Mijn ervaringen met Koopeenkoe.nl | Online vlees bestellen

Deze review is NIET gesponsord. Ik heb het product zelf aangeschaft en de organisatie niet van tevoren laten weten dat ik deze review zou plaatsen, noch hebben zij daar invloed op kunnen uitoefenen. Dit artikel gaat over het eten van vlees en het slachten van dieren. Lees je daar liever niet over, skip dit artikel dan.

Onlangs kocht ik voor het eerst – samen met anderen – rundvlees via Koopeenkoe.nl, een website waarbij je ‘traceerbaar vlees’ kunt kopen. Dat deed ik op eigen initiatief, als onderdeel van mijn voornemen om duurzamer en bewuster te leven in 2020. Het was zo’n succes, dat we een dag geleden besloten tot een tweede bestelling: ditmaal kochten we – opnieuw samen met anderen – een varken. Vandaag een review: hoe werkt het, waarom kies ik hiervoor en wat vind ik van het product?

Koopeenkoe werkt met het ‘community buy’ principe, tegenwoordig ook wel bekend onder de naam crowdsourcing: je koopt met elkaar een dier, wat pas geslacht wordt als er genoeg mensen zijn en waarbij deze groep dan deelt in de opbrengsten: het vlees wordt verdeeld onder hen. Er zijn in Nederland verschillende aanbieders die dit doen, maar de belangrijke reden dat ik koos voor deze aanbieder is dat hij biologisch rundvlees aanbiedt.

Hoe werkt het?

Deze aanbieder verkoopt Nederlandse koeien uit de Nederlandse wei. Je zou ze tegen kunnen komen op een fietstochtje. Via de website schrijf je je in als één van de gegadigden voor de volgende koe die je samen met anderen koopt in de vorm van een pakket vlees (je kunt kiezen uit verschillende groottes en opties). Het dier wordt pas geslacht als er voldoende andere kopers zijn. Het vlees is dus volledig traceerbaar: het vleespakketnummer heeft hetzelfde nummer als het oornummer van de koe.

Als het dier volledig verkocht is, gaat het naar een lokale slager, waar het vervolgens een paar dagen kan acclimatiseren voordat het wordt geslacht. Daarna moet het vlees ‘rijpen’, dat duurt minimaal drie weken. Vervolgens wordt het vlees verwerkt, in kleine pakjes (voor 2 personen) gevacumeerd en ingevroren. Het vlees wordt hierna thuisbezorgd op een tijdstip dat je zelf hebt uitgekozen (avond en overdag). Van de koop tot aan de deur duurt het dan ook zo’n 4 à 5 weken, afhankelijk van de snelheid van de verkoop aan het begin.

Waarom kies ik hiervoor?

Hier in huis zijn we omnivoren; we eten vlees (en vis en planten). Dat is voor mij een bewuste keuze, maar niet één die ik neem zonder me te beseffen dat ik bovenaan de voedselketen sta en dat ik een bepaalde verantwoordelijkheid heb hierin. Ik vind het belangrijk dat ‘mijn’ vlees van een goede bron komt en dat het proces van doden zo ‘humaan’ mogelijk gebeurt. Ik eet vlees met mate; zo’n 2 à 3 keer per week.

Wat vind ik van het product en de service?

Voorheen kochten we biologisch vlees bij de supermarkt, daar is niets mis mee (zeker niet) en het is bovendien gemakkelijk: je neemt het zo mee met je weekboodschappen. Toch heb ik gekozen voor deze optie, in eerste instantie om het uit te proberen: we kochten een klein pakket bio-vlees. Het vraagt enige voorbereiding en planning, maar het bevalt goed:

 • de prijs valt mee en is vergelijkbaar met bio vlees wat je elders koopt. Je betaalt wel verzendkosten.
 • het vlees is lekker. Het is ‘vleziger’ dan supermarktvlees. We hebben vlees van een bepaald ras koe en ik heb het idee dat je dit proeft.
 • het vlees is van hoge kwaliteit en biologisch
 • het is handzaam verpakt en makkelijk in gebruik
 • er zitten labels op de pakjes vlees met ingrediënten en aanduiding van type vlees
 • het wordt geleverd met een recept- en uitlegboekje en een “afstreepkaartje”, zodat je weet wat je nog in de vriezer hebt
 • het pakket is divers; er zit zowel gehakt in als biefstuk en je kunt zelf deels je voorkeur uitspreken
 • ik voel me meer verbonden met de oorsprong van mijn voedsel. Als ik eet of kook, ben ik me meer bewust van wat ik eet of kook. Dat geeft een respectvolle houding naar het dier, maar ook naar de boer die het dier verzorgd heeft.
 • het eten van vlees is een nog bewustere keuze: we moeten op tijd het vlees uit de vriezer halen, op tijd een nieuwe bestelling plaatsen, kiezen welk gerecht we maken met dit vlees.

Dit hierboven zijn persoonlijke voordelen; maar het kopen van vlees op deze wijze heeft nog meer pluspunten. Je stimuleert er goed (biologisch) boeren mee, maar ook een bedrijf wat het mogelijk maakt om zo natuurgetrouw mogelijk vlees te consumeren. Als ik niet in de stad woonde maar op een boerderij, zou ik zo omgaan met onze koe: goed voer, een paar mooie jaren in de wei, naar een bekende slager als de tijd daar was. Ik begrijp deze keten en deze keuzes en accepteer dus ook dat het zo’n 5 weken kan duren voor het vlees er is; iets wat sommige mensen als een nadeel zien.

We hebben nu dus gisteren onze tweede bestelling geplaatst; ditmaal varkensvlees via zustersite koopeenvarken.nl. Daar was vooralsnog niet de keuze om bio-vlees te kopen, wat ik wel een beetje jammer vind. Kip kun je wel bio-kopen, alsmede rundvlees dus. Ik zou het product echter niet hebben gekocht als ik niet geloof dat dit ook een goede keus is. We zijn nu voor een groot pakket gegaan, om het transport te minimaliseren. Het rundvlees is echter nog lang niet op; het is zodat we een beetje kunnen afwisselen en uittesten. Met respect en dank voor beide dieren.

Wil je ook een bestelling plaatsen? Gebruik dan de referral-code 5e5a29ebae7f2 voor € 5,- korting op je bestelling.

xAnja

Anja

15 reacties op ‘Mijn ervaringen met Koopeenkoe.nl | Online vlees bestellen

 1. Ik ken het eerlijk gezegd nog niet, maar heb het meteen doorgestuurd naar mijn vriend (hij is hier meer in thuis dan ik). Wie weet gaat hij er binnenkort bestellen.

  Like

  1. Oh, ik vind dit zo jammer te moeten lezen… Ik dacht echt dat je veggie of vegan was. Zelfs indien bio is dit ecologisch een verschrikkelijke voetafdruk, genoeg documentaires daarover, toch? Duurzaam is dat helaas nooit, vlees eten, bio of niet… Maar goed, ieder maakt die keuze zelf. En het bio-label sust menig consument. Kan het enkel moeilijk rijmen met je blog. Was echt in dat idee. Beter zo natuurlijk dan gewoon in de winkel kopen, maar mmm, vind ’t jammer.

   Like

   1. Wat fijn dat iedereen daar zelf zijn keuze in kan maken hè. De documentaires waarop je doelt zijn helaas vaak niet op waarheid gestoeld. Maar zoals ik al in het ‘waarom deze minimalist niet vegan is’ artikel schreef: geen vlees eten is voor het milieu het beste. Dat artikel staat er overigens al heel lang, en ook in al mijn weekmenu’s kon je dit al lezen.

    Like

   2. Zeker hoor. Zat gewoon met dat idee. Goh, ze zijn gemaakt om kijkcijfers te halen maar ik denk dat als we gans de waarheid kennen we al helemaal geen vlees meer zouden eten… Los daarvan is er ook iets van liefde voor een dier bij mij dat me afremt. Ik heb niet al je artikels gelezen. Maar is zeker een goede insteek om je eigen nutritionele noden als vinger aan de pols te houden qua dieetkeuzes.

    Geliked door 2 people

 2. Heel erg bedankt voor deze informatie. Dit gaan we proberen. Ook voor een eerder geschreven blog: ‘Waarom deze minimalist niet vegan is’. Alle kinderen wonen op zichzelf en zijn erg met voedsel bezig. Heel goed.Daar ben ik ook blij mee, maar wij willen graag 2 à 3 keer in de week vlees blijven eten en jouw blog gaf mij toch een steuntje in de rug. Het hoeft niet helemaal vegetarisch of vegan, als je maar bewust een respectvol met alle voeding omgaat. En laten we wel wezen. Veel noten en tropische vruchten moeten toch ook per vliegtuig naar Nederland worden vervoerd.

  Like

  1. Graag gedaan, Marijte, ik hoop dat het informatief en inspirerend is. En ja, de milieudruk van bijvoorbeeld een avocado is ook behoorlijk hoog. Die groeien nog altijd niet aan de boom hier 🙂

   Like

 3. Zelf eet ik geen vlees en probeer ik dierlijke producten te minderen om milieuredenen, maar ik heb in principe niets tegen het eten van vlees. Dieren eten ook andere dieren en wij zijn ook onderdeel van dat systeem. De manier waarop van dieren een massaproduct wordt gemaakt staat me wel enorm tegen, maar deze manier van vlees eten komt naar mijn idee een stuk dichterbij de ‘natuurlijke situatie’. Als iedereen bewustere keuzes zou maken in hoe vaak en welk vlees ze zouden eten, zijn we al een heel eind in de milieuproblematiek rond vlees.

  Like

 4. Wat een goed artikel. Het is ieders recht om de keuze te maken die het best bij zijn leven past. Als je die keuze maar maakt met respect. Zelf vind ik het als boerendochter erg jammer dat er zo’n zwart-wit gebied is ontstaan. Alsof veganisme de enige juiste duurzame keuze zou zijn. De boeren die ik ken, onderhouden hagen en poelen, hebben een eigen moestuin en houden van de natuur. Ze gaan weinig op vakantie, hebben geen tijd voor funshoppen en leven sober. Wij eten ook zo’n 3 x per week met mate rundvlees. De koe is van de boer hier enige meters verderop. Zoals jij al aangaf, is voor dat vlees nauwelijks transport nodig. Als we onze produkten zo veel mogelijk uit eigen omgeving halen, weten we wat we kopen en kunnen we bewust kopen. Voor de veganist die nooit iets via Alie Express of andere buitenlandse produkten bestelt, nooit het vliegtuig pakt, al zijn spullen 2e hands koopt, alleen maar natuurlijke schoonmaak- en verzorgingsprodukten gebruikt, kan ik alleen maar respect hebben. Als gezin zijn wij al heel duurzaam bezig en kiezen daarbij voor vlees uit eigen buurt met mate.

  Like

 5. Ik eet geen vlees (op een uitzondering na dan, zeg 1 keer per jaar of zo), omdat ik het zonde vind om planten in een beest te stoppen terwijl het efficiënter is als ik die planten zelf eet, en omdat ik het een onprettig idee vind dat het dier is doodgemaakt voor mij. Dat eerste punt van die twee kun je oplossen door de dieren dingen te geven die mensen toch niet eten, zoals gras. Dat tweede punt is niet aan te ontkomen. Een project als Koop een koe vind ik wel een mooi idee om mensen bewust te maken van het feit dat er een dier is doodgemaakt zodat je het kunt eten. Geen anonieme kiloknallers.

  Hoeveel vriezerruimte kost zo’n bestelling je nu? Was dat een beetje te doen?

  Like

 6. Mooi dat je dit zo doet. Zelf eet ik helemaal geen vlees. Ik ken veel koeien en varkens die niet worden geslacht, maar een leven van zichzelf mogen leven tot ze omvallen van ouderdom, van heel dichtbij, al jarenlang. Ik weet hoe ze zijn, en hoe ze allemaal hun eigen karakter hebben, hoe hun onderlinge vriendschappen zijn, vaak voor het leven. Ik kan het daarom gewoon niet meer om ze nog te eten, een beetje zoals de meeste mensen hier geen honden of katten zullen eten.
  Maar ik weet ook dat de mens vlees eet, dat dat onderdeel is van de normale natuur, en dat helemáál geen vlees meer eten, ook geen oplossing is voor ons ecosysteem. Daarom ben ik, als niet-vleeseter, heel blij met dit soort initiatieven, en met mensen zoals jij die ervoor zorgen dat deze manier een afzetmarkt vindt. Hopelijk wordt dit ooit het nieuwe normaal, en de bio-industrie iets van vroeger, uit die rare barbaarse tijd 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.