5 Vragen die je helpen bij het opruimen

Als je actief bezig bent met minimaliseren, dan komt dat in de eerste fase met name neer op opruimen of ‘ontspullen’. En omdat wij van nature verzamelaars zijn, zal dat ook altijd een onderdeel zijn van een minimalistisch leven – zelfs al heb je alles redelijk onder controle. Ik ben de afgelopen maanden heel erg bezig geweest met ontspullen en heb er nu ook redelijk mijn draai in gevonden.

Maar hoe bepaal je wat je weg doet en wat niet? Daar zijn de adviezen nogal over verdeeld! Na de boeken en blogs die ik heb gelezen en door de ervaring kan ik nu zeggen dat ik bepaal wat er weg kan aan de hand van de volgende punten:

1 Persoonlijk

Opruimgoeroe Marie Kondo zegt dat je niet moet je af moet vragen of je iets weg wilt doen, maar juist of je het wilt bewaren. Of je er plezier van krijgt, er blij van wordt: does this spark joy? Dat raakt je persoonlijk. Vragen die hieraan gelieerd zijn:

 • Wil ik dit houden?
 • Word ik hier blij van?
 • Zou ik dit kopen als ik dit nu in de winkel zag liggen?
 • Heb ik dit in het laatste jaar gebruikt?
 • Past dit item bij mij en mijn leven?

2 Praktisch

Daarnaast, wat je dan ook van een item vind (mooi/lelijk/duur/matching), is het natuurlijk ook zo dat sommige dingen gewoon heel praktisch zijn. Ik word niet heel blij van mijn stofzuiger, maar wél van het hele huis niet met veger en blik te hoeven bezemen. Dus vraag jezelf ook af:

 • Wat is het praktische nut van dit item?
 • Is dit iets wat ik echt gebruik?
 • Gebruik ik dit dagelijks of wekelijks?
 • Wil ik blijven zorgen voor dit item?
 • Het schoonmaken, opslaan, fixen als nodig?
 • Kan ik ook prima zonder dit item?

3 Externe invloed

Een derde vraag gaat in op de invloed van buitenaf op beslissingen. Dat je dingen houdt, omdat je vindt dat je ze hoort te houden. Voorbeeld: elke vrouw moet een little black dress in haar kast hebben. Ohja, van wie moet dat? Ook spullen met emotionele waarde kunnen hieronder vallen: “ik kan het echt niet maken om dit weg te doen”.

 • Bewaar ik dit omdat ik vind dat ik dit moet houden?
 • Heeft dit emotionele waarde?
 • Bewaar ik dit omdat het me veel geld heeft gekost?
 • Is dit een “voor het geval dat” item?

Is het ding duur geweest in zijn aanschaf en kun je er daarom moeilijk afstand van nemen, bedenk dan dat het houden – als je het niet gebruikt – je waarschijnlijk alleen nog maar meer gaat kosten. Niet alleen financieel, omdat je het schoonmaakt/onderhoudt, maar ook in je rust: “dat stomme ding blijf ik maar afstoffen”.

4 Bewustzijn

Hoewel ik zelf nog niet iets weggedaan heb, waar ik spijt van heb, is dat wel iets waar we bang voor kunnen zijn bij een grote clean-out. Als je net bent begonnen met je minimaliseer-acties, kun je misschien wat te hard van stapel lopen. Als je al langer bezig bent, gaat het soms andersom en denk je: ik heb al niet zoveel meer, dit bewaar ik toch maar just in case. Dus vraag jezelf ook af:

 • Neem ik dit besluit bewust?
 • Is dit een rustige situatie?

5 Alternatieven

Heb je de bovenste 4 punten doorlopen en je keuze gemaakt, dan is het wellicht nog één stap te gaan: het zoeken van alternatieven of juist vaststellen dat het product/ding in kwestie een heel veelzijdig item is.

 • Is er een alternatief voor dit ding?
 • Kan dit item zelf juist meerdere functies vervullen?
 • Heb ik een ander item wat dezelfde functie heeft of zou kunnen hebben?

Sta ik nou 10 jaar met een ding in m’n handen voordat ik beslis of het weg mag of niet? Nee, natuurlijk niet: met de meeste dingen gaat dat al automagisch. Maar het is niet altijd eenvoudig en de ene persoon gaat er gemakkelijker mee om dan de ander.

Hopelijk brengt dit voldoende inspiratie om verantwoord de juiste keuze te maken, zeker wanneer het wat moeilijker is. Wat vraag jij jezelf af als je opruimt? Heb je spijt van bepaalde dingen die je hebt weggegooid?

xAnja

 

Meer lezen?

Dit artikel bevat links naar een partnerprogramma. Ik kan hiervoor een vergoeding ontvangen; jou kost het verder niets.
Anja

11 reacties op ‘5 Vragen die je helpen bij het opruimen

 1. Ah fijne reminder dit! Ik was een echte verzamelaar vroeger, en dit zijn inderdaad super goede vragen om jezelf te stellen. Toevallig ben ik ook net vandaag weer begonnen met een opruim-ronde door het hele huis. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.