Ik doe mee met No Spend November

Geld uitgeven. Je persoonlijke financiën bijhouden. Grip op je knip. Het zijn onderwerpen die hier regelmatig voorbij komen. En nu ik voor mijzelf een financiële challenge heb gekozen- No Spend November – leek het me goed om ook daarover te schrijven.

No Spend November is niet mijn idee en ik ben ook zeker niet de eerste blogger die hierover schrijft. De titel spreekt redelijk voor zich, maar wat is het precies?

Wat is No Spend November?

No Spend November gaat niet over helemaal geen geld uitgeven. Laten we wel wezen, dat is anno nu eigenlijk niet mogelijk. Het gaat erom dat je je geld alleen besteed aan noodzakelijke uitgaven. Denk aan huur/hypotheek, verzekeringen, gas/water/licht, boodschappen etc. De precieze “regels” kun je zelf bedenken, maar uiteraard is het niet de bedoeling dat je nieuwe horloges, tijdschriften of blikjes kaviaar aanschaft.

Waarom deze challenge?

Het idee erachter is uiteraard om geld te besparen, maar ook om inzicht te krijgen in waar je je geld – soms klakkeloos – aan uitgeeft. De keuze is gevallen op november omdat deze zich vlak voor de duurste maand van het jaar bevindt. Je kunt zo je uitgaven beperken in deze maand, om dan voor december wellicht iemand een wat groter cadeau te kunnen geven. Of om te sparen voor iets van je eigen verlanglijst. Of als beginbedrag om mee te beleggen. Om je schuld verder mee af te lossen. Of als inleg voor het studiefonds van je kind. Of om te zorgen dat je het nieuwe jaar niet met een flink rood bedrag op je rekening begint…

Waarom doe ik mee?

Ik heb al eerder geschreven dat het verbouwen van dit huis bepaald niet gratis is. Hoe goed je ook budgetteert, het is een ongeschreven regel dat je er toch overheen gaat. Omdat je iets anders kiest dan eerder bedacht, omdat je iets extra’s laat uitvoeren, omdat er iets onvoorzien was. De reden voor mij No Spend November is dan ook simpel: ik wil mijn rekening er positief mee beïnvloeden en mijzelf uitdagen en leren kennen. Ik heb geen bepaald bedrag wat ik ermee denk te winnen. Volgens mij zijn mijn uitgaven altijd al vrij beperkt – minimalist hè – maar ik zou ook zomaar voor verrassingen kunnen komen te staan.

Welke regels hanteer ik?

Van 1 t/m 30 november geef ik dus alleen geld uit aan noodzakelijke dingen. Ik ga echt zuinig aan doen. Ik koop geen:

 • kleding en schoenen – met als uitzondering: het ene paar schoenen voor de winter waar ik naar op zoek ben (lees ook hier), maar alleen als ik echt hét paar gevonden heb
 • boeken en tijdschriften
 • woonaccessoires, planten, bloemen voor mijzelf
 • bijzondere lekkernijen; ik houd het bij de basis-boodschappen
 • uitjes anders dan kosteloze/gratis activiteiten (op zich niet zo moeilijk met corona)
 • (online) spelletjes / games etc
 • persoonlijke accessoires en sieraden

En:

 • geen restaurantbezoek, geen thuisbezorgd… dat laatste daar gaat écht teveel geld naartoe… iets met gemak en verbouwen en geen zin om te koken…
 • één keer naar de kapper is toegestaan
 • één keer tanken (auto) is toegestaan, al is de fiets het voorrangs-vervoersmiddel

Ik ben benieuwd hoeveel ik hiermee ga sparen. Daarom schrijf ik op 1 november het bedrag op mijn lopende rekening op – en op 30 november doe ik weer hetzelfde. Dan weten we de uitkomst en het verschil zet ik op mijn spaarrekening om er uiteindelijk dingen voor het huis van te betalen. Denk gevalletje deurklink-set of pot verf.

Ook zal ik in de komende weken af en toe schrijven over mijn ervaringen met deze challenge en hoe het verloopt. Zal het echt moeilijk worden voor me, of is dit een eitje voor een minimalist? We shall see…

Doe je mee?

Doe je ook mee? Schrijf dan je eigen regels op en stel ook een doel. Dat kan een bepaald bedrag zijn, maar dat hoeft niet. Wees ook niet te streng voor jezelf, want dan heb je de kans dat je op dag 4 of 5 de handdoek in de ring gooit.

Heb jij al eens een No Spend tijd meegemaakt? Hoe is dat gegaan? Wat is jouw beste bespaartip? Ik zou het super leuk vinden om het te weten als je ook meedoet! #NoSpendTeam

xAnja

Gerelateerd:

Anja

10 reacties op ‘Ik doe mee met No Spend November

 1. hoi Anja, doe met veel plezier mee. Mijn uitdaging is maximaal warme gerechten maken met wat ik in huis heb. Normaal doe ik dit 1 week in de maand. Maar voor deze keer ga ik dus 4 weken lang proberen. Via google mijn producten in voorraad ingeven om recepten te vinden. Ik ga alles mooi noteren wat we elke dag klaarmaken. Spelregels: ik koop enkel bij wat ik nodig heb om het gerecht compleet te maken. Het zullen gerechten zijn die eenvoudig en snel klaar te maken zijn , maar gezond en budgetvriendelijk. Doel: Het is voor mij een leuke uitdaging om van het boodschappenbudget over te houden. Het gespaarde geld zal in het potje van uitje met manlief gaan. Vanaf dat de restaurants terug open gaan, gaan we daarmee samen iets eten. Indien het te weinig is voor een etentje, gaan we voor filmtickets. Benieuwd hoeveel ik zal te besteden hebben. 🙂

  Like

 2. Omdat we al zo beperkt zijn dankzij corona, ga ik mezelf niet verder beperken door een no spend maand 🙂
  De kleine dingen in het leven die tijdens corona nog wel kunnen, zoals een tijdschrift of duurdere maaltijd, wil ik echt niet missen.
  Voor de rest ben ik al geen big spender 🙂

  Succes!

  Like

 3. Grappig: ik koop geen: “bloemen voor mijzelf”. Is dat een instinkertje? Koop gewoon bloemen voor mijn partner en zet die in huis – grapje.
  Zelf doe ik de no spend maand wel eens in februari, die is precies 4 weken lang. Veel sterkte deze maand.

  Like

 4. Altijd verfrissend, zo’n uitdaging. Eten afhalen doen wij nu juist af en toe om onze favoriete horeca te steunen, verder koop ik weinig. Deze week eindigt mijn kleding no-buy van een jaar, maar op twee nieuwe onderhemdjes na staat ook daar niks op de lijst. Heb juist enorm ervaren hoe goed ik uit de voeten kan met wat ik al heb, fijn gevoel!

  Like

 5. Leuke uitdaging 🙂
  Ik heb verschillende keren buy nothing new gedaan (waarbij 2e hands kopen wél mag) maar deze nog nooit. Wij gaan in november verhuizen, dus voor mij niet het moment om de lat hoog te leggen, maar voor een andere keer lijkt het me zeker leuk.
  Ben benieuwd wat het je gaat opleveren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.