Dagelijks Drama: De Overvolle Keukenlade

We hebben in de keuken welgeteld één besteklade. Dat is niet veel en hij is ook niet bijster groot. Van de week had ik de afwas gedaan en kreeg ik de lade eigenlijk niet meer fatsoenlijk dicht. Dat was de druppel (pun). Een minimalist met een overvolle keukenla, dat kan natuurlijk niet 😉

Dus dan maar meteen rigoureus aanpakken. Als eerste de lade eruit en de lade soppen. De lade-inzet omkieperen op het aanrecht en sorteren. Me afvragen waarom ik een schaar heb voor iemand die links is en waarom ik die sluitijzertjes van de prullenbakzakken bewaar, terwijl ik die nooit gebruik.

20180430_203053

De lade-inzet ook maar even poetsen. Broodkruimels vervloeken. En dan beslissen wat er weer in terug mag, want dezelfde hoeveelheid weer terugleggen gaat op termijn weer net zo goed problemen geven. Tsja, hoe kies je nou wat je wel/niet plaatst?

Ik heb eerst het dagelijkse bestek aangepakt. Waarom we 12 messen, 11 eetlepels vorken en 349318363948594duizend theelepeltjes hadden liggen is mij een raadsel (nou nee, ik weet het eigenlijk wel, ik heb ooit zo’n bestekset van Sola gekocht. Handig voor die ene keer in het jaar waarop de hele familie komt eten). Van de vorken, eetlepels, theelepels en gebaksvorkjes gingen er 2 per persoon terug in de bakjes. Van de messen 3 p.p., voor het geval dat er iemand bij het ontbijt, lunch en diner een mes wil gebruiken. Kies hiervan een aantal dat bij je (situatie) past. Als je single bent en veel buiten de deur eet, kun je wellicht prima af met 1 lepel, 1 vork en 2 messen.

20180430_204657

Wat er qua keukengerei nog meer ligt: het zijn allemaal spullen waarvan ik weet dat ik ze in de afgelopen week zeker één keer heb gebruikt. Ga je zelf aan de slag, is dat een goede en simpele vraag die je inzicht geeft in de spullen die je het meest gebruikt. Voor mij zijn dat o.a. een knoflookpers, twee goede keukenmessen, een kaasschaaf (Hollander!), een dunschiller, 2 opscheplepels, een invetkwastje, schilmesje en eierprikker. Oh én twee scharen (die allebei de deur uitgaan, want ik ben niet links en een kapotte schaar knipt niet, maar voorlopig heb ik nog geen andere).

Het is nog steeds best veel. Maar ik ben er tevreden mee. Als zelfverklaard keukenprinses zijn deze items niet alleen nuttig, het is ook een stukje plezier en ontspanning.

Reminder over 90 dagen

Wat heb ik met de rest gedaan? Het ligt nu allemaal in een tasje in de kast. Ik wil het namelijk (nog) niet weg doen, want ik heb geen idee welke items ik ga missen. Als ik ze al ga missen. In mijn telefoon heb ik een reminder gezet voor over 90 dagen: dan zoek ik het opnieuw uit. Het extra bestek gaat niet weg – niemand eet met kerst graag met plastic messen 🙂 – maar zoveel keukengerei is wellicht wat overbodig. In ieder geval kan mijn keukenlade weer gewoon dicht en is alles nu pas echt onder handbereik!

Deze ‘uitstelregel’ is trouwens een variant op de 90-90 regel, bedacht door The Minimalists. Je besteklade aanpakken is ook een hele goede voor als je de MinsGame speelt.

Hoe ziet jullie keukenlade eruit? Wat is jouw gouden tip om hem netjes te houden?

xAnja

Meer lezen?