“Vakantietroep” – en hoe je het voorkomt

Vakantietroep: het fenomeen dat er in de zomer meer dingen rondslingeren dan in de winter. En waar we in de winter af en toe nog wel eens flink opruimen, gebeurt dat hartje zomer zelden. Wie heeft daar ook zin in met onhollandse temperaturen van 30+? Omdat voorkomen beter is dan genezen, vandaag een artikel over wat vakantietroep is en hoe je het zoveel mogelijk tegenhoudt.

Waar komt het vandaan?

We zijn meer thuis, de kids in ieder geval vanwege de schoolvakantie. En we zijn vaak ook meer wég – en ook dat levert extra spullen op. Als ik hier om me heen kijk zie ik lege pizzadozen (van toen het te warm was om te koken), twee picknickkleden die weer terug moeten de berging in, en overal liggen slippers en zonnebrillen enzo.

Rondom onze vakantiereis doen we er ook aan mee: van tevoren kopen we handige miniverpakkingen shampoo/zeep/tandpasta. Vervolgens laten we de antizonnebrand thuis liggen, blijkt de mini-tandpasta te weinig voor twee weken en kopen een extra fles of tube op locatie. Tijdens een bergwandeling barst het noodweer los en koop je een paraplu. En natuurlijk gaan er wat souvenirs mee naar huis.

En dan zijn er nog de aandenkens: kaartjes van het zomeravondconcert, muntjes buitenlands geld, kaartjes per post, je kofferlabel en natuurlijk een hele rits foto’s: op je SD-kaart, op je mobiel. Heel leuk en heel begrijpelijk, maar wat doe je ermee? Als ze uiteindelijk weer in een (rommel)lade terechtkomen, of dat de foto’s nooit bekeken worden, is het zonde van het verzamelen / maken / meeslepen.

Hoe voorkom je het?

 • Hoe lekker en chill de vakantie ook is, probeer de ‘meteen terugleggen waar het hoort’ mindset zoveel mogelijk te volgen. Dat geldt helaas ook voor al die kampeerspullen, ja.
 • Vakantiemini’s zijn vaak niet nodig. Koop voor de verandering een kleinere tube/fles of neem gewoon minder mee. Een multifunctioneel product waarmee je je haar/lichaam kunt wassen, waarmee je kleding kunt wassen en zelfs kan tandenpoetsen, tipte ik al in mijn inpak-artikel.
 • Check de weersverwachting om te zorgen dat je kleding matcht. Zorg voor laagjes.
 • Wees kritisch als je foto’s maakt. Denk: zou dit een foto voor het fotoalbum kunnen zijn? Is het leuk/mooi/interessant genoeg?
 • Voel je je verplicht om souvenirs te kopen? Vraag je dan af waarom dat is. Heeft de persoon in kwestie ook iets aan het souvenir wat je wilt geven of wil je er mee aangeven dat je aan die persoon hebt gedacht? Dan is een kaartje of brief misschien leuker.
 • Sorteer op reis zelf nog de foto’s en andere memorabilia. Dat is prima te doen op die stranddag of in het vliegtuig terug.
 • Schrijf je dagelijks in een journal of reisdagboek? Plak de menu’s / kaartjes / tickets daar direct in.

Toch vakantietroep thuis? Zo los je het op:

 • Zijn de souvenirs voor anderen, zoals je lief/ouders/vriendinnen? Plan meteen een bezoekje om ze af te leveren.
 • Heb je een souvenir voor jezelf gekocht wat je een plekje wil geven in huis? ‘Ruil’ het dan voor een item wat al op een ereplaats staat. Dat geeft meteen een ander effect in huis. Of zet het erbij, maar verwijder dan ook een ander ding uit je huis (1 erin, 1 eruit principe). In mijn House Tours zag je al dat er hier best wel souvenirtjes staan. Ze zorgen voor fijne herinneringen en maken een huis persoonlijk.
 • Moet je alle items die je op vakantie hebt gekocht, bewaren? Zijn ze van nut in je dagelijks leven?
 • Bij duplicaten: vergelijk bij thuiskomst het nieuwe – bijvoorbeeld in het geval van de paraplu – met het item wat je al had. Welke is het beste? De andere kan weg.
 • Scan de toegangskaartjes / foldertjes / vakantieknipsels na thuiskomst in en gooi ze weg. Maak binnen vier weken na thuiskomst een fotoboek, anders ben je de details alweer vergeten. Komend weekend schrijf ik over een supersimpele manier van fotoboeken maken.
 • Krijg je zelf souvenirs cadeau maar weet je niet of je ze wilt houden? In een eerder artikel schreef ik over de stappen die je kunt nemen om afscheid te nemen (of niet).

Wat doe jij met souvenirs en vakantie-aandenkens?

xAnja