Makkelijk ontbijten: Bircher müsli

Vorige week was ik in Duitsland voor mijn werk. Ontbijten deed ik in het hotel, waar iedere morgen een schaal met Bircher müsli (muesli) klaar stond. Het deed me herinneren aan de tijd dat ik dat zelf maakte: helemaal niet moeilijk en erg gezond. Een lekker minimalistisch ontbijtje dus: weinig moeite, veel plezier. Bircher muesli was al overnight oats voor overnight oats populair werden. Je moet het dus ’s avonds wel even voorbereiden.

Maximilian Bircher-Benner (1867-1939), een Zwitserse arts, liep ergens eind 19e eeuw geelzucht op. Hij experimenteerde met het eten van rauwe voeding om zijn genezing te bevorderen. Daarna stelde hij dat met name de rauwe appels hem van geelzucht hadden afgeholpen. Het klinkt vandaag de dag wellicht wat vreemd, maar deze ontdekking deed Max lang vóór we ontdekten dat er vitamines en mineralen in fruit en groente zitten. Hij kwam met dé oplossing: elke dag ontbijten met een tot dan toe onbekend product: muesli – een mix van fruit, noten en havermout. Hij opende een sanatorium waar zieke patiënten konden verblijven. Zij kregen dagelijks de Bircher musli en verder rauwe groenten en soms een dessert (ook raw). Slaap (naar bed om 21u), beweging/sport en tuinieren in de zon stonden verder op het menu. Bircher-Benners sanatorium was voor zijn tijd ongekend populair en succesvol.

Bircher Müsli

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 1 flinke appel
  • 1 eetlepel noten (walnoten, amandelen, paranoten)
  • 1 flinke eetlepel havermout, geweld in 3 eetlepels water voor ca. 12 uur
  • citroensap van een halve citroen
  • 1 eetlepel volle melk
  • 1 eetlepel honing

Bereidingswijze

Mix melk, honing en citroensap met de havermout. Rasp de appels fijn* en roer door het havermoutmengsel. Roer goed door, zodat de appel goed opgenomen wordt. Bestrooi met de noten, eventueel gehakt, en eet direct. That’s it, people.

* in het originele recept staat dat je ook het hart en de zaadjes mee moet nemen, maar die haal ik er toch echt uit.

Lekker gerecht of niets voor jou? Ik hoor het graag!

xAnja

Ps. de review van het make-up doekje was van Romy! Check hier haar bericht.

Meer lezen over (minimalistische) voeding?

Anja

8 reacties op ‘Makkelijk ontbijten: Bircher müsli

  1. Dit zou wel wat voor mij zijn, hoewel het dan echt even aanwennen wordt om het voor te bereiden. Ik zit nu ook alweer uren aan te hikken tegen ontbijt, omdat ik geen zin heb om het te maken. En havermout houd ik wel van, vult zo lekker goed. Overigens ga ik nu wel aan de slag, voor ik me straks weer vergrijp aan allerlei ongezonde troep 😉 Bedankt voor de tip!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.