Waarom en hoe je met Minimalisme geld bespaart

Ik twijfelde tussen deze titel of: “Waarom méér spullen zorgen voor méér kosten”. Want sinds ik bijna een jaar geleden de stap naar minimalisme maakte, is mijn kijk op de wereld veranderd – en daarmee ook mijn financiële plaatje. In positieve zin, gelukkig 🙂 Ik noem hieronder mijn 8 ontdekkingen en ervaringen die een gunstig effect hebben (gehad) op mijn bankrekening.

Minder willen = Minder kopen

It’s dead simple. De minimalistische kijk op het leven gaat over wat je gelukkig maakt en wat je echt nodig hebt in het leven. En dan kom je er ook achter dat je helemaal niet zoveel nodig hebt. Minder nodig hebben = uiteraard minder geld uitgeven. Shoppen is minder spannend als je op je doel afgaat, koopt wat je wilde kopen en weer naar buiten stapt. Geen impulsaankopen meer!

Betere producten

Ik merk dat ik niet zomaar meer iets aanschaf. Sterker nog: soms twijfel ik zoveel dat ik het zelf irritant vind worden. Dat geldt natuurlijk niet bij de aanschaf van een bloemkool, maar wel bij het kopen van een shirt of een cadeau voor iemand anders. Ik wil namelijk liever investeren in betere producten, die langer meegaan, waar ik minder snel op uitgekeken ben, waar ik lang plezier van kan hebben, die langer nuttig blijven, die niet snel kapot gaan. Dat zorgt er ook voor dat ik minder snel iets nieuws hoef te kopen en bespaart dus – ook al zijn de aanschafkosten vaak iets hoger – op termijn kosten voor het vervangen uit.

Betere producten kopen is ook minder milieubelastend. Win-win dus!

Minder weggooien

Eten dat over de datum is, omdat je niet meer weet dat het in de voorraadkast of koelkast stond. Kleding die je nog had liggen, maar onderop de stapel / achterin de kast, dus vergeten en nieuw gekocht. Dat stoepkrijt voor de kids wat achterin de schuur ligt. De nieuwe hobbyspullen die je koopt, omdat je niet meer weet wat je allemaal nog hebt liggen. Allemaal voorbeelden van: teveel spullen, te weinig overzicht. Minimaliseren, weten wat je hebt, gebruikmaken van wat je hebt: daarmee spaar je geld uit.

Huishoudster?

Prima als een huishoudster een bewuste keuze is, als je er zelf niet aan toekomt (of er geen tijd aan wil besteden). Maar een opgeruimd, minimalistisch huis is makkelijker schoonmaken. Dus of de schoonmaakster nu wegbezuinigd kan worden of dat ze minder uren hoeft te poetsen: een minimalistisch interieur saves cash.

Onderhoud

Veel spullen hebben betekent niet alleen veel schoonmaken, maar ook meer om te onderhouden. Of het nu kleding, schoenen, gereedschap, woonaccessoires, elektrische apparaten, meubels, planten of sieraden betreft: vrijwel alles kan kapot/wordt op z’n tijd minder mooi en heeft onderhoud nodig. En van schoenpoets tot professionele meubelreiniging: daar zit nu eenmaal een prijskaartje aan. Minder om te onderhouden = geld besparen.

Dure gemaksproducten

Minimalisme geeft je meer tijd, doordat je bewuster keuzes maakt. Een fles Ajax Allesreiniger bij AH (1L) kost € 2,35. Maak je zelf een mengsel van azijn, gekookt water en wat druppels geurolie, ben je voor een liter misschien 75 cent kwijt. Ik schreef het ook al in mijn blog over besparen op de boodschappen: gemaksproducten zijn duur. En ja, heel gemakkelijk, maar nog steeds duur. En wat dacht je van afhaalmaaltijden of bezorgmaaltijden? Je kunt een week dineren voor de prijs van één bezorgmaaltijd.

Minder ruimte nodig

Als je minder spullen hebt, kun je wellicht ook af met een minder grote woning. Je kunt natuurlijk verhuizen naar een kleinere woning en daarmee flink besparen op huur of hypotheek (en stookkosten, schoonmaakster, onderhoud…). Als dat te rigoureus is, kun je er ook voor kiezen om geld te verdienen met je overbodige ruimte. Verhuur de ruimte, aan een student, aan reizigers via AirBnb, of als freelance werkplek. Of wellicht zoekt een lokale schilder nog een atelier?

Meer energie

Minder spullen in je huis geven minder afleiding. Door mindvoller (zelfbedacht woord) door het leven te gaan, ben je je meer bewust van de zaken die je energie kosten en die je energie opleveren. Het zorgt ervoor dat je productiever bent en – zonder te willen overdrijven – een overall leuker mens. Die zelfverzekerdheid en positieve blik heeft financiële voordelen: het geeft je meer kans op promotie/betere opdrachten. Positief-ingestelde mensen staan minder vaak rood en hebben minder schulden. Ik heb het zelf aangedurfd om meer te vragen voor mijn diensten als zzp’er. Ik weet nu dat ik het waard ben en hoe ik écht productief kan werken.

Financieel overzicht

Eén van de belangrijkste voordelen voor mijzelf dit jaar: ik heb overzicht gekregen (wat nou gekregen, ik heb overzicht gecreëerd!) in mijn financiën. Ik schreef daar al eerder over. Logischerwijs geeft inzicht de mogelijkheid om kosten te besparen en uitgaven in te perken. Om je schulden af te betalen (inclusief creditcard!) en om in te grijpen als je (bijna) rood staat. Vooral die laatste twee kunnen enorm geld besparen. Maar bewuster leven zorgt er bij mij ook voor dat ik minder snel een rekening vergeet (en dus geen hoge aanmaningskosten hoef te betalen) en dat ik minder paniekerig ben als ik een grote uitgave wil/moet doen, omdat ik weet wat de financiële gevolgen ervan zijn. Toegegeven: ik groei nog in dit proces, maar dankzij blogs als Lekker Leven met Minder word ik er steeds beter in.

Geniet van je weekend met zoveel zon! ❤

xAnja

Ps. Zin in goede muziek in de zon? Luister naar het album ‘Constellation’ van Canyon City (o.a. via Spotify).

Meer lezen?