In 2 Stappen Ontspullen vóór je gaat Verhuizen

De buren (van drie hoog hiernaast) zijn aan het verhuizen. Er kwam net een thuis-tap machine van één van Neerlands bekendste biermerken voorbij. En daarna een oude typemachine. En vervolgens 6 rolkoffertjes. Ratatatata.

Sinds we ons nieuwe huis hebben gekocht, kijk ik een beetje angstig uit naar het moment waarop wij gaan verhuizen. Omdat je altijd meer in huis hebt dan je denkt. En omdat verhuizen gewoon een k#t klus is.

Maar ik heb geen thuis-tap. En ook geen retro typemachine. Gelukkig.

De andere kant van het spectrum: als je een echte hardcore minimalist bent, dan pak je je slaapmatje op in je huidige woning, pak je je ene tas met spullen en zet je die op je nieuwe adres weer neer. Maar zo’n minimalist ben ik niet. Ik ben ook niet de enige die verhuist. Het zal ons zeker een dag kostten eer alle spullen van punt A naar punt B verhuisd zijn.

Ontspullen vóór een verhuizing is echt the best idea ever. Wie wil er nou niet minder slepen op de verhuisdag?

Twee rondes voorbereiden

Ik ben van plan het allemaal chill aan te pakken, de komende verhuizing. Maar dat betekent wel dat er vooraf het één en ander gebeuren moet. Ik heb besloten om per kamer of per kast/opbergplek (dat vindt Marie Kondo natuurlijk heel spijtig) twee pre-verhuis-rondes te houden. De eerste ronde is een ‘touch up’: ik ga met een wasmand door de ruimte en haal alles weg wat weg kan/mag. Wat er dus eigenlijk gewoon doelloos ligt te slingeren. Dat zoek ik uit (recyclen, weggooien, tweede leven elders) en dan komt er zo’n maand van tevoren een tweede ronde: een rigoureuzere versie waarbij er ook al het een en ander in verhuisdozen verdwijnt. Alleen de dagelijkse benodigdheden blijven dan staan. Die items zitten dan ook gezamenlijk in één van de laatste dozen. Een mooie manier om overzichtelijk te hebben wat je wél en niet (dagelijks) gebruikt. En wat je dus ook meteen weer nodig hebt in je nieuwe casa. Die eerste ronde kan ik trouwens nu al starten, ook al hebben we nog zo’n 3 maanden te gaan vóór de verhuisdatum. Zo’n touch-up is nooit weg.

Wat gaat er weg? Hoe ruim je het op?

Sowieso alles wat gebroken/kapot/onrepareerbaar is. Met mijn kleding hoef ik niet veel te doen, maar de kast van mijn zoon kan wel een uitzoekdagje gebruiken. Voor de meubels en lampen wil ik een apart plan maken; wat past er in het nieuwe huis en wat niet? Alle accessoires gaan in één grote doos (ik heb er niet zoveel) – dat wordt een uitzoekklusje als we gesetteld zijn.

Ik heb ook besloten niets te verkopen, op Marktplaats bijvoorbeeld. Teveel gedoe en daar heb ik geen zin in, in die drukke tijd. We hebben hier een mooie service voor mensen die het minder hebben en daar wil ik de meubels aan doneren. De kleding gaat naar het Leger des Heils. De kringloop krijgt vast ook nog wel wat oude keukenspullen.

Voorwerk helpt

Dat allemaal zou (in theorie) moeten betekenen dat er in de week voorafgaand aan de verhuizing nog maar weinig in dozen hoeft te verdwijnen. En dat ik in het nieuwe huis alleen maar spullen heb waar ik blij van word of die nodig zijn (en dat vind Marie natuurlijk geweldig).

Wish me luck! Tips en ideeën voor een smooth verhuizing zijn altijd welkom!

xAnja

Anja

12 reacties op ‘In 2 Stappen Ontspullen vóór je gaat Verhuizen

 1. Zo’n goeie tips! Zelf verhuis ik deze zomer van mijn studentenkamer terug naar huis. Ik denk dat ik deze tips ook zal toepassen want volgens mij past niet al mijn gerief in mijn oude kamertje.

  Like

 2. Heel slim dat je per kamer inpakt, goeie tip! Tijdens het verhuizen probeerde ik ook juist zoveel mogelijk weg te doen. Vaak heb je spullen in huis die je eigenlijk nooit gebruikt. Iemand anders blij maken met spullen die ik niet gebruik is altijd fijn! Veel succes met verhuizen ( indien het zover is). Liefs, Sara

  Like

 3. Leuk blog, ik heb je net ontdekt en vind je stukjes erg inspirerend. Al jaren ben ik een minimalist alleen praktiseerde ik het niet. Nu ga ik verhuizen van een oud vooroorlogse sloopwoning naar een nieuw vers huisje. Mijn verhuizing is rond oktober en ik kan haast niet wachten. In tegenstelling tot velen zie ik het verhuizen als een nieuwe kans en deze wil ik dan ook optimaal benutten. Ik ben al aan mijn tweede ronde bezig en ik dacht dat ik al heel veel weggedaan had maar niks is minder waar. En wat ik allemaal nog bewaard had na ronde 1… Straks eerst vakantie en daarna rustig aan ronde 3. Alles alvast inpakken wat ik niet nodig heb de komende periode. Deze dozen markeer ik en hier zal ik dan uiteindelijk matig dingen uit gaan halen. Mijn spulletjes geef ik weg en een paar waardevolle dingen probeer ik te verkopen. Hier kan ik dan weer een klein tafelmodel koelkast van kopen want ook mijn koelkast is een bewaarplek voor dingen die ik nooit gebruik. Soms merk ik dat ik ineens in “de val” ben getrapt en iets wil kopen, ik doe mijn best bewust te blijven van mijn gedrag. En ook lijkt het even of ik iets echt wil bewaren omdat het me “gelukkig” lijkt te maken. Voor als ik iets wil kopen heb ik mezelf de 30 dagen regel gegeven. Dit noteer ik in mijn agenda en wil ik het dan nog steeds kopen dan mag het. Ik wil gewoon wat minder ruis in mijn leven. Rustig de tijd kunnen nemen om te koken zonder dat er nog 80 andere dingen hoeven te gebeuren. Ik kan goed weggooien merk alleen dat oude patronen keihard schreeuwen om gehoord te worden.

  Like

  1. Dankjewel voor je berichtje, vind het heel tof om te lezen hoe jij het in de praktijk brengt. Zou het leuk vinden af en toe te horen hoe het gaat. En van harte gefeliciteerd met je nieuwe huis!

   Like

 4. Als het op verhuizen aankomt, ben ik ook helemaal van de Marie. Het moet allemaal in één bestelwagen passen, is mijn devies. Dan is het volledig uitbesteden van het sjouwwerk ook niet zo duur. Want dat doe ik nog steeds niet zelf. Daar huur ik sterke mannen voor.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.