Hoe doe je budget-boodschappen als minimalist?

Eén van mijn guilty pleasures is het TLC-programma “Extreme Couponing” waarin Amerikanen voor zo min mogelijk geld zoveel mogelijk boodschappen bij elkaar verzamelen. Soms doen ze aan honderden dollars boodschappen en betalen ze daar een tientje of drie voor. In hele extreme gevallen krijgen ze zelfs geld toe!

Allemaal surrealistisch en erg Amerikaans, maar ik vind het nog altijd een sport om voor weinig goede ingrediënten te kopen en weinig uit te geven aan de boodschappen. Dat doe ik onder andere door middel van mijn weekmenu, maar ook met een paar kleine ‘trucjes’: wáár en hoe haal ik dan mijn voordelige boodschappen? Ik deel mijn beste ontdekkingen in het blogartikel van vandaag.

1 – Kruidvat

Yep, Kruidvat. Vreemde plek voor boodschappen misschien, maar je kunt er soms heel goed scoren. Dat is mazzel hebben, want regelmatig hebben ze alleen snoepgoed en chocolade in de aanbieding. Vorige week kocht ik er echter drie pakjes bio Zonnatura wafels voor € 1,- per stuk, die in de super tussen de € 2,79 en € 2,95 kosten. Een fikse besparing. Meer dan 3 koop ik er dan weer niet, want ik ben en blijf minimalist en zoveel wafels eten we nu ook weer niet. Ook voor schoonmaakmiddelen, wasmiddel, dierenvoeding, babyproducten en natuurlijk verzorgingsproducten kun je voordelig scoren. De weekfolder kijk ik regelmatig digitaal door. Let wel: als je gevoelig bent voor snoep en snacks, dan zou ik deze winkel links laten liggen.

2 – Xenos

Dit bedrijf koopt regelmatig ‘restpartijen’ op, bijvoorbeeld maaltijdmixen, pasta’s of kruiden. Daarnaast hebben ze een vaste collectie kruiden, ingrediënten en smaakmakers uit alle windstreken. Net als bij Kruidvat komt het vaak voor dat er alleen maar snoepgoed in de aanbieding is, of ongezonde snacks. Maar ik ga toch meestal niet met lege handen naar huis. Zo had ik pas luxe risotto voor € 2,- en een Madras maaltijdmix voor € 0,80. Wel goed de uiterste houdbaarheidsdatum in de gaten houden! Voor mij is dat meestal geen probleem, met m’n kleine voorraad eten we het dezelfde week nog. Of hoogstens een week erna. Ook hier geldt: check de online folder en loop af en toe eens binnen.

3 – Toko / Marokkaanse of Turkse winkel

Niet alleen sponsor je hier vaak kleine en/of familiebedrijven mee, dit soort winkels zijn eigenlijk ook een soort schatkistjes op voedingsgebied. Je vindt er ingrediënten waar traditionele Hollanders niet zo snel mee zullen koken, maar hey, het leven is kort: probeer eens wat uit. Toen ik nog in Rotterdam-West woonde, haalde ik mijn kokosmelk altijd bij de Surinaamse toko. Scheelde de helft met de AH-prijs! Ook kun je er vaak kruiden per gram of in kleinere hoeveelheden kopen. De Turkse winkel verkoopt hier bijvoorbeeld bosjes verse munt voor € 0,50. Een derde van zo’n bos koop je in plastic verpakt in de super voor zeker € 1,-. Da’s snel verdiend!

4 – Hema

Naast dat ze een aantal droge eigen-merk producten verkopen (koffie, thee, snoepgoed, chocolade) kun je bij Hema ook terecht voor dranken (wijn, bier, sap), verse vleeswaren, brood en nog wat meer gekoelde producten: verse soepen, maaltijdsalades en borrelhapjes. Aan het einde van de dag (zo’n 45 minuten voor sluitingstijd) worden de verse producten afgeprijsd aangeboden als ze richting de THT-datum gaan. Dan kun je dus broodbeleg voor de dag erna scoren met 30 tot 50% korting. Je herkent dit aan de afprijs-sticker. Ook fijn: Hema heeft een eigen lijn eco-schoonmaakproducten voor een vriendelijke prijs.

5 – De markt

“Op de markt is je gulden een daalder waard”, is het oude gezegde. En vaak is dat zo, maar houd je gezond verstand bij je. Vooral met seizoensgroenten kun je goedkoop uit zijn; die willen ze liever niet mee terug naar huis nemen. Grotere hoeveelheden inkopen helpt hier vaak ook. Dat brengt me op punt 6:

6 – Bulk inkopen (soms!)

Ik heb een bewuste hoeveelheid ruimte voor de boodschappen. Toch koop ik een kiloverpakking rijst, en niet een doosje van 350 of 400 g. Dat scheelt namelijk in prijs en de rijst gaat er hier echt wel doorheen. Ook dierenvoer kun je vaak – bijvoorbeeld bij een online dierenwinkel – voordelig(er) inkopen als je een grotere verpakking koopt of er meerdere tegelijk aanschaft. Onlangs kochten wij een koe en het biologische vlees daarvan bevindt zich nu in de bovenste laag van de vriezer. Dat is even een uitgave, maar voordeliger omdat we het gezamenlijk ingekocht hebben (en ik geef hier graag wat meer geld aan uit). Koop echter alleen díe producten in grootverpakking die je ook daadwerkelijk heel veel (dagelijks of in ieder geval meerdere keren per week) gebruikt.

7 – (A-merk) aanbiedingen

De vlieger gaat niet altijd op, maar als ik let op de aanbiedingen, valt het me op dat de A-merk aanbieding vaak toch nog minder voordelig is dan hetzelfde product in huismerk. Nogmaals: dat is niet altijd zo, maar laat je niet direct verleiden door een schreeuwerige kortingsposter. Hetzelfde geldt voor 3 halen, 2 betalen of 2+1 gratis: dat is maar 33%. 1+1 gratis is natuurlijk 50%.

8 – ‘Aanbieding-eten’

Als ik mijn weekmenu opmaak, dan kijk ik met een schuin oog naar de aanbiedingen bij mijn favoriete voordelige supermarkt. Wat kan ik maken met de producten die ik in huis heb, gecombineerd of aangevuld met de aanbieding van deze week? Als het weekmenu dan compleet is, loop ik de aanbiedingen nog even na; zijn er producten die écht goed afgeprijsd zijn en die ik kan bewaren, dan neem ik er maximaal 2 van mee. Dat product komt dan de week erop op de ingrediëntenlijst om mee te koken in díe week.

9 – Jezelf een limiet geven

Voor mij geen kelderkast vol producten en ook geen schuur of voorraadkast die niet meer dicht kan, zoals in Extreme Couponing. Ik haal ook geen 12 pakjes maaltijdmix als die toevallig in de aanbieding zijn. Ik kies heel bewust voor een zeer beperkte hoeveelheid boodschappen die direct te overzien is. Zodra je gaat stapelen of rijtjes gaat maken, verlies je het overzicht en vergeet je wat je in huis hebt. Waardoor producten misschien over de datum gaan, of waardoor je dingen in huis haalt die je eigenlijk al op de plank had staan. Zonde! Limiteer de boodschappenruimte / voorraadplek in je huis. Daarmee dwing je jezelf om niet méér te kopen. En: niet meer kopen dan je nodig hebt is de grootste besparing.

Wat vind je van bovenstaande tips? Welke spreek je het meest aan of vind je totale onzin? Wat is jouw belangrijkste manier om te besparen op de boodschappen?

xAnja

En Ps: wie is er ook een stiekeme Extreme Couponing fan 😀 #noshame

Anja

7 reacties op ‘Hoe doe je budget-boodschappen als minimalist?

 1. Ik kijk ook de digitale folders door van de supermarkten hier om de hoek. Ben gezegend met twee supermarkten en een flinke Marokkaanse winkel binnen 3 minuten, dus dat scheelt enorm. Wij kopen een paar dingen groter in als ze in de aanbieding zijn (wc-papier, koffie, vleesvervangers, sojayoghurt) al heb ik de basics altijd wel op voorraad. Dat scheelt afhaalneigingen op een luie avond.

  Like

 2. Weer een fijne blog met leuke tips zeg, vooral die zonnatura wafels bij de Kruidvat! En die van je blog over de online koe vind ik ook een uitkomst! Voor de groente halen we sinds kort wekelijks een vers en biologisch groente pakket bij de boer, met groente en fruit van het seizoen voor een hele leuke prijs. Elke week weer een verassing wat je eet, even kijken hoe lang we dat leuk blijven vinden :). Vlees eten we 3x per week, dat scheelt ook veel. En de basics inderdaad zoveel mogelijk in de aanbieding! Haha, vind het ook een leuke sport om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen! Wel irritant dat de gezonde dingen niet zo vaak in de aanbieding zijn. Bij onze dichtstbijzijnde supermarkt vooral frisdrank, chips e.d.

  Like

 3. Ik vind t jammer dat mensen t als een sport zien om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen. De kosten voor voeding zijn over de jaren een steeds kleiner gedeelte van ons totaal besteedbare inkomen gaan uitmaken, terwijl dat volgens mij toch het belangrijkste is waar je jouw geld aan uit kan uitgeven. Het gaat tenslotte om het voeden van het belangrijkste van wat je ‘bezit’, je lijf en dus je gezondheid. Daarnaast vind ik het belangrijk om echt de ware prijs te betalen voor voeding, waardoor boeren en andere producenten echt de juiste hoeveelheid geld voor hun waar krijgen. Daarbij horen voor mij ook het betalen van de kosten die zijn gemaakt tav het milieu. Ik koop daarom ook vooral biologische voeding om bv de biodiversiteit te ondersteunen. En mijn eigen gezondheid! Dat betekent inderdaad dat er dan minder geld over blijft voor andere zaken: spullen, kleding, vakanties etc.. Het is echter voor mij de enige weg naar een wereld waarin we beter omgaan met de aarde en iedereen die daarop leeft

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Yolanda, Helaas is het geen sport, maar soms pure noodzaak om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen. Het is bij ons lang de enige post geweest waar we nog een beetje invloed op hadden. Uitjes en abonnementen waren allang wegbezuinigd. En een gevoel van controle was toen heel belangrijk. Daarom werd ik blij van zo weinig mogelijk aan boodschappen uit te geven. Tegelijk leerde ik zoveel mogelijk zelf te maken. Nu we het ruimer hebben is dit ook de post waar ik opnieuw controle voel door nu zoveel mogelijk met mijn boodschappen goede keuzes te maken. Veel biologisch, veel lokaal geteeld. Maar het voelt ook als luxe, daar nu de mogelijkheid voor te hebben. Groetjes Jacqueline

  Like

 5. Voor mensen waar er geen keus is en de middelen zeer krap is dit idd geen issue. Maar ik vind het ook een lastig dilemma want het aspect duurzaamheid komt in de race naar de bodem niet naar voren. En dan bedoel ik duurzaamheid in de brede zin, dus niet alleen het aspect biodiversiteit maar ook goede arbeidsomstandigheden en voorwaarden. Maar alleen high end producten uit de biosuper kunnen we ons met een gezin van 4 ook niet veroorloven. Lastig, lastig, lastig…!

  Like

 6. Vaak koop ik producten die dezelfde dag op moeten voor bijvoorbeeld € 0.25 cent.
  En maak er direct een soepje van.
  Heerlijk op koude middagen.
  Een salade en een groenteomelet gemaakt met afgeprijsde groenten voor € 0,50 of de restjes van de vorige dag.
  Met gebakken champignons en/of eventueel nog veel glazig gebakken uien heb je een voordelige en prima maaltijd.
  Kookvocht van groenten gebruik ik vaak om soep te maken.
  Mijn moeder maakte met de schillen van knolselderij 80 jaar geleden al bouillon.
  Toen werd er echt helemaal niets weggegooid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.