Waarom en hoe je met Minimalisme geld bespaart

Ik twijfelde tussen deze titel of: “Waarom méér spullen zorgen voor méér kosten”. Want sinds ik bijna een jaar geleden de stap naar minimalisme maakte, is mijn kijk op de wereld veranderd – en daarmee ook mijn financiële plaatje. In positieve zin, gelukkig 🙂 Ik noem hieronder mijn 8 ontdekkingen en ervaringen die een gunstig effect hebben (gehad) op mijn bankrekening.

Minder willen = Minder kopen

It’s dead simple. De minimalistische kijk op het leven gaat over wat je gelukkig maakt en wat je echt nodig hebt in het leven. En dan kom je er ook achter dat je helemaal niet zoveel nodig hebt. Minder nodig hebben = uiteraard minder geld uitgeven. Shoppen is minder spannend als je op je doel afgaat, koopt wat je wilde kopen en weer naar buiten stapt. Geen impulsaankopen meer!

Betere producten

Ik merk dat ik niet zomaar meer iets aanschaf. Sterker nog: soms twijfel ik zoveel dat ik het zelf irritant vind worden. Dat geldt natuurlijk niet bij de aanschaf van een bloemkool, maar wel bij het kopen van een shirt of een cadeau voor iemand anders. Ik wil namelijk liever investeren in betere producten, die langer meegaan, waar ik minder snel op uitgekeken ben, waar ik lang plezier van kan hebben, die langer nuttig blijven, die niet snel kapot gaan. Dat zorgt er ook voor dat ik minder snel iets nieuws hoef te kopen en bespaart dus – ook al zijn de aanschafkosten vaak iets hoger – op termijn kosten voor het vervangen uit.

Betere producten kopen is ook minder milieubelastend. Win-win dus!

Minder weggooien

Eten dat over de datum is, omdat je niet meer weet dat het in de voorraadkast of koelkast stond. Kleding die je nog had liggen, maar onderop de stapel / achterin de kast, dus vergeten en nieuw gekocht. Dat stoepkrijt voor de kids wat achterin de schuur ligt. De nieuwe hobbyspullen die je koopt, omdat je niet meer weet wat je allemaal nog hebt liggen. Allemaal voorbeelden van: teveel spullen, te weinig overzicht. Minimaliseren, weten wat je hebt, gebruikmaken van wat je hebt: daarmee spaar je geld uit.

Huishoudster?

Prima als een huishoudster een bewuste keuze is, als je er zelf niet aan toekomt (of er geen tijd aan wil besteden). Maar een opgeruimd, minimalistisch huis is makkelijker schoonmaken. Dus of de schoonmaakster nu wegbezuinigd kan worden of dat ze minder uren hoeft te poetsen: een minimalistisch interieur saves cash.

Onderhoud

Veel spullen hebben betekent niet alleen veel schoonmaken, maar ook meer om te onderhouden. Of het nu kleding, schoenen, gereedschap, woonaccessoires, elektrische apparaten, meubels, planten of sieraden betreft: vrijwel alles kan kapot/wordt op z’n tijd minder mooi en heeft onderhoud nodig. En van schoenpoets tot professionele meubelreiniging: daar zit nu eenmaal een prijskaartje aan. Minder om te onderhouden = geld besparen.

Dure gemaksproducten

Minimalisme geeft je meer tijd, doordat je bewuster keuzes maakt. Een fles Ajax Allesreiniger bij AH (1L) kost € 2,35. Maak je zelf een mengsel van azijn, gekookt water en wat druppels geurolie, ben je voor een liter misschien 75 cent kwijt. Ik schreef het ook al in mijn blog over besparen op de boodschappen: gemaksproducten zijn duur. En ja, heel gemakkelijk, maar nog steeds duur. En wat dacht je van afhaalmaaltijden of bezorgmaaltijden? Je kunt een week dineren voor de prijs van één bezorgmaaltijd.

Minder ruimte nodig

Als je minder spullen hebt, kun je wellicht ook af met een minder grote woning. Je kunt natuurlijk verhuizen naar een kleinere woning en daarmee flink besparen op huur of hypotheek (en stookkosten, schoonmaakster, onderhoud…). Als dat te rigoureus is, kun je er ook voor kiezen om geld te verdienen met je overbodige ruimte. Verhuur de ruimte, aan een student, aan reizigers via AirBnb, of als freelance werkplek. Of wellicht zoekt een lokale schilder nog een atelier?

Meer energie

Minder spullen in je huis geven minder afleiding. Door mindvoller (zelfbedacht woord) door het leven te gaan, ben je je meer bewust van de zaken die je energie kosten en die je energie opleveren. Het zorgt ervoor dat je productiever bent en – zonder te willen overdrijven – een overall leuker mens. Die zelfverzekerdheid en positieve blik heeft financiële voordelen: het geeft je meer kans op promotie/betere opdrachten. Positief-ingestelde mensen staan minder vaak rood en hebben minder schulden. Ik heb het zelf aangedurfd om meer te vragen voor mijn diensten als zzp’er. Ik weet nu dat ik het waard ben en hoe ik écht productief kan werken.

Financieel overzicht

Eén van de belangrijkste voordelen voor mijzelf dit jaar: ik heb overzicht gekregen (wat nou gekregen, ik heb overzicht gecreëerd!) in mijn financiën. Ik schreef daar al eerder over. Logischerwijs geeft inzicht de mogelijkheid om kosten te besparen en uitgaven in te perken. Om je schulden af te betalen (inclusief creditcard!) en om in te grijpen als je (bijna) rood staat. Vooral die laatste twee kunnen enorm geld besparen. Maar bewuster leven zorgt er bij mij ook voor dat ik minder snel een rekening vergeet (en dus geen hoge aanmaningskosten hoef te betalen) en dat ik minder paniekerig ben als ik een grote uitgave wil/moet doen, omdat ik weet wat de financiële gevolgen ervan zijn. Toegegeven: ik groei nog in dit proces, maar dankzij blogs als Lekker Leven met Minder word ik er steeds beter in.

Geniet van je weekend met zoveel zon! ❤

xAnja

Ps. Zin in goede muziek in de zon? Luister naar het album ‘Constellation’ van Canyon City (o.a. via Spotify).

Meer lezen?

Anja

14 reacties op ‘Waarom en hoe je met Minimalisme geld bespaart

 1. Heel herkenbaar! Ik hou me veel bezig met duurzaamheid en mensen haken al af omdat ze horen over dure elektrische auto’s, duurder biologisch eten of dure zonnepanelen. Maar als ze nou eens beginnen met minder zooi kopen. Is goedkoper, beter voor jezelf en beter voor de aarde. Kan niet vaak genoeg benadrukt worden 🙂

  Like

 2. Wat leuk dat je ook naar mijn blog verwijst! En inderdaad, ik merk hetzelfde (met vallen en opstaan, dat wel). Wat voor mij heel motiverend werkt, is dat ik gewoon niet zo’n geweldige huishoudster ben. Of misschien wel eerlijker: ik heb er gewoon geen zin in. Dat werk komt elke keer weer terug en je kunt er soms maar zó kort van genieten.. Opruimen vind ik tot daar aan toe, maar ik beleef zelden veel plezier aan schoonmaken. En ja, wat je niet hebt, hoef je ook niet schoon te maken!

  Vandaag ben ik trouwens weer een stapje verder gekomen: ik heb één van mijn dure tassen op Marktplaats gezet en als het goed is zelfs verkocht! Dat was even een drempel, maar in de praktijk gebruik ik er toch maar één. Waarom zou ik er dan tig bewaren, als ik er ook nog een leuk bedrag voor kan krijgen? Oké, het geld heb ik op dit moment misschien niet per se nodig, maar de tas ook niet. Met het geld ben ik dan wat flexibeler én ik hoef het niet op te ruimen 😉

  Like

  1. Ik vind je blog erg inspirerend en lees je berichtjes trouw! Heel fijn om zo steeds weer wat meer informatie te krijgen.

   Mooi dat je de tas hebt kunnen verkopen! Ik ben zelf dit najaar van weet-niet-meer-hoeveel-maar-te-veel tassen naar 4 stuks gegaan: 1 werktas, 1 rugzak, 1 clutch/vakantietasje, 1 schoudertas. Heb er geen een gemist, zo fijn om goede basics te hebben!

   Like

 3. Wat een goed artikel, dat zeker aan het denken zet! Ik zie mezelf, zeker de afgelopen maanden, wel als een heel bewuste koper. Ik kan uren of zelfs dagen twijfelen voordat ik een aankoop doe. Soms irritant, maar vaak heeft het me al heel wat geld bespaard 😉 Echt goed in minimaliseren ben ik dan weer niet. Opruimen komt bij mij vaak met fases: ik heb soms opeens een opruimbui waarbij ik van alles en nog wat weggooi. Maar eerlijk is eerlijk, als het op hobbyspullen aankomt, koop ik soms wel iets meer dan nodig is 😉 Gelukkig zijn dat de duurste aankopen niet. Ik ben blij dat ik naast die voorliefde voor hobbyspullen wel vrij zuinig ben qua uitgaven en in ieder geval heel kritisch ben met kopen.

  Like

 4. Wat leuk zeg! Ik merk zelf ook dat geld sparen hier tegenwoordig heel wat makkelijker gaat in vergelijking met een aantal jaar geleden. Ten eerste omdat we minder kopen (en dus minder uitgeven), maar ook omdat we onze financiën tegenwoordig goed bijhouden. Ik vind minimalisme geweldig, het geeft zoveel rust aan mijn hoofd, want ik hoef me niet overal druk om te maken. Het scheelt veel tijd en energie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.