goed met een ontbijt op bed of een feestelijk gedekte ontbijttafel. Je favoriete afbakbroodjes, een vers sapje… Misschien kan er ook een bosje bloemen bij, zelf geplukt misschien? Daar heb je nog langer plezier van, dan alleen op de verjaardag.

Dress up

Voel je extra feestelijk door je feestelijk te kleden. Doe die mooie jurk aan, draag die chique schoenen, steek een bloem in je haar: whatever works for you. Is het écht een grote party, word je 18/30/50 en heb je niet iets speciaals in de kast? Dan kun je het ook lenen van een ander of huren bij een professioneel bedrijf. Da’s trouwens ook heel handig voor andere feestjes: of het nu om een galajurk of carnavalskostuum gaat: alles is te leen/huur!

Bel/Skype/Videochat

Er zullen mensen zijn die niet op je/de verjaardag kunnen komen, omdat ze ver weg wonen, bijvoorbeeld voor werk/liefde/studie. Het is een prima ‘excuus’ om weer een moment te nemen om elkaar te zien/spreken. Maar ook oma die niet zo goed ter been is, vind het vast tof om wat van je te horen en je drie kussen door de foon te geven.

Eet taart

Deze spreekt voor zich, toch 🙂 Neem de allerlekkerste, allerbeste, meest favoriete van de birthday girl/boy. Dat is nu eenmaal het recht van de jarige (lieve schat, als je dit leest, ik wil citroen-merengue). Maak er iets speciaals van door naar de (wat duurdere) bakker te gaan en het mooi te laten inpakken. Of bak zelf/samen een klassieker zoals appeltaart. (overigens: als jij gewoon een simpel stuk taart in je mond wilt stoppen zonder gedoe, prima hè 😉 ).

Cadeaus

Als je zelf minimalist(isch) leeft, dan wil je anderen niet opzadelen met extra’s waar ze niet op zitten te wachten. Maar ook als je iets cadeau wilt doen aan een minimalist, wil je de plank niet misslaan. Kies daarom iets wat nodig is. Iets van de verlanglijst. Weet je niet wat er op de verlanglijst staat? Dan zijn dit andere geef-ideeën:

 • Iets om op te eten
 • Het klassieke ‘envelopje’
 • Bloemen
 • Iets om te doen (tickets voor een concert, bioscoopbon, beautybon)
 • Abonnement (dierentuin, bibliotheek…)
 • Cadeaukaart voor een online dienst, app of game (Spotify, Kindle)
 • Een e-book
 • Donatie in naam van de jarige

Verwennen

Zeker als je niet voor fysieke cadeaus gaat, kun je de verjaardag speciaal maken met gezelligheid en andere vormen van verwennerij. Een massage bijvoorbeeld, of een candle-light dinner. Simpel en leuk: een picknick met je favoriete mensen, waarbij iedereen wat lekkers meeneemt. Heb je ook geen afwas nadien.

Wat mag er niet ontbreken op jouw verjaardag? 

xAnja

 

Ps. Op mijn verjaardagsartikel deel 1 kwamen een aantal hele leuke tips. Lees ze zeker ook even als je een minimalistische verjaardag aan het voorbereiden bent!

Nog meer lezen? Er is genoeg…

Anja

11 reacties op ‘Je verjaardag vieren, maar dan minimalistisch (2)

 1. Handige tips! Ik heb m’n ‘feestje’ zaterdag al gevierd, maar ben morgen écht jarig. Hier hangt een leuke gekleurde lampionslinger op zonne-energie, die ook gewoon de rest van de zomer (of herfst, winter, lente) kan blijven hangen. Feestelijk, maar ook langer bruikbaar. Goed en genoeg eten en drinken vind ik erg belangrijk en als cadeautje krijg ik inderdaad het liefst iets dat geen ruimte inneemt of op gaat. Een belevenis is ook superleuk. Zo kreeg ik zaterdag bijvoorbeeld een bon voor een high tea! Hartstikke leuk natuurlijk, want ik ben dol op thee en lekkers én heb dan een leuk uitje met de vriendin die het aan me gegeven heeft! Daar word ik echt heel blij van 🙂

  Like

 2. Ik geef mensen op hun verjaardag altijd een tote bag (zelf beschilderen) zodat ze die in vervolg kunnen gebruiken in plaats van plastic tasjes. Goed voor het milieu, en een nuttig cadeau!

  Like

 3. Nog gefeliciteerd! Ik hoop dat je een fijne dag hebt gehad 🙂
  Mijn verjaardag is over het algemeen al best wel minimalistisch, vaak vier ik het alleen met de mensen die het allerbelangrijkste voor me zijn en ik heb nooit zo veel cadeauwensen. Ik houd het hele jaar een lijstje bij van dingen die ik graag wil hebben, zodat ik geen onzin vraag. Ik krijg dan eigenlijk altijd dingen waar ik al maanden over dacht dat ik ze wilde hebben, en dan ben ik er erg blij mee.
  Ik zou zelf nooit bloemen willen krijgen, ik vind het treurig hoe die daarna langzaam steeds minder mooi worden. Plantjes vind ik wel erg leuk. Ik heb eens een snackpaprikaplant van iemand gekregen, en daar heb ik jarenlang plezier van gehad: ik heb hem twee jaar in leven weten te houden, talloze paprika’s van gegeten, en nieuwe planten opgekweekt uit de zaadjes. Dat is toch prachtig?

  Like

  1. Dankjewel Janne! Het was een leuke verjaardag – en zondag vier ik nog een keer een feestje, nu wat groter. Mooi hoe je zegt dat je geliefden het allerbelangrijkste zijn. Helemaal waar, daar kan geen cadeau of feest tegenop.
   Wat een mooi verhaal van die paprikaplant? Echt een voorbeeld van ‘a gift that keeps on giving’!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.