Mijn ervaringen met Koopeenkoe.nl | Online vlees bestellen

Deze review is NIET gesponsord. Ik heb het product zelf aangeschaft en de organisatie niet van tevoren laten weten dat ik deze review zou plaatsen, noch hebben zij daar invloed op kunnen uitoefenen. Dit artikel gaat over het eten van vlees en het slachten van dieren. Lees je daar liever niet over, skip dit artikel dan.

Onlangs kocht ik voor het eerst – samen met anderen – rundvlees via Koopeenkoe.nl, een website waarbij je ‘traceerbaar vlees’ kunt kopen. Dat deed ik op eigen initiatief, als onderdeel van mijn voornemen om duurzamer en bewuster te leven in 2020. Het was zo’n succes, dat we een dag geleden besloten tot een tweede bestelling: ditmaal kochten we – opnieuw samen met anderen – een varken. Vandaag een review: hoe werkt het, waarom kies ik hiervoor en wat vind ik van het product?

Koopeenkoe werkt met het ‘community buy’ principe, tegenwoordig ook wel bekend onder de naam crowdsourcing: je koopt met elkaar een dier, wat pas geslacht wordt als er genoeg mensen zijn en waarbij deze groep dan deelt in de opbrengsten: het vlees wordt verdeeld onder hen. Er zijn in Nederland verschillende aanbieders die dit doen, maar de belangrijke reden dat ik koos voor deze aanbieder is dat hij biologisch rundvlees aanbiedt.

Hoe werkt het?

Deze aanbieder verkoopt Nederlandse koeien uit de Nederlandse wei. Je zou ze tegen kunnen komen op een fietstochtje. Via de website schrijf je je in als één van de gegadigden voor de volgende koe die je samen met anderen koopt in de vorm van een pakket vlees (je kunt kiezen uit verschillende groottes en opties). Het dier wordt pas geslacht als er voldoende andere kopers zijn. Het vlees is dus volledig traceerbaar: het vleespakketnummer heeft hetzelfde nummer als het oornummer van de koe.

Als het dier volledig verkocht is, gaat het naar een lokale slager, waar het vervolgens een paar dagen kan acclimatiseren voordat het wordt geslacht. Daarna moet het vlees ‘rijpen’, dat duurt minimaal drie weken. Vervolgens wordt het vlees verwerkt, in kleine pakjes (voor 2 personen) gevacumeerd en ingevroren. Het vlees wordt hierna thuisbezorgd op een tijdstip dat je zelf hebt uitgekozen (avond en overdag). Van de koop tot aan de deur duurt het dan ook zo’n 4 à 5 weken, afhankelijk van de snelheid van de verkoop aan het begin.

Waarom kies ik hiervoor?

Hier in huis zijn we omnivoren; we eten vlees (en vis en planten). Dat is voor mij een bewuste keuze, maar niet één die ik neem zonder me te beseffen dat ik bovenaan de voedselketen sta en dat ik een bepaalde verantwoordelijkheid heb hierin. Ik vind het belangrijk dat ‘mijn’ vlees van een goede bron komt en dat het proces van doden zo ‘humaan’ mogelijk gebeurt. Ik eet vlees met mate; zo’n 2 à 3 keer per week.

Wat vind ik van het product en de service?

Voorheen kochten we biologisch vlees bij de supermarkt, daar is niets mis mee (zeker niet) en het is bovendien gemakkelijk: je neemt het zo mee met je weekboodschappen. Toch heb ik gekozen voor deze optie, in eerste instantie om het uit te proberen: we kochten een klein pakket bio-vlees. Het vraagt enige voorbereiding en planning, maar het bevalt goed:

  • de prijs valt mee en is vergelijkbaar met bio vlees wat je elders koopt. Je betaalt wel verzendkosten.
  • het vlees is lekker. Het is ‘vleziger’ dan supermarktvlees. We hebben vlees van een bepaald ras koe en ik heb het idee dat je dit proeft.
  • het vlees is van hoge kwaliteit en biologisch
  • het is handzaam verpakt en makkelijk in gebruik
  • er zitten labels op de pakjes vlees met ingrediënten en aanduiding van type vlees
  • het wordt geleverd met een recept- en uitlegboekje en een “afstreepkaartje”, zodat je weet wat je nog in de vriezer hebt
  • het pakket is divers; er zit zowel gehakt in als biefstuk en je kunt zelf deels je voorkeur uitspreken
  • ik voel me meer verbonden met de oorsprong van mijn voedsel. Als ik eet of kook, ben ik me meer bewust van wat ik eet of kook. Dat geeft een respectvolle houding naar het dier, maar ook naar de boer die het dier verzorgd heeft.
  • het eten van vlees is een nog bewustere keuze: we moeten op tijd het vlees uit de vriezer halen, op tijd een nieuwe bestelling plaatsen, kiezen welk gerecht we maken met dit vlees.

Dit hierboven zijn persoonlijke voordelen; maar het kopen van vlees op deze wijze heeft nog meer pluspunten. Je stimuleert er goed (biologisch) boeren mee, maar ook een bedrijf wat het mogelijk maakt om zo natuurgetrouw mogelijk vlees te consumeren. Als ik niet in de stad woonde maar op een boerderij, zou ik zo omgaan met onze koe: goed voer, een paar mooie jaren in de wei, naar een bekende slager als de tijd daar was. Ik begrijp deze keten en deze keuzes en accepteer dus ook dat het zo’n 5 weken kan duren voor het vlees er is; iets wat sommige mensen als een nadeel zien.

We hebben nu dus gisteren onze tweede bestelling geplaatst; ditmaal varkensvlees via zustersite koopeenvarken.nl. Daar was vooralsnog niet de keuze om bio-vlees te kopen, wat ik wel een beetje jammer vind. Kip kun je wel bio-kopen, alsmede rundvlees dus. Ik zou het product echter niet hebben gekocht als ik niet geloof dat dit ook een goede keus is. We zijn nu voor een groot pakket gegaan, om het transport te minimaliseren. Het rundvlees is echter nog lang niet op; het is zodat we een beetje kunnen afwisselen en uittesten. Met respect en dank voor beide dieren.

Wil je ook een bestelling plaatsen? Gebruik dan de referral-code 5e5a29ebae7f2 voor € 5,- korting op je bestelling.

xAnja