In 2 Stappen Ontspullen vóór je gaat Verhuizen

De buren (van drie hoog hiernaast) zijn aan het verhuizen. Er kwam net een thuis-tap machine van één van Neerlands bekendste biermerken voorbij. En daarna een oude typemachine. En vervolgens 6 rolkoffertjes. Ratatatata.

Sinds we ons nieuwe huis hebben gekocht, kijk ik een beetje angstig uit naar het moment waarop wij gaan verhuizen. Omdat je altijd meer in huis hebt dan je denkt. En omdat verhuizen gewoon een k#t klus is.

Maar ik heb geen thuis-tap. En ook geen retro typemachine. Gelukkig.

De andere kant van het spectrum: als je een echte hardcore minimalist bent, dan pak je je slaapmatje op in je huidige woning, pak je je ene tas met spullen en zet je die op je nieuwe adres weer neer. Maar zo’n minimalist ben ik niet. Ik ben ook niet de enige die verhuist. Het zal ons zeker een dag kostten eer alle spullen van punt A naar punt B verhuisd zijn.

Ontspullen vóór een verhuizing is echt the best idea ever. Wie wil er nou niet minder slepen op de verhuisdag?

Twee rondes voorbereiden

Ik ben van plan het allemaal chill aan te pakken, de komende verhuizing. Maar dat betekent wel dat er vooraf het één en ander gebeuren moet. Ik heb besloten om per kamer of per kast/opbergplek (dat vindt Marie Kondo natuurlijk heel spijtig) twee pre-verhuis-rondes te houden. De eerste ronde is een ‘touch up’: ik ga met een wasmand door de ruimte en haal alles weg wat weg kan/mag. Wat er dus eigenlijk gewoon doelloos ligt te slingeren. Dat zoek ik uit (recyclen, weggooien, tweede leven elders) en dan komt er zo’n maand van tevoren een tweede ronde: een rigoureuzere versie waarbij er ook al het een en ander in verhuisdozen verdwijnt. Alleen de dagelijkse benodigdheden blijven dan staan. Die items zitten dan ook gezamenlijk in één van de laatste dozen. Een mooie manier om overzichtelijk te hebben wat je wél en niet (dagelijks) gebruikt. En wat je dus ook meteen weer nodig hebt in je nieuwe casa. Die eerste ronde kan ik trouwens nu al starten, ook al hebben we nog zo’n 3 maanden te gaan vóór de verhuisdatum. Zo’n touch-up is nooit weg.

Wat gaat er weg? Hoe ruim je het op?

Sowieso alles wat gebroken/kapot/onrepareerbaar is. Met mijn kleding hoef ik niet veel te doen, maar de kast van mijn zoon kan wel een uitzoekdagje gebruiken. Voor de meubels en lampen wil ik een apart plan maken; wat past er in het nieuwe huis en wat niet? Alle accessoires gaan in één grote doos (ik heb er niet zoveel) – dat wordt een uitzoekklusje als we gesetteld zijn.

Ik heb ook besloten niets te verkopen, op Marktplaats bijvoorbeeld. Teveel gedoe en daar heb ik geen zin in, in die drukke tijd. We hebben hier een mooie service voor mensen die het minder hebben en daar wil ik de meubels aan doneren. De kleding gaat naar het Leger des Heils. De kringloop krijgt vast ook nog wel wat oude keukenspullen.

Voorwerk helpt

Dat allemaal zou (in theorie) moeten betekenen dat er in de week voorafgaand aan de verhuizing nog maar weinig in dozen hoeft te verdwijnen. En dat ik in het nieuwe huis alleen maar spullen heb waar ik blij van word of die nodig zijn (en dat vind Marie natuurlijk geweldig).

Wish me luck! Tips en ideeën voor een smooth verhuizing zijn altijd welkom!

xAnja