De Oplossing voor Blijvend-Opgeruimde Lades

20171105_153152

Zo, dat is nog eens een lekkere bende! Ja, ik beken: ik heb ook zo’n lade vol met rommeltjes. Een paracetamoldoosje, paspoorten, knutselpapier, speciaal kattenvoer, een pleisterdoosje, lampen, lege batterijen, een kattenborstel, brieven, adresboekje en zelfs mijn mooie camera (schaam schaam!). En nog veel meer.

Shocktherapie

Ik dacht: de beste oplossing is gewoon met de billen bloot. Hop, die verschrikkelijke rommel-lade gaat het internet op. En dan zou ik natuurlijk ook gaan bloggen met vóór & na foto’s – dus opruimen zou ik!

20171105_155159

Dat deed ik ook. De eerste actie was alles uitleggen op de eettafel. Wie had gedacht dat ik zoveel batterijen in huis had… vervolgens haalde ik alles weg wat gewoon de prullenbak in kon. Dat scheelde al een hoop. Brieven die over de datum waren. Een fotolijstje met gebroken glas. Pennen zonder inkt, you get the idea.

Als derde groepeerde ik de spullen die overbleven en keek ik naar de dingen die helemaal niet in deze lade ‘hoorden’. Zo ligt de sportarmband normaal gesproken bij mijn sportspullen (ik was het kreng al weken kwijt, kuch). Die misplaatste dingen gingen weer terug naar hun eigen plek.

20171105_181037

Uiteindelijk bleef er nog maar vrij weinig over. En dat is mooi, want zo groot is de la nu ook weer niet. Toen wilde ik (na een sopdoekje) de lade weer opnieuw gaan inrichten en bedacht ik me dat dit niet de eerste keer was dat ik dit laatje aan het opruimen was. Waarom heeft bijna iedereen wel zo’n ding en waarom houden we het niet netjes?

De oplossing is tweeledig

Door het lezen van verschillende boeken over minimalisme, maar ook over gedrag, bedacht ik dat het aan twee dingen ligt:

  1. We hebben niet de juiste ruimte voor de spullen ingericht
  2. We maken er met de dagelijkse, kleine handelingen langzaam weer een zooitje van

De juiste plek

Volgens Marie Kondo moet alles in huis een “eigen plekje / huisje” hebben. Het liefst ligt er ook zo weinig mogelijk op stapels, dicht bij elkaar of in elkaar gevouwen. In het geval van de opberglade (eigenlijk gewoon één groot vlak) is het gemakkelijk het initieel netjes in te richten met paperassen, paperclips en adresboekjes. Gewoon naast elkaar, misschien iets op elkaar gestapeld.

Maar als de lade open en dicht gaat, verschuift de hele boel. Als je er iets uit pakt, zakt er iets anders verder naar onderen, enzovoorts. De oplossing voor zo’n grote lade is dan ook: ladeverdelers! Zo krijgt alles een plekje. En dat betekent vaak ook dat er veel minder in zo’n lade past. Een praktijkles minimalisme, haha.

Dagelijkse handelingen

Volgens dezelfde Marie Kondo bestaat opruimen uit twee categorieën: het echte kast-open-alles-eruit-sorteren-en-wegdoen en het dagelijkse iets-op-zijn-plek-terugleggen. Het klinkt stom, maar dit was zo’n eye-opener voor mij! Met onze dagelijkse handelingen maken we succes op de lange termijn. Maar omdat we dit succes op de korte termijn vaak niet inzien – gooi gewoon even in de kast, hoppa weg troep – denken we er niet aan om het te doen.

Het moeilijkste van deze stapel? Het bordje ‘A Sister is A Forever Friend’, gemaakt door mijn zus en als nieuw-huis-cadeau gekregen. Ik vind het waardevol en wil het vooralsnog een plekje geven in huis.

Succesvolle lades (en kasten en andere opbergplekken) zitten ‘m dus in het bewust aanwijzen van een plaats voor je spullen en het terugleggen van het ding op zijn eigen plekje. Elke dag weer. En jezelf vervolgens te ‘belonen’ voor dit goede gedrag. Door even te kijken naar je mooie, opgeruimde lade bijvoorbeeld. Of door dat leuke tijdschrift te kopen. Een positieve handeling koppelen aan dit nieuwe gedrag werkt!

20171106_130900

De lade inrichten

Die ladeopbergers of ladeverdelers zijn echt ideaal voor het creëren van eigen plekjes. Ik heb ervoor gekozen ze van karton te maken (van een simpele kartonnen doos die we hadden staan). Lekker crea, precies passend en #zerowaste. Je kunt natuurlijk ook opbergers kopen, tweedehands (kringloopwinkel of Marktplaats) of nieuw. Bol.com, Hema en Ikea hebben flinke collecties met opbergdozen en lade-verdelers.

Maar misschien hoeft iets kopen helemaal niet. Think outside the box: een theedoos is ook een prima sieradenopberger. Of nagellakdoosje. Of kruidenrekje. Mijn naaispulletjes (extra knopen enzo) zitten in een oud brooddoosje. De extra medicijnen in een plastic bakje van de Chinees. Oude schoenendozen doen het ook goed.

En je ziet: ik heb zelfs ruimte over 🙂 Nu nog zo houden! Heb jij ook zo’n rommellade? Heb je andere tips voor mij om hem netjes te houden? Welke opruimboeken hebben jullie gelezen en als waardevol ervaren?

xAnja

Ps. Wist je dat je via mijn Facebookpagina kunt meedoen aan de Bloomon actie? Je kunt er zo’n prachtige Bloomon bos mee winnen! Hij wordt gewoon bij je thuis bezorgd.

Anja

10 reacties op ‘De Oplossing voor Blijvend-Opgeruimde Lades

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.