Waarom deze Minimalist níet Vegan is

Maak een rondje langs een willekeurige groep minimalisten op YouTube of in de immer gezellige blogosfeer en je ontdekt: 99% van de minimalisten is óók vegan. Kennelijk gaat het opruimen van je spullen hand-in-hand met een mean green cooking regime. Het is ook één van de food trends voor 2018. Tijd voor een informatief artikel met een stukje persoonlijkheid.

Twee voedingsgerelateerde artikelen deze week, het is zeker de maand van de goede voornemens 😉

Mocht je je afvragen of ik recht van spreken heb, vóór ik communicatieprofessional (met de focus op een gezonde leefstijl) werd, volgde ik een studie in de voeding en werkte ik 8 jaar lang in een voedingsadviespraktijk. Daar werkte ik vooral met mensen met overgewicht, maar ook de jonge meiden met ‘bijzondere eetpatronen’ kwam ik toen al tegen.

Vega vs. Vegan

Laten we eerst een beginnen met wat een veganist nu eigenlijk is, want daar verschillen de meningen nogal over. Een veganist gebruikt in principe niets van dierlijke oorsprong. Daaronder vallen bijvoorbeeld leer, wol, zijde en bont. Maar ook het niet-eten van producten met dierlijke ingrediënten (vlees, ei, vis, melk, gelatine, roomboter, honing…) en niet-gebruiken van cosmetische en huishoudelijke producten waar dierlijke (kleur)stoffen in zijn verwerkt, zoals make-up, hoort erbij. Het verschil met een vegetariër zit ‘m erin, dat een vega geen vlees, vis, zeevruchten of gevogelte eet, maar wel gebruik maakt van dierlijke producten zoals zuivel en gerust een leren bank koopt.

Gezondheid

Als je een goed uitgebalanceerd veganistisch dieet volgt, levert dit je in principe alleen een vitamine B12-tekort op. Als je vegan eet, moet je dit dus met een pilletje binnenkrijgen. Of accepteren dat je een tekort hebt 😉 Het punt is dat bijna niemand zo’n uitgebalanceerd menu heeft. Datzelfde geldt natuurlijk voor vegetariërs en omnivoren, met dat verschil dat zij vaak een grotere diversiteit in hun menu hebben en dus simpelweg minder kans hebben op tekorten (tenzij je leeft op witte pasta met saus of frikandellen met mayo – dan zou ik inderdaad maar snel veganist worden, dat is dan een hele verbetering). Als veganist zonder gedegen menu heb je ook een grotere kans op tekorten in ijzer, calcium, zink en omega 3-vetzuren. Daarnaast is het belangrijk om te letten op je eiwitinname, gehalte jodium en het gehalte B-vitaminen, met name B1. Veganisten zijn over het algemeen gezonder dan omnivoren. Maar dit heeft meestal niet (alleen) te maken met een veganistische eetpatroon: veganisten bewegen meer, zijn vaker in de natuur/buiten te vinden, roken bijna nooit, zijn vaak hoogopgeleid, kunnen zich een algeheel hogere kwaliteit van voedsel veroorloven, zijn minder vaak (chronisch) ziek, koken vaker zelf en maken meerdere bewuste keuzes, ook op het gebied van stressvermindering of (het verkrijgen/behouden van) een gezond gewicht.

Je kunt calcium uit noten halen. Jazeker. Maar voor hetzelfde gehalte uit 1 glas melk moet je ongeveer 10 handjes noten eten.

Milieu

Een voedingspatroon met meer plantaardige producten dan dierlijke producten heeft absoluut een positief effect op het milieu. Zonder twijfel. Die verbetering is waardevol en nodig, want met z’n allen zoveel vlees eten als we nu doen, dat gaat gewoon niet meer. Wat betreft milieubelasting is flexitarisch oké, vegetarisch beter, en veganistisch eetpatroon het beste. Het houden van koeien voor zuivel is namelijk ook niet zo’n top idee qua vervuiling. Ik ben de vega’s en vegans dankbaar dat zij dierenwelzijn en milieuverontreiniging onderdeel maken van het dagelijkse debat (al mag het soms iets minder ‘Jehova’, haha).

Omgevingsfactoren

Vraag een gemiddeld groepje vriendinnen anno 2018 voor een dinertje thuis en bijna iedereen komt met een dieetwens. “Ik eet glutenvrij”, “Ik ben vegan sinds januari” en “Melk is voor kalfjes!”. Met dank aan Cowspiracy, Forks over Knives en de boeken van Rens Kroes en Kroes-achtigen. Je leest het al tussen de regels door: ik kan er niet altijd even goed tegen. Ja, het is je goed recht om uit te proberen wat er goed voor je gezondheid is. Dat is zeker heel waardevol. Dit stuk is ook niet veroordelend bedoeld. Het probleem zit ‘m erin dat veel mensen voor een bepaalde eetvorm kiezen (zuivelvrij, suikervrij, glutenvrij, vegan) zonder na te denken over de gevolgen van de keuze. Serieuze deficiënties (tekorten) bijvoorbeeld. Wist je dat als je langdurig onvoldoende eiwitten eet, je lichaam overgaat op het afbreken van je eigen spieren? Over #firstworldproblems gesproken. De wachtkamers van mijn oud-collega’s zitten er vol mee. Voeding is hip en veganisme ook.

Eiwitten van dierlijke oorsprong bevatten essentiële aminozuren, de ene meer dan de andere. Je vindt die maar heel weinig in plantaardige producten, 1-2% in groente en fruit.

De oldskool veganisten, waarmee ik de groep bedoel die een jaar of wat geleden een bewuste keuze maakte, nog vóór het tijdperk van de hippe digitale bangmakers social influencers en Netflix docu’s, las zich goed in en begon langzaam met het elimineren van bepaalde producten. Waarbij ze rekening hielden met de gevolgen van hun keuzes en bedachten hoe ze de eventuele tekorten konden opvangen. Die contact zochten met voedingsexperts voor een advies op maat. Dat zeg ik niet om mensen kwaad te maken; er zijn helaas heel veel dames met hippe blogs die verkeerde informatie de wereld insturen. Weet je nog de gerectificeerde Allerhande na de misinformatie van Rens Kroes? *mompelt iets over het echte fake news*.

Persoonlijk

Ik heb op drie verschillende momenten in het leven vegetarisch gegeten, de laatste periode was minder dan 3 maanden geleden. Technisch gezien was ik bij de laatste poging een pescotariër, toen at ik namelijk wel vis en zeevruchten. Bij die laatste keer overwoog ik ook om ‘vegan’ uit te proberen, om te zien waar de schoen het meest zou wringen. Na twee dagen ben ik ermee opgehouden. Met de voedingskennis die ik heb, was ik constant in de weer met m’n vegan eetpatroon. Je weet namelijk ongeveer wat je mist als je een paar producten ineens niet eet en dan is het even puzzelen (of opnieuw boodschappen doen) om te zorgen dat je dat wél binnenkrijgt. De conclusie is simpel: een gedegen veganistisch menu is mogelijk, maar niet eenvoudig en moet worden vastgesteld door iemand die kennis van zaken heeft én jouw persoonlijke eet- en leefpatroon kent. Geen goeroe, maar een diëtist of een gewichtsconsulent bijvoorbeeld. Volledig vegetarisch eten gaat voor mij niet goed qua hb-gehalte, moeheid en focus. Ook als ik ijzertabletjes slik. Ik heb dit meermaals laten testen en steeds is de uitslag hetzelfde. Ik ben dus door de fase van tried & tested gegaan, weet wat mijn lichaam nodig heeft en ben nu dus officieel flexitariër. Maar dan wel een hardcore one, want ik probeer maximaal 3 keer per week vlees/vis/gevogelte te eten, inclusief broodbeleg en snacks. (Biologische) zuivel gebruik ik wel, omdat ik het belangrijk en gemakkelijk vind om aan mijn eiwitten te komen en bijvoorbeeld koemelk je veel goede voedingsstoffen in een goede dosering levert. Al met al is het dus wél een verbetering voor het milieu, maar pleeg ik geen roofbouw op mijn lichaam. Het is interessante materie en ik blijf me inlezen, maar voorlopig ben ik niet vegan en ook geen heilige. Gelukkig maar!

Please consider your heart rate before sending a response 😉

xAnja

Anja

21 reacties op ‘Waarom deze Minimalist níet Vegan is

 1. Ben het met je eens, dus het gaat goed met mijn hartslag. In Forks over Knives wordt toevallig iets gezegd over de Noren. Die aten veel minder vlees tijdens WOII en gingen massaal minder dood aan nare ziektes, volgens deze docu. Wat er niet bij verteld wordt dat de gemiddelde man zo’n 750 gram vis at in plaats daarvan. Per dag. En onder meer nauwelijks suiker en minder brood consumeerde.

  Ken je het blog van Denise Minger? Die heeft een (voor veganisten) erg nuttig verhaal over aanvullingen op vegan voeding. Ik heb het geprobeerd en weet best het een en ander van voeding, maar na twee maanden was ik alleen maar aan het vreten en voelde me ronduit rot. Met een toch al laag hb was het niet mijn beste idee ooit.

  Ik eet ‘paleo’ met heel veel groenten en weinig vlees. Vis vangen we vaak zelf en is binnen een minuut dood. Het halve varken in de vriezer heeft 20 km verderop in een enorm bos gelopen en had een stal vol stro en kon de biggetjes gezellig zelf voeden. Vind het jammer dat ‘vlees eten’ weinig nuance kent: een koe in een grote stal met nauwelijks daglicht volproppen met GMO soja uit Zuid Amerikaans voormalig regenwoud is qua milieuimpact net iets anders dan bovengenoemd varken.

  Like

  1. Helemaal waar wbt het verschil in vlees. We overwegen hier ook om een deel van een biologische koe te kopen en dat dan op te eten. Vis zelf vangen klinkt heel erg Noors – en wat mooi om zo ook de kids te laten zien wat er werkelijk op hun bord komt.

   Like

 2. Oeh pittige blog! Hou ik wel van. Wij zijn dus ook begonnen met het niet – meer- eten- van – vlees- en – misschien- wel vis. Inmiddels ben ik ook overgestapt op sojamelk, maar eet ik nog wel kaas. Ik kan er nog geen afscheid van nemen. Deze zwangerschap was ik weer begonnen met vlees eten, maar dat heeft voor mijn hb gehalte niets uitgemaakt, die is veel te laag inmiddels en slik ik tabletten. Die helpen overigens wel, ik voel me een stuk beter. Tuurlijk ‘eet’ de baby ook mijn ijzer op, maar samen met zwangerschapsvitaminen haalde het dus geen klap uit. Kan ik er net zo goed mee stoppen, met het vlees. Bij ons komt het verder ook uit een kostenbesparing, we sparen voor het een en ander en er moet op de kleintjes gelet worden. Verder houden we erg van vis, vooral van sushi. Dat blijf ik gewoon eten, buiten de deur. Het is een beetje een wel/niet/half/vegetarisch verhaal, maar misschien ooit wel eens een keer helemaal! Bedankt voor het delen!

  Like

 3. Ik ben al vanaf mijn 14 vegatariër en het bevalt mij prima, ik laat mijn bloed zo eens per jaar controleren op te korten maar tot nu toe gaat het nog steeds goed. Even heb ik een veganistische levensstyl geprobeert maar dat lukt me niet, ik mis dan te veel de melkproducten

  Like

 4. Ik ben veganistisch gaan eten op de oldskool manier, dus langzaam dingen vervangen en flink inlezen over hoe ik dat het beste kan doen. Als eerste ben ik begonnen om de melk in mijn havermout te vervangen door ongezoete sojamelk (met toegevoegde vitamines en mineralen), tadaa, veganistisch ontbijtje! Daarna heb ik langzaam mijn arsenaal aan goede vegan recepten uitgebreid, dus met veel bonen, noten, tofu en tempeh, met altijd de volkoren versie van granen, en met veel variatie in groenten. Lunch gaat inmiddels ook prima, met altijd groenten erbij, volkoren brood en hummus, notenpasta of groentesmeersels. Ik voel me er prima bij en mijn hb is na twee jaar zo eten nog steeds uitstekend (bij de bloedbank: boven de 8 waarbij voor een vrouw 7,6 hun minimale eis is).
  Om het mijn omgeving niet te moeilijk te maken eet ik buitenshuis nog wel eens zuivel en eieren en heel soms een beetje vlees; mijn moeder kan ik het bijvoorbeeld niet vragen om veganistisch te koken. Ik heb zo ook niet het gevoel dat ik mezelf iets ontzeg, want als ik er zin in zou krijgen zou ik het mezelf prima toestaan om het te eten. Over het algemeen heb ik alleen helemaal geen zin in vlees of melk bijvoorbeeld.
  Ik vind je artikel leuk, maar ik denk dat als ik het zelf had geschreven, ik wat meer nadruk had gelegd op dat je met flexitarisme de wereld ook al een eind de goede richting in helpt. Dat doe je en dat is echt een heel goede, ontspannen manier om met de dingen om te gaan.

  Like

 5. Oké, kan je meest recente blog nu beter plaatsen. Vegan is zeker niet evident. Maar veggie vind ik geen moeite. We eten enkel vlees als we uitgaan, en dan nog niet altijd. We kopen het niet meer. En dat voelt heel goed voor ons. Als apotheker weet ik gelukkig hoe ik m’n vitamines ed. moet bijschaven, en voorlopig geen problemen. En proteïne-deficiëntie: dan moet je toch al wel heel zot doen, lijkt me. Maar ja, genoeg zotten daarbuiten natuurlijk 🙂

  Like

  1. Veel mensen denken te weten waar ze mee bezig zijn, maar rekenen menu’s vrijwel nooit door en ‘proberen maar wat’. Krijg je voeding standaard mee in je opleiding tot apotheker? Ik weet dat dit best een heikel punt is (in de opleiding geneeskunde bijv is het maar magertjes).

   Like

   1. In de afstudeerrichting Farmaceutische Zorg wel. Los daarvan zoek ik er veel over op op de juiste bronnen. En bloedwaarden doen het super. So I think I have it covered.

    Like

   2. Dat klinkt goed, mooi en ook verrekte interessant om dat voor jezelf zo te monitoren en uit te pluizen 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.