Hoe doe je budget-boodschappen als minimalist?

Eén van mijn guilty pleasures is het TLC-programma “Extreme Couponing” waarin Amerikanen voor zo min mogelijk geld zoveel mogelijk boodschappen bij elkaar verzamelen. Soms doen ze aan honderden dollars boodschappen en betalen ze daar een tientje of drie voor. In hele extreme gevallen krijgen ze zelfs geld toe!

Allemaal surrealistisch en erg Amerikaans, maar ik vind het nog altijd een sport om voor weinig goede ingrediënten te kopen en weinig uit te geven aan de boodschappen. Dat doe ik onder andere door middel van mijn weekmenu, maar ook met een paar kleine ‘trucjes’: wáár en hoe haal ik dan mijn voordelige boodschappen? Ik deel mijn beste ontdekkingen in het blogartikel van vandaag.

1 – Kruidvat

Yep, Kruidvat. Vreemde plek voor boodschappen misschien, maar je kunt er soms heel goed scoren. Dat is mazzel hebben, want regelmatig hebben ze alleen snoepgoed en chocolade in de aanbieding. Vorige week kocht ik er echter drie pakjes bio Zonnatura wafels voor € 1,- per stuk, die in de super tussen de € 2,79 en € 2,95 kosten. Een fikse besparing. Meer dan 3 koop ik er dan weer niet, want ik ben en blijf minimalist en zoveel wafels eten we nu ook weer niet. Ook voor schoonmaakmiddelen, wasmiddel, dierenvoeding, babyproducten en natuurlijk verzorgingsproducten kun je voordelig scoren. De weekfolder kijk ik regelmatig digitaal door. Let wel: als je gevoelig bent voor snoep en snacks, dan zou ik deze winkel links laten liggen.

2 – Xenos

Dit bedrijf koopt regelmatig ‘restpartijen’ op, bijvoorbeeld maaltijdmixen, pasta’s of kruiden. Daarnaast hebben ze een vaste collectie kruiden, ingrediënten en smaakmakers uit alle windstreken. Net als bij Kruidvat komt het vaak voor dat er alleen maar snoepgoed in de aanbieding is, of ongezonde snacks. Maar ik ga toch meestal niet met lege handen naar huis. Zo had ik pas luxe risotto voor € 2,- en een Madras maaltijdmix voor € 0,80. Wel goed de uiterste houdbaarheidsdatum in de gaten houden! Voor mij is dat meestal geen probleem, met m’n kleine voorraad eten we het dezelfde week nog. Of hoogstens een week erna. Ook hier geldt: check de online folder en loop af en toe eens binnen.

3 – Toko / Marokkaanse of Turkse winkel

Niet alleen sponsor je hier vaak kleine en/of familiebedrijven mee, dit soort winkels zijn eigenlijk ook een soort schatkistjes op voedingsgebied. Je vindt er ingrediënten waar traditionele Hollanders niet zo snel mee zullen koken, maar hey, het leven is kort: probeer eens wat uit. Toen ik nog in Rotterdam-West woonde, haalde ik mijn kokosmelk altijd bij de Surinaamse toko. Scheelde de helft met de AH-prijs! Ook kun je er vaak kruiden per gram of in kleinere hoeveelheden kopen. De Turkse winkel verkoopt hier bijvoorbeeld bosjes verse munt voor € 0,50. Een derde van zo’n bos koop je in plastic verpakt in de super voor zeker € 1,-. Da’s snel verdiend!

4 – Hema

Naast dat ze een aantal droge eigen-merk producten verkopen (koffie, thee, snoepgoed, chocolade) kun je bij Hema ook terecht voor dranken (wijn, bier, sap), verse vleeswaren, brood en nog wat meer gekoelde producten: verse soepen, maaltijdsalades en borrelhapjes. Aan het einde van de dag (zo’n 45 minuten voor sluitingstijd) worden de verse producten afgeprijsd aangeboden als ze richting de THT-datum gaan. Dan kun je dus broodbeleg voor de dag erna scoren met 30 tot 50% korting. Je herkent dit aan de afprijs-sticker. Ook fijn: Hema heeft een eigen lijn eco-schoonmaakproducten voor een vriendelijke prijs.

5 – De markt

“Op de markt is je gulden een daalder waard”, is het oude gezegde. En vaak is dat zo, maar houd je gezond verstand bij je. Vooral met seizoensgroenten kun je goedkoop uit zijn; die willen ze liever niet mee terug naar huis nemen. Grotere hoeveelheden inkopen helpt hier vaak ook. Dat brengt me op punt 6:

6 – Bulk inkopen (soms!)

Ik heb een bewuste hoeveelheid ruimte voor de boodschappen. Toch koop ik een kiloverpakking rijst, en niet een doosje van 350 of 400 g. Dat scheelt namelijk in prijs en de rijst gaat er hier echt wel doorheen. Ook dierenvoer kun je vaak – bijvoorbeeld bij een online dierenwinkel – voordelig(er) inkopen als je een grotere verpakking koopt of er meerdere tegelijk aanschaft. Onlangs kochten wij een koe en het biologische vlees daarvan bevindt zich nu in de bovenste laag van de vriezer. Dat is even een uitgave, maar voordeliger omdat we het gezamenlijk ingekocht hebben (en ik geef hier graag wat meer geld aan uit). Koop echter alleen díe producten in grootverpakking die je ook daadwerkelijk heel veel (dagelijks of in ieder geval meerdere keren per week) gebruikt.

7 – (A-merk) aanbiedingen

De vlieger gaat niet altijd op, maar als ik let op de aanbiedingen, valt het me op dat de A-merk aanbieding vaak toch nog minder voordelig is dan hetzelfde product in huismerk. Nogmaals: dat is niet altijd zo, maar laat je niet direct verleiden door een schreeuwerige kortingsposter. Hetzelfde geldt voor 3 halen, 2 betalen of 2+1 gratis: dat is maar 33%. 1+1 gratis is natuurlijk 50%.

8 – ‘Aanbieding-eten’

Als ik mijn weekmenu opmaak, dan kijk ik met een schuin oog naar de aanbiedingen bij mijn favoriete voordelige supermarkt. Wat kan ik maken met de producten die ik in huis heb, gecombineerd of aangevuld met de aanbieding van deze week? Als het weekmenu dan compleet is, loop ik de aanbiedingen nog even na; zijn er producten die écht goed afgeprijsd zijn en die ik kan bewaren, dan neem ik er maximaal 2 van mee. Dat product komt dan de week erop op de ingrediëntenlijst om mee te koken in díe week.

9 – Jezelf een limiet geven

Voor mij geen kelderkast vol producten en ook geen schuur of voorraadkast die niet meer dicht kan, zoals in Extreme Couponing. Ik haal ook geen 12 pakjes maaltijdmix als die toevallig in de aanbieding zijn. Ik kies heel bewust voor een zeer beperkte hoeveelheid boodschappen die direct te overzien is. Zodra je gaat stapelen of rijtjes gaat maken, verlies je het overzicht en vergeet je wat je in huis hebt. Waardoor producten misschien over de datum gaan, of waardoor je dingen in huis haalt die je eigenlijk al op de plank had staan. Zonde! Limiteer de boodschappenruimte / voorraadplek in je huis. Daarmee dwing je jezelf om niet méér te kopen. En: niet meer kopen dan je nodig hebt is de grootste besparing.

Wat vind je van bovenstaande tips? Welke spreek je het meest aan of vind je totale onzin? Wat is jouw belangrijkste manier om te besparen op de boodschappen?

xAnja

En Ps: wie is er ook een stiekeme Extreme Couponing fan 😀 #noshame